Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Két ilyen gyerek esetén mit...

Két ilyen gyerek esetén mit lehet tenni? Az egyik remekel, a másik pedig nem.

Figyelt kérdés

Most nagyon sokan nekem fognak esni, de nem tudom nem őszintén leírni a problémát.

Van két lányom, 2 év korkülönbséggel születtek. A nagyobbik lány kifejezetten szép, a tanulás is könnyen megy neki, indítják versenyeken is, a városi foci csapatban játszik, több oklevele, emléklapja és érme is van már most. Atlétikában is ügyeskedik. Nem hajtjuk, nincs ráerőltetve semmi, ő maga szeretné és szereti is.

Ezzel szemben a kisebbik lány átlagos. Nehezen ment neki a tanulás mindig is, a közepes jegyekre gyúrunk minden tantárgyból, rengeteg időt, segítséget igényel. A sportban lassú, nem olyan ügyes. Ő is focizni szeret, nem akar másik sportot, de sok sikerélménye nincs benne.

A nagyobbik lányunkat megdicsérjük. A kicsit is, minden apró dologért, de szerintem ez se jó, mert ez olyan mint a majomszeretet. De nem tudom mi lenne a jó megoldás.

2023. okt. 15. 11:35
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
24%

6 válaszolo vagy ki ég hamar az ügyes okos gyerek vagy nem ,az átlagos gyerek vagy álhatatos lesz és késöbb rámehet a bizonyitási kényszere az egészsége vagy nem .

Vagy súlyos önbizalom hiánya lesz .

2023. okt. 15. 19:03
 12/16 anonim ***** válasza:
94%

Sürgősen fel kell fedezni a másik erősségét. Lehet kedvesebb, emberségesebb, jobb a kicsikkel, ügyesebben zenèlne, jó az énekhangja, rajztehetsége, varrásban jó, vagy csak jobb ízlése van öltözködés terén, esetleg nyelvekben jó. Focizhasson nyugodtan, de mellé szerezz mást. Az egyiknél bevált, hogy nem erőltettétek, nála nem fog, próbáltass ki vele dolgokat közelező jelleggel 3 hónapra.

Rossz tanuló, csúnyácska gyereket úgy horgol, hogy betojok tőle, pedig nincs 10 éves. Sosem jöttek volna rá, ha nem muszáj csinálnia, és ő se tudta volna magától milyen öröme van benne, hogy ügyesebbek az ujjai és jobb a térlátása, ha nem lett volna kényszer. Magától csak azt fogja akarni, amit ismer, tágítani kell az ismereteit, hogy felfedezhesse magát.

2023. okt. 16. 09:42
 13/16 anonim ***** válasza:
74%
Nekem azon akadt meg a szemem,hogy a nagyobbik kifejezetten szép a másik meg átlagos...erről lenne véleményem de nem írom le
2023. okt. 16. 11:41
 14/16 anonim ***** válasza:
100%
Nagyon is dícsérd meg a kisebbik lányodat is, velem gyermekkoromban hasonló dolog történt:A nagytesóm jó matekos volt, a felvételit jóval átlagon felül megírta, ment a tanulás neki, pedig semmit nem tanult mégis jó jegyet kapott, a szüleimet pedig próbáltak dícsérgetni engem is pedig nem voltam eredménytelen, csak a tesóm jobban lekötött őket és nem csak a felvételi miatt hanem előtte is és utána is.....Én eljártam zongorázni röplabdazni lovagolni kórusba, zongoraban nem voltam tehetséges de nagyon nagy volt az akaraterőm és jól ment, csak mivel nem zenész a család így nem tudták mit küzdöttem de néha a testvérem mondott nekem órát,,meddig hallgatjuk még ezt" mondta a zongorazásom közben, a szüleim nem dicsérték meg stb..És ezért ne hasonlítsd össze a két gyerekeket, mert felnőttként is mélyen megmaradnak ezek
2023. okt. 22. 22:18
 15/16 anonim ***** válasza:
14 vagyok bocsánat nem órát hanem olyat
2023. okt. 22. 22:20
 16/16 anonim ***** válasza:
22%

14nek.. a másik oldalról is megmaradhat ám a "szorgalom dicsérete" negatív élményként. A mai napig emlékszem, hogy volt egy "rossz, buta gyerek", aki 2esről 4esre javított, de az olyan négyes volt, hogy felfelé húzta a tanárnő ilyen 3,6ról. Kihívta az osztály elé és elmondta 3.ban, hogy mennyire nagy dolog, hogy ilyen szorgalmas volt és ennyit javított a srác. Én meg átvettem a megint kitűnőmet, indultam versenyeken, mint többen az osztályból. Ezt külön oklevéllel jutalmazták és megkérdeztem, hogy hogyan tehetnék többet, hogy engem is megdicsérjenek kiemelve, mert csak egy voltam a kitűnők közül, akiket a srác után elsőként hívnak bizit átvenni. A tanárnő meg nem tudott mit mondani, hogy "te már eleget tettél, kitűnő vagy". Nevetséges volt, a jó képességű gyereknek sosem lesz része olyanban, mint a rossznak, akinek csak meg kell emelni a fenekét és elsajátítani a könnyű általános anyagot valamennyire, és már azért is megdicsérik, ha levegőt vesz.. sosem értettem a tékozló fiú meséjét sem, nem ment az átérzés, se a megértés. Pont úgy éreztem magam.

A gyerekem nem szorgalmas(sajnos), de jó képességű, én nem dicsérem meg a minimumért(egy ideje), mert az lenne a minimum, hogy leül megírni a leckéjét, ha már nehezére sem esik. Erőfeszítésnek meg keresek extra dolgokat, különleges logikai játékokat meg felsős feladatokat, így matekból és magyarból is előrébb jár. Érdekes, azokat szívesebben csinálja, mint a sokadik könnyű feladatot, a kihívást szívesebben teljesítik a gyerekek.

Keresek valami magyarázatot a tékozló fiú meséjéhez.

2023. okt. 23. 06:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!