Feljelenteni, mert sokat sírnak a gyerekek? Mit tegyünk, ha ez nekünk is ugyanolyan idegőrlő?
Júliusban költöztünk be az új lakásunkba, egy társasházban lévő ingatlanról van szó.
Van egy 3 hónapos babánk, és egy 2,5 éves dackorszakos drámakirálynőnk. Nem egyszerű.
A szomszédok, lakók pedig nem könnyítik meg egyáltalán a helyzetünket. Ma a reggeli sétához indulva láttam, hogy valaki a babakocsit telerakta szeméttel, szemetes zacskókban (lent, a tárolóban hagytuk eddig, hogy ne kelljen fel-le cipelni a másodikról). A csomagtartós részt is, meg a mózest is.
Múlt héten a postaládánkba volt kutyasz__r bedobva, belekenve.
Vagy hajnalban, mikor nagynehezen elaludt mind a kettő gyerek, arra keltünk, hogy valaki itt fent, az ajtó előtt nyomja a csengőt, mint a hülye (persze mind a két kicsi felkelt, mire a férjem kinyitotta az ajtót, senki nem volt itt). Nem egyszer csengetett, hanem folyamatosan, ráfeküdt a csengőre.
Tegnap meg az egyik szomszédnéni állított meg engem, hogy "nem akar megbántani", de valami iszonyat az, ahogy mi élünk és csináljunk valamit a gyerekekkel, mert ez a hangoskodás ITT NEM SZOKÁS, az albérlő egyetemistákkal is meglehetett beszélni, hogy ne legyenek itt kétnaponta reggelig tartó bulik, ugrálások és hogy az összes lakó ki van tőlünk borulva, már azt fontolgatják, hogy rendőrt hívnak... A 3 hónapos babára, mert hasfájós és sír? Vagy a 2 évesre, mert játszik napközben a szobájában?
Nekünk is nehéz, nagyon. Nem alszunk a férjemmel egyáltalán szinte. A pici nonstop sír, próbáltunk már mindent, de minden nap olvasok, kutatok, konzultálok így is. A nagynál tombol a dackorszak a testvérféltékenységgel karöltve, mellé jön az is, hogy 2 éves elmúlt, de az éjszakákat még most sem alussza át, egyszer fixen kel éjjel, 5-6 között meg kezdődik neki a nap, utána már nem alszik vissza.
Nem elég, hogy ezt kapjuk a nagyszülőktől is, hogy "rosszak a gyerekek", most még a szomszédok is rendőrrel fenyegetnek burkoltan, meg gonosz és ostoba "csínyeket" csinálnak, egyetemista, diplomás felnőtt, vagy nyugdíjas létükre.
Vannak, akik nyíltan nem kedvelnek, nem köszönnek, ránk se néznek. Mások az arcunkba jópofiznak, de teszik a burkolt megjegyzéseket, hogy remélik, több gyereket nem tervezünk, mert látják, így sem vagyunk a helyzet urai, vagy múltkor az egyik néni ránézett a kétévesemre, hogy "az ilyenek már járhatnának bölcsibe is, nem? legalább akkor jutna egy kis csend ide is".
Ha valakivel beszélünk pár szót, mindig mondom, hogy sajnáljuk, próbáljuk megoldani az aktuális problémát minél hamarabb, dehát ez ilyen időszak. Mi is nagyon szívesen aludnánk este 11-től reggel 7-ig, élveznénk a csendet, de ez van, akkor is, ha a fejemen pörgök.
Az a baj, hogyha egy gyereknek joga van naphosszat ordítani (nem újszülöttről beszélek) és azt kötelessége elviselni mindenki másnak, akkor a másiknak joga lesz rátenyerelni alvásidőben a csengőre, vagy ütni a radiátort, trombitálni, békaügetésben mászkálni, vagy beszerezni egy futógépet és órákat trappolni feletted naponta. Igen, ez bunkóság és lehet ellene tenni, de a gyerekesek részéről miért elvárás, hogy mindenki más alkalmazkodjon, hiszen a gyerek az gyerek? Nem mondom, hogy állanxóan be kell kötni a gyerek száját egy társasházban, de minimális megértés azért lehetne a többi lakó felé. Pl. megtanítani azt a 3+ éves gyereket, hogy nem sikítjuk végig a lépcsőházat, amíg fel nem érünk a negyedikre, nem verjük merőkanállal a járólapot naphosszat, stb.
