Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Kötött már bele a gyereked...

Kötött már bele a gyereked óvónője/tanítónője/tanára a gyerek olyan dolgába, amihez nem lett volna joga, mert semmi köze hozzá?

Figyelt kérdés

Volt itt olyan történet a múltkor, hogy az ovis gyereken ilyen csillámtetkó volt, a szülők megvették jó pénzért neki, erre az óvónő lemosatta vele, mert neki nem tetszett.

Szokott még gond lenni általános-felsőben az iskolában hajfestéssel a kezdő kamaszoknál. (függetlenül attól, hogy az adott iskola házirendje tiltja-e vagy sem)

Illetve mi ugyan már 15-16 év körüliek voltunk, 2 egymással párkapcsolatban lévő osztálytársamra azért förmedt rá az osztályfőnök meg egy idegen tanár, mert a szünetben a folyosón ölelték egymást, meg szájrapusziztak.

Szóval a kérdés, ti milyen hasonlókat tudtok még? Tehát amikor az adott dolgot nem tiltja sem törvény, sem házirend, de a pedagógus mégis szóvátette vagy kiakadt miatta, csak mert személyesen őt zavarta, vagy szúrta a szemét - de egyébként a gyerek magánügye?

jan. 9. 15:16
1 2 3
 21/25 anonim ***** válasza:
96%

A súlyom miatt piszkáltak, hogy berendeli apámat, túl vékony vagyok :D

Oké... felőlem. Annyit ettem, mint a 180 magas apám, csak éppen sportos lány voltam, edzések, hétvégente hobbiból túrázás, bicaj, etc.

Köze nem volt hozzá, de vagy 5x "fenyegetett meg" a gyámüggyel - hülyepitsa.

jan. 10. 18:52
 22/25 anonim ***** válasza:
95%

19-es, összemosol dolgokat.

Az, hogy a tanár nem tudta megakadályozni a balesetet, nem az ő hibája. Gyerekek elesnek, megsérülnek. Az, hogy legorombította a gyereket, s elbagatelizálta a problémát, az már az ő hibája. Annyit azért mondhatott volna, hogy elnézést.

A tüntikézés a semmiről viszont egyáltalán nem kötődik a kérdéshez, sem a felvázolt esethez. Egyébként sem kéne minden tanárra általánosítani egy ilyen eset miatt.

Diplomás emberek, akik nevelik a jövő nemzedékét, nem ilyen alacsony bérért kéne dolgozniuk. Ha ezt te nem érted meg, akkor nincs is miről beszélni veled.

jan. 10. 21:00
 23/25 anonim ***** válasza:
0%
22. Nincs alacsony bér. A gyerekemet pedig szépen eltiltottam a tüntetésektől, és tisztességes kereszténységre neveltem.
jan. 11. 11:31
 24/25 anonim ***** válasza:
66%

13# Milyen börtönbüntetést?:D Hú de koppantál volna, esküszöm még bele is mentem volna, csakhogy lássam az arcod,hogy neked kell a végén perköltséget fizetni.:D Szólt a szüleinek. Nem? Mi többet szerettél volna látni? Mentő? Erre??? Ne vicceljünk.

Az meg hogy alacsony bér,nem is értem. Akkor neked is ennyi,gondolom. Ha pedig valaki utálja a tanárokat, nyugodtan tessék otthon tartani magándiákként a gyereket és tanítsa a szülő,ha már amúgy is olyan okos. Jaaa,az nem megy..:D Miért is nem megy?

jan. 11. 19:56
 25/25 anonim ***** válasza:
64%

Ennek a sztorinak az elesett lányról törött kézzel semmi köze nincs a kérdés témájához.

Visszatérve a kérdésre, a körömfestésnek, smárolásnak a problémaköre olyan dolog, amit kívülről a diákok vagy a szüleik a maguk feje után menve értelmezhetnek úgy, ahogy akarnak, értelmezhetik akár a tanár rosszindulatú kötözködésének is, viszont vannak a dolognak olyan dimenziói, amit érdemes lenne legalább megérteni ahhoz, hogy valaki megértse a tanár viselkedése mögötti valódi okokat ilyenkor...

