Tök durva, hogy két 13 évesnek is lehet már gyereke. Nem?
4-es, a felelőtlenség igaz, viszont bűncselekmény csak akkor merül fel, ha az egyik fél elmúlt 18, és/vagy ha az egyik fél még nincs 12, vagy ha nemi erőszak történik.
Ha 12-18 év közötti gyerekek egymással közösülnek, akkor nem történik bűncselekmény.
Ha pedig az a ritkább, de nem példa nélküli eset történik, hogy mindkét fél 12 év alatti, akkor az életkoruk kizárja a büntethetőséget, meg akkor értelmetlen is lenne találgatni, hogy most melyikük a törvényszegő.
Jogilag nevezhetjük durvának.
Biologiailag nem.
De vegyük figyelembe,hogy az ember eleve nem 75-80 vagy még több évre van tervezve. Ha 30-40évesen elpatkolsz akkor bizony indokolt,hogy 13éves korodtól tudj szaporodni. Pláne egy olyan invaziv faj esetén mint az ember.
Nekem pl már 10 évesen is lehetett volna. Akkor kezdtem menstruálni.
Ezért is tartom röhejesnek az iskolai szexuális felvilágosítást (már ha van). Jópár évvel le van maradva, pedig elvileg megelőzés célzatú lenne. Amit nem is tudok, honnan alakult így ki, mikor régen simán férjhez mehetett akár már egy 13 éves is, nemhogy csak szexeljen valakivel.
Pár kis részlet Morvay Judit Asszonyok a nagycsaládban című könyvéből:
"Régen már tizenhárom-tizennégy éves fejjel is férjhez mentek a lányok, a tizenhét éves már nagyon igyekezett, mert a tizennyolc esztendősre rásütötték, hogy idős. A legtöbb lányra tizenöt-tizenhat éves korában tették fel a főkötőt."
"De a falunak annál inkább tudtára adta a család, hogy lányuk immár eladósorba serdült. Tizenhárom-tizennégy éves korában „felöltöztették” a lányt, ami annyit jelentett, hogy ettől kezdve már nagylánynak számít. Valamelyik nagy ünnepre, leggyakrabban húsvétra, pünkösdre vagy a Szent Mihály napján tartandó búcsúra olyan ünneplő ruhát adtak a kislányra, amilyet az eladósorban levők viseltek. Ezt a ruhát már magával vitte ládájában is, amikor férjhez ment. A nagylánynak nyilvánítás, vagyis a felöltöztetés független volt a nemi érettségtől. Amikor a lány tizenharmadik életévét betöltötte, a felöltöztetés révén a falu szemében már nagylánynak számított."
"Vidámak is voltak. Fiatalon, gondtalanságukban nem látták előre eljövendő életüket. „Vidám voltam, illet az nekem. Daloltam, tudtam magam kelletni. Meg táncoltam. Jártam, mint az íz anyja” — dicsekedett az egyik öregasszony, aki sok kis testvére közül a szűkös kenyér elől sietett már tizenöt éves korában férjhez."
"Amikor a legény belejutott a házasodó korba, tizenhat-tizenhét éves lett, megemlítette anyjának, melyik lányt szeretné felségül venni."
"Amikor a lány tizennégy-tizenöt éves lett, anyja üzent a kiszemelt legény anyjának, hogy szivesen hozzáadná lányát a fiához."
"Egy másik öregasszony is megemlékezett a szülők akarata szerinti házasságba való beletörődésről. „Engem igen ösztönöztek a szüleim. Én fiatal voltam, nyolc évvel volt öregebb az uram. Mindig ríttam, pedig de szép legény volt, gazdák is voltak. Katonaság után nősült, huszonkét éves volt már. Szeretett, elvitt sokat táncolni, szem előtt tartott."
"Árvalány, vénlány nem válogatott a legényekben. Nem mérlegelt egyéni vagy családi körülményeket, minden más meggondoláson fölülkerekedett az a törekvés, hogy minél hamarabb férjes asszony legyen. Letett legényhez, nyomorékhoz, öreghez, gyenge elméjűhöz is hozzámentek az ilyenek, csak hogy szabaduljanak lányságuktól. Családjuk is hozzá tuszkolta őket az első kérőhöz. „Nekem is megígérte anyám, hogy ha tizennyolc éves koromig nem megyek férjhez, akkor annak ad, aki éppen jön. — Hátha valami cigánylegény lesz? — Akkor is! - A lánynak férjhez kell menni, a vénlány csak szomorúság.”"
"„Mikor férjhez mentem, tizenöt éves voltam. Nem tudtam még kenyeret dagasztani, csak kínlódtam vele. Anyósom sajnált;"
"Ha 12-18 év közötti gyerekek egymással közösülnek, akkor nem történik bűncselekmény."
Meg akkor sem, hogyha a gyerek 14. életévét betöltötte, a másik fél meg 18 év feletti.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!