Megfontolt anyukák, nem bánt, amikor valaki "meggondolatlanul" a bizonytalanba válla gyermeket? Amikor másokra támaszkodik és még így is jobban boldogul?
Valahol én is így érzek, ahogy te. Mi még gyermekvállalás előtt vagyunk. Pontosan azért, mert szeretném megfontoltan átgondolni, hogyan alakul majd anyagi helyzetünk. Mindketten dolgozunk rendesen becsülettel, valahogy mégsem érzem, hogy beleférne egy baba anyagi helyzetünkbe. Ugye, az én keresetem kiesne, baba holmik stb. Egy szónak is száz a vége nagyon félek tőle.
Elnézem viszont a környezetemben lévőket. A nő sosem dolgoztt, a férfi alkalmi munkából él, és sikerül nekik. Minden tisztelem az ilyen embereké. És nem egy ilyen van. Lehet, hogy nekik van igazuk, és mi fogjuk fel véresen komolyan a dolgokat.
Én nem mertem volna vállalni ilyen helyzetben, az biztos. Egyébként unokahúgomat sem értem ilyen szempontból, de soha nem mondom neki, hogy mekkora hülyeséget csinál (anyjáéknál laknak egy pici szobában hárman a gyerekkel, a párja lusta mint állat, igazából nem is társ, csak élnek egymás mellett, és tulajdonképpen ha az anyjáék nem segítenének, az utcán lennének).
Én úgy vagyok ezzel, hogy az én lelkiismeretem tiszta, én tisztességesen fel fogom tudni nevelni a gyerekemet, nem szorulok majd arra, hogy egy szelet kenyér miatt is valamelyik rokonhoz menjek kuncsorogni. Páromnak volt egy saját, de pici lakása, viszont oda sem mertünk volna gyereket vállalni, nemhogy albérletbe vagy szülőkhöz. Inkább legyen saját nagyobb lakás vagy ház, tök mindegy, de ne kelljen azon gondolkodni, hogy a hó végén mit adok a gyereknek enni...
Hát én ha oda jutok, "meggondolatlan" módon fogok gyereket szülni. Pont azért, mert eddig amit végiggondoltam és megfontoltan csináltam, soha nem úgy jött össze.
Igaz, az én babám is használt holmikban fog járni, de nem érzem, hogy ez baj lenne. Anyukám eltette az én ruhácskáim, azoknak a nagy része használható.
Igen, lakásunk nekünk sincs. De az a helyzet, hogy jelenleg én sokkal nagyobb biztonságban érzem magam így. Amíg a lakáshitelek emelkedtek az elmúlt időben, az albérletünk ugyanannyiba kerül - és ha netán nem bírnánk fizetni, akkor keresünk egy olcsóbbat. Ha hitelem lenne, akkor változna a törlesztőrészletem, ráadásul oda volnék láncolva egy helyre. Most meg mobil vagyok.
Igen, én is számítok a család segítségére. Csakhogy okkal: mi komoly energiákat fektetünk abba, hogy megőrizzük a régifajta családmodellt, ahol igenis számíthatunk egymásra. Nem csak én a többiekre, hanem ők is rám, elvégre én is mindig mentem, ha gyerekre kellett vigyázni vagy ha a házat kellett vakolni. Nyilván van egy határ, amin túl nem veszem igénybe a család segítségét, de addig igen. Nem tudom, mitől jobbak azok a családok, ahol senki nem segít a másiknak. Én nem lennék erre büszke. Arra sokkal inkább az vagyok, hogy nálunk az a normális, hogy mindenki ott segít, ahol tud, különösen a mai helyzetben.
Oké, igazad van, de a többi hátrány ugyanúgy áll.
Nézd, mi most havi 40 ezerért bérlünk egy kis házat. Fel van szépen újítva, rendben van. Jó helyen is van, az értéke 10-12 millió.
HA ez a törlesztője lenne és ha kamatmentes lenne, akkor 25 év múlva lenne a miénk. Plusz mondjuk kamatok, még 10 év, akkor tartunk 35 évnél.
Ennyi idő alatt fel is kellene újítani már, biztos, hogy lesz, ami tönkremegy. Ez akár milliós plusz költség.
Szóval ha minden hónapban ennyit fizetnénk azért, hogy a miénk legyen a ház, kb 40 év múlva lenne a miénk. Addira közel 70 éves leszek!
