Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Többgyermekes anyukák, ti...

Többgyermekes anyukák, ti hogyan spóroltok?

Figyelt kérdés

Úgy értem, főleg amióta kialakult az a nehéz gazdasági helyzet, milyen praktikákkal tudjátok kiügyeskedni, amit a gyerekekre szeretnétek elkölteni. Ruházkodás, élelmiszer és egyebek. Ami régen alap volt de most már meg kell gondolni az árak miatt. Lemondtatok dolgokról? Változott a fontossági sorrend? Vannak hasznos tanácsaitok, ötleteitek,amiket megoszthatnánk egymással?

Nekem 3 gyerkőc, amikor vállaltuk őket, nyilván még élhetőbbnek láttuk az országot, mint amilyen most. Van ovis, kisiskolás és középsulis gyerekem.

Az árak emelkedésével mi először az egészségtelenebb élelmiszerekről mondtunk le, ami nyilván jó a rosszban, nincs annyi édesség, rágcsa. Inni már csak vizet vagy főzött teát isznak és tejet kakaót, nem veszünk más innivalót. Én leszoktam arról, hogy a kávémat tejszínhabbal igyam, sőt már cukor nélkül is megiszom. Gyerekruhát eddig is vettem turisat is, bár a kamaszomnál ez már nem opció. Nála muszáj a márkákra is beáldoznom. Nyaralni is voltunk, de az olcsóbb opciókat kerestük. Szóval sokmindent írhatnék még, arra vagyok kíváncsi, ki hogy tudja megoldani a mindennapi pénzügyi nehézségeket a gyerekek tekintetében. Ötleteljünk.

És nem kérek megjegyzéseket, hogy minek vállaltunk 3 gyereket, mert 16 évvel ezelőtt azért még más volt a világ, nem gondoltam, hogy ide jutunk. Nem éhezünk, nem nélkülözünk, de minőségileg már nem tudom nekik azt a szintet megadni, amit eddig.

2023. szept. 16. 11:26
1 2
 11/15 A kérdező kommentje:

Ja, ja, mert a mélyszegénységben élőknek internet sincs nem gyakoriznak 🤣🤣🤣

De azért néhányan adtak részletes, hasznos válaszokat, amiket köszönök. Teszett a fehérje tartalmú ételek összehasonlítása is pl.

Hát én örülök, hogy sok embernek nem kell spórolnia és nem kellett semmiről sem lemondania az árak emelkedésével, ez is azt bizonyítja, hogy Mo. előre megy nem hátra, hajrá, jól élünk,nincs pedagógus hiány sem, minden tökéletes.

Akinek meg számolgatni kell az árakat meg keresni az akciókat az biztos, rosszul csinál valamit...

Aki vette a fáradságot és részletesen leírta praktikáit, annak köszönöm.

2023. szept. 17. 06:53
 12/15 A kérdező kommentje:
10-es igazad van, napokig lehetne írni mivel próbálkozunk. Elég egy-egy ötlet, hisz mindenkinek a megtakarítása lesz egyre kevesebb
2023. szept. 17. 06:58
 13/15 anonim ***** válasza:
75%

Kérdező, aki mélyszegénységben él, annak alapból nincs pénzügyi kultúrája, vagy mert beleszületett és esélye sem volt kialakítani, vagy mert volt esélye, de nem sikerült, ezért mélyszegény.

Neked átlsacsaládok tippjeire van szükséged, de azokból is csak azzal mész valamire, akik tényleg pénzügyileg tudatosan élnek, lásd például hó elején raknak el X összeget, és a maradékból élnek, nem fordítva. Ha ez az alap, te is megtaláhatod, min spórolj.

És nem, nem előre megy az ország, de én magam is látom, hogy sokan tök rosszul kezelik a pénzügyeiket és spórolás helyett felélik a havi bevételüket, ami gyerekek mellett luxus. Ha nem tudsz félretenni, akkor tetszik vagy sem, feltehetően magasabb életszínvonalon élsz, mint megengedheted magadnak.

2023. szept. 17. 07:11
 14/15 anonim ***** válasza:
69%

Csak egy gyerekem van, ő is sportol és kiskamasz, de elvált, egyedülálló anya vagyok.

Jól keresek tényleg, de azért aki nem érzi az elmúlt 1-2 év árváltozásait, az zacskóban él :)

Az én “trükkjeim” egy mondatban: a munkám itthon nem érték, csak ott, ahol megfizetnek (munkahely), ergo amit tudok itthon, azt elkészítem. Egyrészt mert esetleg egészségesebb, tisztább is, másrészt mert LÉNYEGESEN olcsóbb.

Példáim:

- sütöm a kenyeret, kalácsot, zsemlét - kellett egy pár hónap, mire meglett a rutin, de a mazsolás kalácsom pl verhetetlen :)

- vettem még lávakövet, pizzasütő lapokat és jó minőségű, magas hőfokot tudó sütőnk van, így a pizzát is (és a gyerek haverjai szerint is menő vagyok :D )

- befőzés: lekvárok, befőttek, zöldbab, vegyes vágott savanyúság, lilakáposztával töltött paprika, lecsó- pedig a fővárosban élünk. Megoldható, csak akarni kell. Melós, koszos, munka mellett igen, nem egyszer-kétszer hajnali 1-2 volt, mire összerámoltam a lekvár után… de amíg 800-1000 Ft egy üveg őszibarack befőtt/konzerv, addig nem törik le a körmöm. Felfedeztem a közelünkben egy hűtőházat, ahol jó áron lehet zöldséget, gyümölcsöt venni- igaz, ládával vagy 5-10 kg-onként, de akkor kell befőzni, mikor szezon van.

A piacon már 2000 Ft egy üveg “őstermelős” lekvár és azért tényleg ki tudja, milyen tiszta és válogatott vagy épp cefrés alapanyagból, milyen higiénés körülmények között, mennyi és milyen tartósítószerrel stb. Készült. Az enyémről tudom és úgy alakítom, ahogy a mi ízlésünk diktálja.

- a petrezselyem, zeller, gomba, pritaminpaprika stb. Elég húzós árú télen és mi leginkább levesben, szószokban, mártásokban, töltelékekben szeretünk ilyesmit. Van egy aszalógépem és bizony nem vagyok lusta sem almachipset csinálni most, mikor a hűtőházban 250 alatt van az alma és a banán, sem zöldséget pucolni, sem gombát tiszítani-a gép teszi a dolgát 8-10 órán át, tiszta, jól záródó, steril üvegek meg vannak…

- naponta-kétnaponta főzök: igen, melós, nem tagadom, de mi szoktunk olyat játszani a kiskamaszommal, hogy az itthoni, számunkra ízletesebb babgulyás és palacsinta hány forintba kerül adagonként, mennyi az étteremben (nyilván a munkaerőmet nem számoljuk, pedig igazság szerint kéne…) a rezsit viszont igen, de az tényleg filléres tétel. Meglepő a többszörös árkülönbség.

- szeretem a mosószódát, szoktam a jó minőségű mosószerhez is adni, áztatni is, jobb hatásfokú és összességében valamivel olcsóbb is a mosás

- rezsin spórolni modern, jó energiabesorolású gépekkel, jó szigeteléssel lehet, ha van rá keret, érdemes lecserélni, de legalábbis átnézni az ezeréves hűtőket és más energiazabáló dolgokat

2023. szept. 18. 18:34
 15/15 A kérdező kommentje:
Kedves utolsó, példaértékű, amiket írtál!
2023. szept. 18. 19:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!