2 évesen nem beszél? (Fiú)
Mindenki azt mondja, nem baj, majd egyszercsak mondatokban fog beszélni, az övé is 2.5 évesen kezdte, az övé még oviba is úgy ment, hogy nem beszélt, de a korabeli gyerekeken azt látom, elég sok szót használnak.
Az enyém nem.
Apának is és Papának is azt mondja, hogy papapa, a mamát mondja, az allatok hangját utánozza, de a nevét nem mondja, ha motorozni akar, bürrög. Ha szomjas, csak ilyen torokhangon jelzi hogy nyelni akar, vagy nem tudom hogy írjam.
Pápá azt most mondja. Meg a kakát talán, és kb ennyi.
2 hét múlva lesz 2 éves, úgyhogy megyünk majd a védőnőhöz is, meg a gyerekorvoshoz is, őket is meg fogom kérdezni, csak érdekelnek a tapasztalatok, gond van?
Egyébként nagyon cuki, mindenkinek integet, mosolyog, a szemébe néz, kezet fog, pacsizik, ugrál, bukfencezik, motorozik, rollerezik, puszit küld, ad, de nincs szókincse.
Volt így valaki?
Tesómnak mindkét gyereke 2 éves koruk után kezdett beszélni. Előtte semmit. De tényleg semmit. Mutogattak csak. Aztán elmúltak 2 évesek, és beindult mindkettőnek. Bár elég sokáig jártak logopédushoz mindketten. De mára szép és ügyes fiatalok már. :D
A lányom 1 évesen sok szót mondott, 1,5 évesen mondatokat mondott, 2 évesen mondókázott. Mégse lett belőle csodagyerek. Most 12 éves, totál átlagos tanuló.
A fiam 13 hónapos, és az istenért nem akar megszólalni. A szókincse a tente, nem, de, bú, kukurikú (neki kikikiki) szavakból áll. De legalább már fejrázással tudatja, hogy valami igen, vagy nem. :D
Nincs 2 egyforma gyerek, aggódni nem kell. Említsd meg esetleg a gyerekorvosnak, ha úgyis mentek, de valószínűleg ő is ugyanezt mondja majd.
Ha szavakat, szótagkezdeményt, hangutánzót mond, akkor szakmai szemszögből BESZÉL.
Az már teljesen más kérdés, hogy ELEGET mond-e a korához képest.
Valószínűleg nem.
Ezzel viszont 2 évesen még nem sok teendő van.
Akkor lenne, ha egyáltalán nem mondana semmit. De akkor azonnal.
Amit te most tehetsz: elviszed egy jó alapos fül-orr gége vizsgálatra plusz audiológiára.
Ha negatív, nyugi.
Következő lépés: figyelni. Ha 2,5 éves koráig nem indul be jobban, nem bővül a szókincs, nem jelennek meg a 2 szavasok, akkor orvos.
20 ilyen megvan neki. Úgy hogy a cipő pő, a puding pu, nem mama, kutyaugatás, bú, kakas hangja, bogár bo, így van 20. Rendes szóból van 3,4.
Köszönöm szépen mégegyszer a megnyugtatást.
Barátnőm 2 éves kislánya már mondókázik régóta.
Másik barátnőm 4 éves fia még csak néhány szót használ, ő fejlesztő oviba fog járni.
Nagy különbségek vannak gyerek és gyerek között.
Nézd! Egy anya ösztönei SOHA nem csalnak. Ha te érzed, hogy valami nem stimmel, de mindenki más lebeszél, akkor OTT VALAMI GOND VAN.
Magadnak higgy, senki másnak!! Te ismered legjobban a gyerekedet.
Hidd el, tudom miről beszélek sajnos, ugyanebben a cipőben jártam. És nekem is jöttek a kéretlen tanácsok, ugyanúgy, mint neked. Én éreztem és a férjem is, a zsigereimben, hogy gond van, de hagytam magam lebeszélni. Kis idő múlva erőt vettem magamon, és elmentünk szakemberekhez. A mai napig bánom, hogy nem az első "tünetre" mentünk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!