Tehát ha most házat vennék és nem szeretném egész életemben fizetni, egy sokkal magasabb törlesztőt kell bevállalnom, plusz a házzal járó összes kockázatot. És mivel a nyugdíjas éveim szeretném a szüleim házában tölteni, ez az egész lakásvétel csak kb harminc évre szól. Akkor meg mondjuk 10 év alatt jó lenne befejezni a törlesztést - csakhogy akkor a törlesztő minimum a duplája lenne a jelenlegi albérletnek. Azt meg nem tudnám kifizetni.
Ezt végiggondolva máris logikusabb az albérlet, azt hiszem.
nagyon köszi a válaszokat :) Azzal semmi gond ha valaki fix párkapcsolatba, fix munkahelyre vállal babát, egy jó albérletbe vagy hasonló. Úgy értem nem egy szoba konyhás garzonba.... Azzal sincs probléma, ha van egy nagy, összetartó család, a régi családmodell, sőt! Az még jó is. tt tipikusan arra gondoltam, amikor tényleg fiatalon, viszonylag friss kapcsolatban még javában otthon lakó fiatalok vállalnak gyermeket.
Én nem elsősorban azért veszek néha használt ruhákat és egyebeket mert nem engedhetnénk meg újonnan, hanem fölöslegesnek tartom és inkább azt a pénz amit megspórolok hasznosabb dolgokra teszem félre. Az ilyen fiatal, bevállalós anyukák nem értik, hogy én pl min gondolkodom, miért nem teszem meg vállalok pl. második babát. Nem értik meg hogy nekem mondjuk nincsen több száz fős, esetleg jó módú rokonságom, vagy én csak egyke vagyok és nincsenek testvéreim, húgom, nővérem aki segítsen. Mi jóformán mindent a két kezünkkel teremtettünk meg,igyekszem a legjobbat megadni, de bánt amikor dicsekednek a nem tudom én milyen márkás holmikkal és babakocsikkal.... nem tudom honnan :( ne értsetek félre, valahol csodálom is őket hogy ennyire optimisták és "szerencsések"....igaz nem tudom hogy később a bölcsit, ovit és sulit ki fizeti majd helyettük meg a rezsit
ahol jut 2nek ott jut 3nak is. Épp ez a baj a mai világgal, hogy jól meg kell fontolni mikor jöjjön a gyerek.Épp ezért szülnek 30 körül a nők. Ne mondja már nekem senki, hogy akik 2en jól megvannak, nincs gondjuk a napi betevőre ott nem férne bele egy baba. Annyi az egész, hogy te aki vártál amig ugy nem érezted, hogy jöhet, na te féltél hamarabb szülni. Most meg az bosszant hogy fiatalabbak is gyerekkel mászkálnak körülötted. Nálunk véletlen jött a baba, 21 éves voltam, a férjem 22, nem terveztük, együtt laktunk dolgoztunkmindketten de nem éreztük ugy hogy beleférne egy baba, na de jött. És akkor? Megvagyunk, jól vagyunk, mindenből a legjobbat vesszük neki, nem magunkra hanem rá költünk, és akkor? Ez miért baj?Nem turkálóban vásárolok neki, hanem bababoltban. Te miért nem veszed meg neki a jobbat????
Mire spórolsz???? Egy gyereked van egyenlőre, add meg neki amit tudsz, ha turis cuccot veszel és spórolsz mellette akkor inkább vedd meg neki a jobbat , ne spórolj és kész.
8:53-as válaszoló: miért nem veszem meg neki újonnan a boltban, mondjuk 5 ezerért azt a tréning gatyót, amit alig használtan megkapok ezer forintért? mert feleslegesnek tartom egy másfél-két éves gyermeknek! A megmaradó pénzből inkább veszek új cípőt vagy karácsonyra eggyel több játékot! Vagy abból finanszírozom a következő havi pelenka adagot! mert épp ezt írtam, hogy mi még így is alig jövünk ki néha! És annak a picinek teljesen mindegy ám, attól nem lesz boldogabb, hogy ennyi idősen márkás, új cuccokban jár, az csak a szülőknek jó, hogy mutogathatják, hogy "nézzétek, mi nekünk ilyenre is fussa..." Röhejes amikor pelenkás apróságokat látok több tízezer forintos márkás ruhákban! Nekünk is van egy kettő, de ha több pénzem lenne sem venném meg! Ettől függetlenül, a legjobbat adom neki, amiből az kel! és nem hiszem hogy ettől én rossz anya lennék! Miért jó ha megvonjuk magunktól néha ami nekünk is jó lenne csak hogy a gyerekem a játszótéren a legújabb, legdrágább cuccokkal villogjon....
de egyébként nem rád vonatkozott a kérdés, hanem azokra akik nem tehetik ezt meg! Akik mindezt úgy teszik, hogy mások pénzén!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!