Vajon tényleg ennyire káros a tévé? Mindenhonnan ez ömlik, hogy ne nézzen tévét a gyerek, ne adjuk oda a telefont stb. Mondjuk a telefont én sem adom oda a másfél éves gyerekemnek, de tévézni szokott napi 1 órát kb. Ez az idő is káros lehet?
Nekem voltak ilyen gyerekeim a bölcsiben, akik tévé/tablet mellől jöttek.
Amiket én tapasztaltam:
A gyerek nem tudott elaludni alvásidőben, mert a mese után sírt, mivel otthon telefonon nézhetett valamit, amíg elaludt. 14 hónapos volt.
Egy masik gyerek nem tudott bánni a könyvvel, pöckölte meg huzogatta az ujjaival a képeket. 19 hónapos volt.
Volt olyan tévézös gyerekem aki este sem aludt nyugodtan, de mint kiderült valami akció rajzfilmet nézett, túl volt stimulálva az agya, egyszerűen nem tudta feldolgozni a látottakat.
De ezek csak az én tapasztalataim, leírtam mit láttam.
Szerintem sem való egy ilyen pici agynak a képernyő. De abszolút megértem azokat a szülőket akik pár perc nyugiért ezekhez az eszközökhöz folyamodnak.
Lehet mondani, hogy régen is megoldották az anyukák tévé nélkül. Igen, miközben ott bömbölt a gyerek azbudvaron/a másik szobában, vagy éppen mellette.
Sajnos nem sajnos, a világ változik. S mindenki úgy könnyíti vagy éppen bonyolítja az életét ahogy jónak látja.
Nekem kicseszett mázlim van a gyerekemmel, mert baba kora óta eltud szöszmötölni mellettem amíg, főzök, takarítok, vasalok.
Én gyerekkoromba elég sokat néztem tv-t, napi szinten több órat. Nem tudom pontosn mikortól de 3 éves koromban már emlékszek hogy szerettem mesét nézni. Úgy érzem rám nem volt rossz hatással, nyilván jó hatással se. Most felnőtt fejjel egyébként nagyon ritkán nézek meg egy filmet, vagy sorozatot.
Könyvet olvasni sose szerettem, lehet pont a tv nézés miatt alakult így.
Most a kisfiam 1 éves, napi 10 percet szoktam neki valami értelmesebb mesét, vagy éneklős dolgot a youtube-n indítani.
Szerintem az 1 óra tv az sok egy 1,5 évesnek, de ha másképp nem tudod megoldani a házi munkát akkor figyelj arra hogy milyen mesét néz ebben az időben.
Az utolsó 2 válasz nagyon szep, kulturált volt.
Aki meg írta,hogy ne itt kerdezgessek. Oké, nyilván én is olvastam, hallgattam szakértői véleményt is, de most konkrétan a valódi tapasztalatokra lettem volna kíváncsi e kapcsán.
1 ora ennyi idosen borzaszto sok. Most fejlodnek az idegpalyak.
Nagyon max. ilyen 20 perc.
Az az alap baj szerintem, hogy a hosszútávú hatásait nem igazán ismerjük. Mi már pl. úgy nőttünk fel, hogy volt a szobánkban is tv, sokszor arra aludtunk el. Akkor még szó nem volt arról, hogy ez a gyerekre káros, de van konkrét élményem ovis forma koromból, ami szerintem nem jó. Vészhelyzetet néztek anyuék mellettünk, mi még mókoltunk a tesómmal. Meghalt benne valaki, amitől kikészült valamelyik doki. Ennyire emlékszem, de ez olyan mély nyomot hagyott bennem, hogy hetekig kérdezgettem anyuéktól mi az hogy meghalni és az ennyire szomorú? És nem tudom...
Szóval én erre pl. biztosan figyelni fogok.
A gond ezen felül pedig szerintem nem csak a tv, hanem hogy egyáltalán sokkal digitálisabb világban élünk. Már ott van a telefon, a laptop, meg a tablet, mindenhol ingerek ingerek ingerek, amik állandóan stimulálják az agyat. Két éves a kislányom, mi eddig eltudtuk kerülni a célzott mesenézést, aminek örülök, de mivel ebben a világban élünk, nem vagyok annak a híve, hogy egy percet sem, mert fúúú... Szépen lassan jelen lehet apránként az életében, de ugyanúgy olvasunk, nézegetünk könyveket is. A teljes tiltásnak sem látom értelmét, meg annak sem, hogy odaültessem elé. Mégha kétség kívül NAGYON nehéz is vele megcsinálni bármit is. Mire rendbeteszek valamit, ő három szekrényt kipakol és csak ideggörcsöt kapok, de ez van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!