Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Mikorra képes úgy kommunikálni...

Mikorra képes úgy kommunikálni a gyerek, úgy felfogni a dolgokat, hogy az tükrözze a valóságot?

Figyelt kérdés

Mikor lesz reális felfogóképessége, észlelése, hogy tisztában legyen a szavak, mondatok jelentésével és történésekkel? Mert nekem már rohadtul elegem van, hogy a gyerekemnek ez nincs meg, és torzítva lát dolgokat, majd másoknak torzítva adja vissza, mintha egy párhuzamos valóságban élne.

Ilyeneket mond idézve "én soha.. " (mikor kb havonta kétszer), "nekem sosem engedik(mikor hetente egyszer)" "én mindig" "sokszor" meg néha..meg egy csomó olyan dolog, ami torzítva van, szóval túloz abba az irányba és slankít is abba az irányba, ami neki kedvez, és amitől áldozatnak látszik, vagy más tette rosszabbnak, vagy amivel jobb színben tűnik fel akár más, akár ő. Ezt volt képes mondani "Én sosem olvashatom, amit szeretnék". Nyilvánosan. Mikor kb 500 könyvet olvasott, és pusztán azért, meg legutóbb azt mondtam, hogy olvassa el a kötelezőt, mielőtt az egyik új könyvébe belekezd. kb 800 könyve van és könyvtárba is jár, nincs igaza.

És mindennel így van, mintha egy párhuzamos valóságban élne és nem azt észlelné, ami valójában történik. Felmerült bennem, hogy igazából a szavak-kifejezéseket nem érti, de aztán elmagyaráztattam vele a különbséget, és de, érti.

A te gyereked hány éves korára látta/észlelte realistán a dolgokat. Pl ha pakolni kell valamit a szobájában, akkor bemegyek 90-10 arányban én csinálok rendet, és aztán azt mondja, rendet RAKOTT a szobájában. És ő teljesen meg van erről győződve, hogy ő rakott rendet és én "csak" segítettem, mikor két szalmaszálat tesz keresztbe összesen. És ha felvázolom neki, utána mondja, hogy "ja tényleg", de ha távolabbi emlék, akkor halálosan meg van győződve az igazáról. Mintha el kellene mélyítenem minden emléket a fejében, minden történést, hogy úgy maradjon meg, ahogy valójában volt, és nem a saját kifacsart módján.

Szóval aki érti, mi a probléma, mondja már meg legyen szíves, hogy csak az én gyerekem ilyen-e, vagy másé is, és ha másé is, mikor fogja kinőni, mert minél nagyobb, annál jobban hisznek neki és rengeteg kellemetlen helyzetbe hoz ezzel, hiába helyesbítek utólag, olyan, mintha csak mentegetném magam. Nincs alacsony iqja, szóval ez nem lehet, és kitűnően tanul, de régen is és most is hajlamos arra, hogy ne azt mondja, ami történt. Legalábbis ő úgy gondolja igazat mond, csak nem annyiszor, nem úgy történtek a dolgok, ahogy ő gondolja. Egy két gyereknél megfigyeltem, hogy csinálnak ilyet, de ők tudatosan ferdítenek, az enyém meg mintha ilyen énközpontú lenne és fel sem fogná, hogy ferdít, mert ő úgy/így éli meg a helyzeteket. Ilyenek, hogy szombat vasárnap nutellás kenyér volt szülinap miatt vacsira, és akkor azt mondja "mi mindig nutellás kenyeret eszünk", mikor előtte egy hónapig a háznál sem volt nutella, tehát még a néha sem állná meg a helyét. Okos, értelmes, folyékonyan beszél, kitűnően tanul, de mintha lenne egy könyv, amiben ő a főszereplő és mindenki szemét túlozva, ő meg az angyalka/áldozat túlozva, és az ehhez passzoló dolgokat észlelné csak, illetve nem is, mert észleli, hanem a többi csak kiesik a fejéből és nem tulajdonít neki jelentőséget, mert nem passzolna a szerepéhez. Direkt nagyot mondani nem szokott, mint pár kortársa, hogy volt/csinált valamit, amit nem, meg ilyesmi.

2023. aug. 23. 12:15
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
74%

Kérdező, van aki soha!

Nem ismered azt a helyzetet, amikor a nőnek tele van a szekrénye ruhával, és amikor egy adott alkalomra fel akar öltözni, akkor elkezdi mondani, hogy "nincs egy göncöm se"? :-)

És hozzáteszem: ez tanult viselkedésforma. Most már csak az a kérdés, hogy az apjától vagy az anyjától tanulta?

