Hogy van ez a szülés előtti táppénzzel?
November 5-re vagyok kiírva.
Szeptember 15-től nem tudok dolgozni, mert olyan a munka jellege (repülni kell, stb). Így attól a naptól kezdve táppénre kell mennem. (Igazából már szeptember 1-től kellene, de ki tudom venni a maradék szabadságom.)
De nem vagyok veszélyeztetett. Akkor is 9-es kóddal leszek táppénzen?
Az októberi hónapra szintén táppénzt kell kivennem.
Megnéztem hogy a táppénz első napjától visszaszámolnak 3 hóanpot és az azt megelőző 180 nap átlagkeresetét veszik alapul. Napra pontosan nem tudom, de a havi átlagfizetésem kb 480e ft-ra jön ki. Úgy kell számoljak, hogy ennek a 60% -15%?
Tehát kb 240e ft amit kaphatok pl októberre?
Ha nőgyógyászhoz mész általában kiír szó nélkül 9-es kóddal, de onnantól papíron veszélyeztett terhes leszel és kész. (Most azt hagyjuk hogy ez így mennyire szabályos vagy nem szabályos)
A táppénzt naptári napokra számolják, szóval amit írtál 180 napi átlagbér egy napra eső részének a 60%-át (ha több mint 730 napja dolgozol folyamatosan) -15%szja kapsz naponta. Hétvégére, ünnepnapra is. Nem is havonta fizetik ki, hanem 2 hetente kell menni a táppénzes papírért és 2 hetente fizetnek.
Köszönöm a valaszokat! Valamiért azt hittem ha már nem tud dolgozni az ember akkor autómarikusan táppénzre lehet menni.
(Biztos azért mert a haziorvos meg a terhesggondozó orvos is meg szokta kérdezni, hogy szükségem van-e tàppénzre.)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!