Hogy bírjátok idegileg? Másfél éves a gyerekem, egész nap az én feladatom szinte "szórakoztatni".Egyáltalán nincs el egy kicsit sem egyedül. Annyi még a nehézség,hogy nincs tévé és telefon neki,így tényleg csak én maradtam neki.
Hogyan képzelted el a gyerekkel otthon töltött időt? Biztosan tervezgetted, hogy miket fogsz majd csinálni a gyerekkel, amíg baba, mit fogtok csinálni, ha nagyobbacska lesz...miket terveztél?
Mi a helyzet a munkába állással? Ezt az opciót átgondoltad?
Mindig épp addig voltam tisztában a dolgokkal, ahol épp jártunk korilag. Nem terveztem előre,hogy mit fogok vele csinálni 1 vagy 2 évesen. Mindig azzal az időszakkal foglalkoztam,amiben éppen benne vagyunk. Most ez. De ez így tényleg nehéz, hogy szinte 4 fal között hozzam le a napokat. Úgy meg főleg,hogy egy igencsak visszahúzódó nő vagyok, és szétszoronganek ilyen társas helyzeteket. Az pedig a gyereknek sem lenne jó.
Igen, így, hogy így érzem magam egyre többet gondolkodom rajta, hogy nem várom meg a 3 éves kort, hanem visszamegyek dolgozni.
Na akkor szép sorban:
"egész nap az én feladatom szinte "szórakoztatni" - Tévedés, nem kell egész nap szórakoztatni, nyugodtan megtanulhatja elfoglalni magát néha egyedül is.
"nincs tévé és telefon neki" - Pedig néha lehetne, nem ördögtől való dolgok, nyilván ne órákat üljön előtte, de ha tévézik 15 percet, amíg te elintézel valamit, attól a világon semmi baja nem lesz.
"elég sokszor ordít ha nem veszem fel" - Ordítson, majd abbahagyja ha megunta. Miért is kéne cipelni otthon egy másfél évest??
"Még a vécére sem tudok elmenni tőle" - De, el tudsz, annyi a titok, hogy nem kell bevinni magaddal. Megy a kiságyba vagy a járókába addig, nem rakétafizika.
Oké hogy a gyerek az első, de nem kell tönkremenni meg beledögleni a szent anyaságba, te is ugyanúgy számítasz mint ő. Húzz meg pár határt.
Szerintem alapvetően a baj, hogy unatkozik, ingerszegény ez így neki. Ha ez nem lenne akkor utána otthon is jobban ellenne magában.
Ha nem akarsz másokkal találkozni, akkor sétáljatok, kiránduljatok, biciklizzetek nagyokat. Úgyis jön a jó idő.
Nekem is jót tesz, ha olykor kimozdulunk. A bánat sem menne mindennap valahova, az már inkább macera és szintén csak fárasztana, de amikor azt érzem, hogy begubóztam, akkor bizony sétálunk egy nagyot, elmegyünk játszóra, stb. Jót tesz a napfény és a friss levegő, a gyerek is felfedez, kevésbé van rámfüggve. Ma pl. cukrászdába készülünk emiatt. Én szeretnék meginni egy kávét és megenni egy sütit, a kislányomnak is biztos találunk valami kedvére valót, utána játszózunk egyet, majd jövünk haza és már evés-alvás van.
Ezek szerintem nem szociális programok, mégis segítenek kicsit frissen tartani az elmét, mert van valami "változatosság", nem csak itthon vagyunk a négy kerítés között.
A másik ami segít, hogy egy ideje bevezettük, hogy amikor a férjem hazaér, kimegy a lányunkkal az udvarra, vagy sétálni, vagy amit szeretne. Én eldönthetem szabadon, hogy megyek-e velük, megcsinálok itthon valamit, vagy zombi módon nyomkodom a telefonom. Az a 1,5-2 óra néha komolyan életmentő tud lenni.
És ha végképp besokallnék, akkor hétvégén elmegyek egy napra valahova. Barátnőzöm, vásárolok, mozizok, vagy olyan is volt, hogy egyszerűen csak ültem 2 órát a Dunaparton és néztem a vizet, aztán beültem valahova kajálni egyet, majd hazasétáltam. Engem ezek hihetetlenül feltöltenek.
Szerintem természetes, hogy elfáradunk idegileg, de abban nem igazán lehet segíteni, hogy te hogy tudsz megpihenni, hiszen függ a segítségedtől és attól, hogy téged mi kapcsolna ki. Ezekre neked kell rájönnöd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!