Vegyük most a smárolás témáját, azon keresztül vezetem le, de akármire be lehet helyettesíteni, a körömfestésre vagy hajfestésre is.

1. A diák ezen a dolgaihoz az iskolában a tanárnak igenis köze van. A tanár ugyanis nevelő, vagyis ő nevelési céllal is dolgozik az iskolában, ami azt jelenti, hogy megkövetelhet bizonyos viselkedési normákat a diákoktól (sőt, meg is kell követelnie). Attól, hogy erről az egészről a neveletlen diák semmit nem tud, mert a hasonlóan sík szülője nem tanítja meg neki, hogy mire való az iskola, mivel ő sem neveli a gyerekét, szóval attól a tanár még nevelési céllal kezeli a gyereket az iskolában.

Itt nem arról van szó, hogy mi van benne a házirendben. A házirend egy dolog, ettől függetlenül mint felnőtt ember és mint a gyerek nevelője, az iskolában a tanár igenis megtilthat bizonyos viselkedéseket a diáknak! Ha a folyosón azt látja a tanár, hogy két diák egymásba van gabalyodva és smárolnak, jó hogy szét fogja zavarni őket! Azért álljon már meg a menet, ha egy felnőtt azt mondja két gyereknek, hogy nem, akkor az annyi és kész! Az már külön pofátlanság, hogy ilyen esetben a gyerek pofátlanul és igazából provokatívan is elkezdi a házirendet bújni, hogy "mit tehet a tanár és mit nem".

2. Sok tanár pontosan az ilyen provokatív pofátlanság miatt olyan, amilyen. Vagyis személy szerint egyébként őt lehet, hogy kb. abszolút nem érdekli, hogy a gyereknek kék a haja vagy rózsaszín a körme. Mégis elkezd rajta pattogni, ha meglátja a gyereken ezeket. Ilyenkor ugyanis sokszor az történik, hogy a diák (nagyon jól tudja, hogy a házirend ezt egyébként tiltja) direkt "próbálgatja" a tanárnál, hogy meddig mehet el. A dolognak ezt az oldalát a gyerekek és a hápogó szülők nem érzékelik, nem látják, pedig a tanár naponta szembesül ilyen "határfeszegetésekkel". Sokszor a provokatív, tanárral "kekeckedő" "én márpedig kifestem a körmöm és kész" magatartás váltja ki a tanárból a szélsőségesnek tűnő, avitt, poroszos tiltó magatartást.

Azaz írják itt sokan, hogy "mit érdekli a tanárt a kis rózsaszín köröm" stb. Ezekre igazából személy szerint a tanárok nagy része magasról tesz is. Tényleg nem érdekli őket, ilyenkor nem ez miatt kezdenek el tiltani mindent, hanem a diák viselkedése miatt, ami a tanár tekintélyét feszegeti.

Gondolhat erről bárki bármit, nem is kell vele egyetérteni, csak azért írom le ezt, mert bölcsebb dolog a másik felet először megpróbálni megérteni, mint hogy kitaláltok róla dolgokat, és azzal magyarázzátok, hogy mit miért csinál.

3. Egy tanár naponta ezerszer találkozik egy bizonyos jelenséggel, ami alap, hogy ha valaki gyerekekkel foglalkozik, akkor előkerül, és kezelni kell. Ez egy családban is előjön, tök mindegy, minden szituációban, ahol felnőtt vs. gyerekek a felállás.

Mégpedig a következő jelenség:

Szülő vagy, van két gyereked, legyenek 5 és 6 évesek. Elviszed őket boltba. Az ötéves elkezd ordítani a nyalóka után. Hisztizik, csapkod, rugdolózik, földhöz csapja magát, hogy neki márpedig nyalóka kell. Vagy megveszed neki, vagy nem. A kérdés az, hogy ilyenkor mi fog történni, ha megveszed neki?