Azt kéne megérteni és elfogadni mindenkinek, aki társasházban él, hogy ez egy TÁRSASház. Hangok vannak, másokkal él együtt, ez van. Valaki hangosan fingik, más büdöset főz, a harmadiknak ugat a kutyája, a negyediknek meg ordít a gyereke. Kellemetlen ennyire besz*pni egy szomszédságot, én nem maradnék... Általában, ha van is egy hisztis, az kezelhető szokott lenni.
Nekem megváltás volt a költözés. Itt is beírja valami szerencsétlen néha a városi csoportba, hogy miért kell ugyan vasárnap füvetnyírni!? Hát nem szoktam ezeket irigyelni, mert amit erre kapnak, attól az én fülem áll ketté. :D
21# Egy 3 hónaposnak hogyan tanítod meg,hogy ne fájjon a hasa és ne sírjon?Amikor mondjuk már a 10+ lehetőséget próbálod,orvosoknál jársz vele,stb. Ha én soha egy szót nem szóltam a szomszédoknak,amikor minden 2. napon ment a buli meg a hepaj,pedig azon lehetne változtatni,akkor ő se szóljon fordítva. Oda-vissza játék. És itt nem a lépcsőházba sikításról van szó,vagy a direkt hangoskodásról,mert az egyértelmű. De bizony ezt csak gyerekes fogja megérteni(amíg nekem se volt,én se gondoltam),hogy vannak olyan dolgok,amiket nem tudsz kikerülni,ha fejre állsz sem. Minthogy felkel éhesen sírni hajnalba a 2 hetes újszülött. Vagy beteg,lázas,sír,ne adj isten az orrát kell szívni éjszaka óránként. Ezen mit lehet megtanítani?
Egyébként a csengősön jót nevettem...azzal,hogy rátenyerel és újra felkelti a gyerekeket,kezdődik elölről és ugyanúgy nem alszik ő sem. :D Csak annyi a különbség,hogy a szülők már hozzá vannak szokva,ő pedig moroghat tovább... inkább aludna. Egyébként joga van szólni igen,de joga nincs becsengetni vagy kutyaszart kenni a postaládára,szemetelni direkt. Ennél még egy 3 hónaposnak is több az esze.
"...akkor a másiknak joga lesz rátenyerelni alvásidőben a csengőre, vagy ütni a radiátort, trombitálni, békaügetésben mászkálni, vagy beszerezni egy futógépet és órákat trappolni feletted naponta."
Nem, nem lesz joga. A gyerek ordíthat, igen. Max rájuk lehet uszítani a családvédelmet, de ha más bibi nincs, ezért senki nem lép közbe.
Ellenben amiket te felsorolsz...
A csengetés zaklatás, a felsorolt hangoskodási fajták pedig csendháborítás kategória, amire viszont igenis intézkedik a rendőr. Ez az igazság.
21# vagyok. Még jó, hogy odaírtam, hogy nem újszülöttről beszélek...
Na ugye. Az ELFOGADÁS a kulcsszó egy társasházban. Ha valaki nem tudja elfogadni, hogy élnek körülötte (gyerekkel, kutyával, zongorával, stb.), az ne költözzön társasházba. Társasházban élni azzal jár, hogy tekintettel vagyunk egymásra mindkét oldalról. Akár gyerekem van, akár kutyám, akár trombitám, vagy futógépem. Egy 2,5 éves egészséges gyerek tombolását azért már lehet fékezni, tanítgatni a társasházi élet szabályaira. (Újszülöttet értelemszerűen nem.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!