:-))))

2023. aug. 23. 12:19
 2/16 A kérdező kommentje:
Szerintem ez nem olyan, a példádban a nő elégedetlen csak rosszul fejezte ki magát, az enyémnek nem ez a gondja.
2023. aug. 23. 12:45
 3/16 A kérdező kommentje:
Egyébként most, hogy leírtam kicsit olyan, mintha azt kommunikálná, azt fogná fel, amit érez, ahogy érez a helyzettel kapcsolatban, ahelyett, ami valójában történik. Mintha túlzottan az érzéseire hagyatkozna(amik ugye magafelé húznak), ahelyett, hogy a környezetben észlelt dolgok alapján érezne.
2023. aug. 23. 12:46
 4/16 anonim ***** válasza:
100%

A 3-ban jó helyen jársz, kérdező. Pont ezért a nők szoktak nagyon gyakran így fogalmazni.

Ez abszolút személyiség és nem életkor függvénye. Sokan életük végéig ilyenek.

2023. aug. 23. 12:50
 5/16 A kérdező kommentje:

Kössz, de nő vagyok, elég öreg ahhoz(és elég társasági), hogy tudjam nem ilyenek:D Se férfit nem ismerek ilyet. Csak olyat ismerek, aki direkt hazudik, hogy jobb színben tűnjön fel, vagy a másik rosszabban(ami miatt ő jobbnak fog látszani). Én speciel egyet se ismerek, aki ilyen lenne, ezért gondoltam, hogy gyerek személyiségfejlődési dolog az érzelemvezéreltség és énközpontúság..és egy idő után kinövik. Persze el tudom képzelni, hogy néhányan megrekednek egy bizonyos szinten, de nagyon drukkolok az én gyerekemnek, hogy kinője, és hogy jöjjön már el ez az idő. De vajon mikor? Azt is el tudom képzelni, hogy 9-10 éves korra ki kell nőni(kamaszkor előtt), az enyém meg késésben van ezzel és még csak egy 7-8 éves szintjén van.. Szóval valami ilyesmi válaszra számítottam csak pontosabb infókkal.

Ha így marad.. abba bele sem merek gondolni, iszonyú sok kellemetlenséget okoz ezzel napi szinten, felnőttként borzalmas társaság lenne, már most is nehézséget okoz neki, hogy meghazudtolják néha(teljesen jogosan).

2023. aug. 23. 13:04
 6/16 anonim ***** válasza:
100%

Mert ezekkel a túlzásokkal próbál az érzéseiről kommunikálni.

Meg kellene tanítani arra, hogy tudja az érzéseit, érzelmeit magukat kifejezni.

2023. aug. 23. 13:10
 7/16 A kérdező kommentje:
Elég nagy szókincse van és nagyon szépen tud mindenfélét mondani(rengeteget olvas), egészen biztos, hogy nem ezért van. Mindig kiemelték milyen sokszínűen és részletgazdagon beszél az érzéseiről, már oviban is, csak ugye ha utólag haragszik rám, amiért "sosem csinálhatja, amit szeretne", az nem valódi, mivel meg sem történt, tökmindegy, hogy ő csalódott vagy mérges vagy hogy mondja el, mit érez, amikor nem létező dolog miatt érzi.
2023. aug. 23. 13:51
 8/16 anonim ***** válasza:
100%

Nem vagy képes értelmezni a szavait.

"Sosem csinálhatja, amit szeret" = nem csinálhatja annyit (annyiszor), amennyit szeretné.

2023. aug. 23. 14:00
 9/16 anonim ***** válasza:
78%

Ő így éli meg ezeket, ami abból fakadhat, hogy túlsúlyban van az amikor meg van mondva neki mit kell csinálnia, és nincs választása, illetve még fejletlen az önismerete ahhoz, hogy túllásson az elsődleges érzelmein. Ezt kb csak tanult, tudatos önismerettel lehet kiküszöbölni. Hány nő mond ilyeneket a pasijának: “sose jössz haza időben”, “mindig csak a kocsit bütykölöd” vagy férj a feleségének: “soha nem megyünk sehova”, “mindig a barátnőiddel lógsz” vagy szülő a gyerekének: “soha nem dobod ki a szennyest”, “mindig csak a telefont nyomkodod”

Ezek olyan dolgok, amiknek lehet megtörténik az ellenkezője, de olyan kis százalékban, hogy az agyunk elfelejti, így igaznak éljük meg a “soha” és “mindig”-et.

Ez alapján nézd meg, hogy Te mit változtathatnál, hogy a fiad másképp élje meg a dolgokat!

2023. aug. 23. 14:19
 10/16 A kérdező kommentje:

De hát nem is így van, hogy kis százalékban lenne az ellenkezője. Pl azt mondta leeszem az mindig leeszem a fügét más fájáról. Ezen a nyáron összesen egyszer fordult elő(rokon). EGYSZER tehát nem az van, hogy a heti 5öt mindignek éli meg.

Ugyanez a nutelláskenyérnél, amit írtam, két nap egymás után volt, egyébként meg tényleg nem volt egy hónapig. Egyébként tök logikus lenne, csak egyszerűen nem fordul elő annyit az ellentéte, hogy így élje meg, és kötelezőből is csak egy könyv van, olvasni meg heti 3-4 könyvet olvas, és évközben nincs is kötelező.

Plusz a rendrakásosdira ez nem is illik, meg más ilyen dolgára.

2023. aug. 23. 15:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!