A válasz az, hogy

1. a másik gyerek is, a hatéves egyből a földhöz veri magát, hogy neki is kell a nyalóka. Nincs mit tenni, neki is meg kell venni...

2. Onnanól kezdve, ha akármit meglátnak, akármit akarnak, akkor a földhöz verik magukat, ordítanak, mert "egyszer már bejött". És nem is tudsz mit csinálni, mert ha egyszer engedtél nekik, akkor legközelebb már nagyon nehéz.

Most képzeld el azt, hogy a tanár nem két gyerekkel csinálja napjában ezerszer minden hülyeség miatt teljesen ugyanezt, hanem 20-30 fős osztályokkal (és a szüleikkel, mert a szülők is ugyanígy, földhöz verősen, hisztisen viselkednek manapság).

Tegyük fel, hogy a tanár kilép kicsöngetés után a folyosóra. Meglátja Pistit és Katit, hogy a folyosón cuppogva smárolnak, tapizzák egymást, ott nyalakodnak, nyáladzanak stb. És tegyük fel, hogy tovább megy, mert az ide böfögő "mindent tudó" szülők szerint "semmi köze hozzá".

Oké, szerintetek mi lesz másnap?

Az lesz, hogy

Másnap már az egész iskola egy nagy orgia lesz, mert Pistinek és Katinak "meg lett engedve". És ilyenkor már nagyon nehéz a tanár dolga, hogy Jóskának és Juliskának miért tiltja meg, ha Pistinek és Katinak megengedte?

Ezt a jelenséget a gyerekek sem látják át, és a szülők sem értik meg. De a tanár oldaláról ez a történet így néz ki! Naponta éri őket, hogy "nincs kész a házim" a leghülyébb indokokkal, "befesthetem a körmöm rózsaszínre, az alig látszik!!" és hasonló marhaságok. Naponta kb. 1000 ilyen. Ilyen szituációkban a tanár (mivel már rutinból átlátja a szituációt) rögtön kategorikusan megtiltja, kérlelhetetlen és szigorú lesz.

De ennek nem az az oka, hogy szívtelen és gonosz! Az adott szituációban lehet, hogy így tűnik, de valójában azért ilyen, mert ha egyszer egy kis dologban enged, másnap már dézsából fog rá ömleni ugyanez nagyban... Ezért legjobb mindent a legszigorúbban tiltani.

3. Egyik válaszoló írta, hogy az egyik tanár gyengébb pillanatában a műkörmöt szó nélkül hagyta, elment mellette. Aztán ez a műköröm vérfürdőt rendezett tesi órán. Nem tudom, mennyi ebből a valóság, de ez a következő szempont. Bármit, amiből baj lehet, a tanár egyből tiltani fog. Nem azért, mert szemét, és mert rühelli, hogy műkörmöd van. Személy szerint magasról tesz a te műkörmödre. Azért kezd el veled mégis kiabálni, hogy tüntesd el, mert egyrészt, amit az előző pontban leírtam (másnap az egész iskola műkörömmel jön be, és az ellen már nem tud mit tenni), másrészt pedig minden egyes tanévben van olyan sztori, hogy a tanár valamit elengedett, és abból utána vérfürdő lett. Kisebb vagy nagyobb mértékben, de minden tanévnek megvan a maga horrortörténete. És nem tudni, ki lesz a következő tanár, akivel ilyen történik. Ezért ha meglátja rajtad a műkörmöt, ideges lesz, és leveteti. Nem azért, mert szemét, hanem azért, mert nem akar abban a tanévben ő főszereplője lenni az aktuális horrorsztorinak.

Ez a tanárok szempontja. Tényleg, mindenki gondolhat, amit akar, de szerintem érdemes elgondolkodni rajta, hogy legalább megértsd, hogy miért csinálja a valóságban is azt a tanár, amit.

jan. 12. 22:27
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!