Hogy lehet ezt "jól" le kommunikálni egy 5,5 évessel?
Sziasztok!
Kislányom apjával (az egyszerűség kedvéért nevezzük Petinek) akkor szakítottunk mikor a kislány 1,5 éves volt. Ő fél éven belül új párt (továbbiakban Anna) talált. Végig jó volt a kapcsolat, mindig mindent meg tudtunk beszélni, sosem volt köztünk gyülőlködés.
1 éve Petinek és Annának kisbabája született, a kislányom az első perctől kezdve imádta a kistesóját. Minden második hétvégén ott volt náluk, sokszor hétközben délutánonként is átment.
Viszont nem rég beütött a balhé. Felbukkant Anna exe, aki bizonygatta hogy Ő a baba apja. Sajnos ki is derült hogy így van. Pár nap múlva költöznek el a babával Petitől.
Én ezt az egészet csak pénteken tudtam meg, akkor hívott fel Peti, hogy a hétvégén nem tudja elvinni a kislányt mert segít Annának pakolni. Kérdeztem hogy mit mondjak a lányunknak erről, azt mondta rám bízza. Tudom hogy őt is nagyon meg viseli ez az egész.
Szerintetek hogy lehetne ezt el magyarázni egy 5,5 évesnek? Most egyenlőre azt mondtam neki hogy az apja meg betegedett ezért nem mehet. Hirtelen jobb nem jutott eszembe.
Fogalmam sincs hogy lehetne ezt az egészet a lehető legjobban kezelni. Vajon mivel tennék jobbat a gyereknek, ha össze beszélnénk Annával hogy had találkozzanak a gyerekek, vagy ha nem találkoznának többet. A baba persze nem fog ránk emlékezni, de a kislányom igen.
Persze szerintem sem jó amit Anna tett, hiszen megcsalta Petit, de még is csak egy évig a kislányom a testvéreként szerette a babát, Annát pedig több mint 3 éve ismeri és szereti.
A kislányom persze péntek óta minden nap mondja hogy hívjuk fel az apjáékat, eddig mindig kimagyaráztam valahogy, de még napokig nem tudom mindig le szerelni szegényt. Ma reggel írtam Petinek hogy beszéljük ezt meg, de megint csak azt mondta hogy mondjak amit jónak látok.
Ha bármelyikötőknek van jó tippje szívesen fogadom.
Elhiszem, hogy most jó ötletnek tűnik fent tartani a kapcsolatot továbbra is a kislánnyal, de hosszú távon nagyon fárasztó és lelkileg is megterhelő lenne. Képzeld el, hogy Peti 1 év múlva összejön egy új nővel, akinek már van gyereke. Őket is megszereti a gyerek, aztán ők is szakítanak. Akkor vele is kapcsolatot kell tartani? Örökre gyűjtögeted a gyerekednek az apja exeit meg nevelt gyerekeit?
5,5 éves. Kicsit még hiányolja őket, de pár év múlva alig fog rájuk emlékezni, vagy semennyire, ha nem emlegetitek.
Nem kell részletezni, elég, ha a lényeget mondod. Annaék már nem laknak ott. Úgyis az apját fogja faggatni, amikor ott van. Ha az apja kicsit magához tér, egyeztessetek, hogy ugyanazt mondjátok, az a lényeg.
Te ne falazz és ne hazudj neki. Anna és a baba elköltöznek, mert az apjával már nem boldogok. Ha a lányod erőlteti a kistesó kérdést, mondj valami olyasmit, hogy a babának más lesz az apukája, ezért nem találkoznak többet.
Nem érdemes tovább keresni Annát, mert ez a 3 év békésen telt, de már nincs semmi kötődése a lányod felé, kötelessége sem. Engedjétek el, pár hónap alatt elkopik a téma, lezárja a lányod is.
A legegyszerübb és legtisztább, ha nem hazudtok a gyereknek, betegségröl meg hasonlókról, közöljétek vele, hogy Anna meg az apja nem élnek együtt, nem szeretik már egymást, ezért Anna elköltözött a babával együtt, ezért nem találja az apjánál öket.
Ezt a gyerek tudomásul tudja venni, igaz, és így lesz a legkevébé zavaró számára.
7-es: egy ÖT ÉVES gyerekröl van szó! Nehogy már ilyenekkel tömjék a fejét, hogy egy gyereknek nem az az apja, aki eddig volt! Másrészt NEM az apa tünt el ebben az esetben, hanem az anya (Anna) a gyerekkel, illetve a kérdezö gyerekének az apja még mindig ott van, ahol eddig, küklön az anyától meg a gyerektöl.
Ha egy ekkora gyereknek ilyet mondasz, hogy az apja nem az, akit annak tartottak, akkor jó eséllyel neki ebböl az marad meg, hogy az ö apja sem Peti, mert a szülök szétköltöztek!
Én megértelek, és tudom, hogy neked a lányod fontos, de Peti épp elveszítette a "gyerekét".(Nem hiszem,hogy fog tudni most segíteni neked.
Az meg sajnos nagyon rossz ötlet, hogy találkoztok Annáékkal,(főleg most).Ők nektek"senkik",de Peti csak az apja a gyerekednek.Nem biztos, hogy egy nem létező testvért kellene választanotok most a valódi apa helyett.
Huh, hát nehéz, de lehet hogy csak mi bonyolítjuk túl.
Apa és Anna összeveeztek, ezért közösen(!) úgy döntöttek, hogy többé már nem lesznek egymásba szerelmesek/nem élnek együtt/nem lesznek egy pár. Anna és a Baba elköltözött ezért máshová. Sajnos nem tudjuk meglátogatni őket. De Apa ugyanott lakik, ahol eddig, hozzá bármikor tudunk menni és nagyon szívesen lát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!