Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Két ilyen gyerek esetén mit...

Két ilyen gyerek esetén mit lehet tenni? Az egyik remekel, a másik pedig nem.

Figyelt kérdés

Most nagyon sokan nekem fognak esni, de nem tudom nem őszintén leírni a problémát.

Van két lányom, 2 év korkülönbséggel születtek. A nagyobbik lány kifejezetten szép, a tanulás is könnyen megy neki, indítják versenyeken is, a városi foci csapatban játszik, több oklevele, emléklapja és érme is van már most. Atlétikában is ügyeskedik. Nem hajtjuk, nincs ráerőltetve semmi, ő maga szeretné és szereti is.

Ezzel szemben a kisebbik lány átlagos. Nehezen ment neki a tanulás mindig is, a közepes jegyekre gyúrunk minden tantárgyból, rengeteg időt, segítséget igényel. A sportban lassú, nem olyan ügyes. Ő is focizni szeret, nem akar másik sportot, de sok sikerélménye nincs benne.

A nagyobbik lányunkat megdicsérjük. A kicsit is, minden apró dologért, de szerintem ez se jó, mert ez olyan mint a majomszeretet. De nem tudom mi lenne a jó megoldás.

2023. okt. 15. 11:35
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
95%

Biztos vagyok benne, hogy a kisebbik lányod is a képességeihez képest mindent megtesz. Neki is jár a dícséret, mert ami nektek apróság, az neki lehet, hogy kőkemény munka.

Ha nem dícséritek, még a maradék motívációját is elveszitek.

Idővel lehet, hogy találni fog olyasmit ami érdekli, és jó is benne, legyetek türelmesek, és ne hasonlítgassátok a testvéréhez.

Szeressétek őket, úgy, ahogyan vannak. Ennél több nem kell :)

2023. okt. 15. 11:42
 2/16 anonim ***** válasza:
93%

Szerintem a megoldáshoz vezető út első lépése a problémával való szembe nézés és annak leírása. A következő lépés a probléma megértése.

Pontosan mit szeretnél? Leírtad, hogy van két lányod, akik különböznek, de te miért írtad ki a kérdést? Miben szeretnél segítséget kapni?

2023. okt. 15. 11:44
 3/16 anonim ***** válasza:
94%
Meg kell találni azt, amiben ő jó. Lehet, hogy ez a művészet lesz.
2023. okt. 15. 11:48
 4/16 anonim ***** válasza:
93%

Sajnálom a kisebbik lányod..

Hasonló anya mellett nőttem fel. Istenítette anyám mindig nővéremet, mindenben hozzá mért, sosem voltam elég neki , sosem vette észre én miben vagyok jó.

Az eredmény természetesen meg van, akkora szakadék van közöttük, amit sosem fogunk tudni már áthidalni.

2023. okt. 15. 12:08
 5/16 anonim ***** válasza:
75%
A kisebbik lány is tőletek örökölte az intelligenciáját, szóval...
2023. okt. 15. 13:32
 6/16 anonim ***** válasza:
89%

Nem az eredményt kell dicsérni, hanem a szorgalmat. Már hogyne érne el a fociban eredményt? Az egészség nem számít? Vagy hogy élvezi a játékot? Ezek nagyon is fontos eredmények. Gondolom egyik gyereked se akar hivatásszerűen sportolni, akkor meg ez számít, nem az, hogy mennyire tehetséges.

Ne írd le a kisebbik lányodat se. Sokszor pont a tehetségek égnek ki idő előtt, vagy feladják az első nehézségnél. A kisebbik lesz az állhatatos, a szorgalmas, aki tűzön-vízen át eléri, amit akart, mert sosem hullott semmi az ölébe.

2023. okt. 15. 13:46
 7/16 anonim ***** válasza:
94%
Nagyon rosszul álltok a dologhoz, hisz te magad teszed őt ahogy te fogalmaztál átlagossá. Ő nem átlagos, i a maga szintjén ugyanolyan tehetséges és kimagasló, mint a testvére. Sőt, valószínű sokkal többet küzd,mint a nővére, hisz neki valóban tennie kell azért nem keveset hogy ezt a szintet elérje. Miért nem értékeled a szorgalmát, kitartását, küzdelmét? Szörnyű hogy a neki adott dicséretet majomszeretetnek nevezed, ezzel pont te degradálod le őt. Biztosan valamiben ő is tehetséges, csak még nem találta meg, vagy csak a másik "csodagyerek" mellett te nem vetted észre
2023. okt. 15. 14:06
 8/16 anonim ***** válasza:
95%

Egyik gyerekem megkésett mozgásfejlődésű, megkésett beszédfejlődésű volt. Mindig mindent lassabban, nehezebben ér el el, mint a testvére akinek semmilyen nehézsége nem volt eddig az életben.

Szemen is köpném magam, ha csak az "ügyes" gyerekemet dédelgetném, dicsérném, amikor a másik ezerszer nagyobb erőfeszítést tesz a kisebb sikerért. (Abba a hibába se esek, hogy nem dicsérem az "ügyest", mert neki könnyen megy.)

Minden gyereket MAGÁHOZ kell mérni!

2023. okt. 15. 14:10
 9/16 anonim ***** válasza:
92%

A nagyobbik lányunkat megdicsérjük. A kicsit is, minden apró dologért, de szerintem ez se jó, mert ez olyan mint a majomszeretet. De nem tudom mi lenne a jó megoldás.

Hat ez aztán szép.

A nagyobbat mosolyogva dicsergetni kell,a kicsit nem ,hiszen az majom szeretet.

A kisebbik sem rosszabb ember mint a nagyobbik mert gyengébb..

Inkább az a majom szeretet,hogy a nagy agyonra van ajnarozva mert milyen ügyes.

2023. okt. 15. 14:46
 10/16 anonim ***** válasza:
96%

Figyelj, én tanító voltam. Durva lett volna, ha mindig csak a kitűnő tanulókat dicsérem meg.

Hogy van az, hogy mi 20-30 gyerekben is észrevesszük, ha valamit jól csinál, ügyes volt, vagy csak erőfeszítést tesz, neked szülőként meg 2 gyereknél is problémát okoz?

2023. okt. 15. 16:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!