Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Miért adják a szülők sokszor...

Miért adják a szülők sokszor apuka nevét a kisfiúknak? Vagy anyuka nevét a kislányuknak?

Figyelt kérdés
Soha nem fogom meg érteni az apuka pl István akkor a gyereknek miért kell 2023ban István nevet adni? Végülis teljesen mindegy hogy hívják a szülőt de a gyereknek miért adják ugyanazt a nevet?Hogy szól nekik? az apa Pisti a gyerek meg pistike? Full logikátlan.Oké divat volt annó.De 2023ban olyan nevet sem adnék a gyerekemnek ami a családban vagy ismerősi körömben elöfordul.

2023. ápr. 25. 22:12
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
100%
Ismerek egy családot, ahol a család férfi tagjai több generáción át a Ferenc és János neveket kapták felváltva. De ebből elege lett az újabb generációnak és gyereke születésekor valami gyökeresen más nevet akart adni fiának: így lett a legifjabb családtag Baldvin.
2023. ápr. 26. 02:48
 12/28 anonim ***** válasza:
91%
Nagyapám József. Apám második névnek megkapta nagyapám nevét, merthogy "így szokás", így lett Péter József. Aztán ment a szenvedés, hogy macera a két név. Így öcsém megkapta apám nevét, a Pétert egymagában, merthogy "így szokás", és most öcsém fia is Petike lett. Mondjuk én nem értem, hogy lehet családi hagyományra hivatkozni, ha azt már nagyapám után felrúgták, mikor a József-halmozásból Péter-halmozásra álltak át. De úgy tûnik nálunk inkább a "nekem jó volt ez a név, neki is jó lesz" felfogás öröklôdik erôsen.
2023. ápr. 26. 04:15
 13/28 anonim ***** válasza:
76%

Fiam ferjem nevét kapta.csak azert mert a ferjemnek eleg jó neve van.

Ha Istvan lenne,vagy Béla,a fiam nem kapta volna meg az apja nevét

2023. ápr. 26. 05:54
 14/28 anonim ***** válasza:
90%
Értelmetlen kérdés. Nem adják sokszor a szülő nevét a gyereknek, sőt kifejezetten ritkán.
2023. ápr. 26. 06:58
 15/28 anonim ***** válasza:
73%
Akkor téged tulajdonképpen az zavar, hogy nem divatos neveket adnak a gyereknek? Engem meg pont ez zavar. Na és akkor mi van? Senkinek semmi köze, ki hogyan nevezi el a gyerekét. Az legyen az ő dolga, hogyan becézi.
2023. ápr. 26. 07:58
 16/28 anonim ***** válasza:
79%
Szerintem is baromság, viszont semmi közünk hozzá. Engem nem izgat más mit csinál, de az biztos, hogy ha nekem fiam lesz, nem fogja az apja nevet kapni. Generációkra visszamenőleg ugyanaz a név... Egyrészt maga a koncepció is ellenszenves. Legyen már saját neve a gyereknek a csalában. Másrészt maga a név sem tetszik. Szeretem a ferjem de a nevét nem. Nem tehetek róla.
2023. ápr. 26. 08:02
 17/28 anonim ***** válasza:
91%

A ki kisfiunk megkapta második névnek épp az Istvánt, az apja után.

De ez kb. az utolsó hetekben dőlt el, és nem a férjem akarta vagy vetette fel.

Én mindig két nevet akartam, volt is a választott keresztnév mellett egy másik favorit, adta volna magát, hogy az legyen a 2., de ő a hosszú családneve miatt úgy érezte, sok lenne a 2 név.

Aztán felvetettem, hogy lehetne István a 2., ebbe belement.

Az apja amúgy nem István.

A szülés óta, bevallom, kicsit én is elgondolkodtam, nem volt-e rossz döntés, de talán csak azért, mert a csecsemősöknél is egy nő a kórházban szóvá tette. ("Ja, hogy apuka is István, ezért lett kis Pisti")

Egyébként volt az újszülöttek közt Konrád és Zsigmond és Mátyás is, bár nem gyakoriak, de hogy semmivel sem fiatalosabbak, az tuti. 😄

Meg inkább ez, mint Benett meg Kevin.

2023. ápr. 26. 08:40
 18/28 A kérdező kommentje:
14es..ha olvasnád a kommentszekciót... de sokszor az apuka nevét kapja a fiúgyerek.Természetesen még mindig azt mondom hogy mindenki azt csinál amit akar és ahogyan akarja.A gyerekem nem kapja az apukája nevét. Aki szépnek találja és megakarja tartani a hagyományt tegye. Csak nekem fura a mai világban.Velem egyidősek(27)sorba felrakják az újszülött gyereküket és pl nagyrésze az apa nevét kapta.Mégegyszer semmi gond nincs mert az én családomban is a fiúk mind az apjuk nevét kapták.Itt egyesek felvannak lázadva ez csak egy szimpla kérdés volt leírva a véleményem a megjegyzésbe.Nem lesz a gyerekem dszézön meg ronaldó sem ha valaki erre tér ki hogy biztos ezek a nevek tetszenek.
2023. ápr. 26. 09:44
 19/28 anonim ***** válasza:
75%

Szerintem a mostani gyerekek közt pont az Istvánok, Józsefek lesznek a különlegesek, mert abból adnak keveset.

Ellenben a különlegesnek hitt Benettel Dunát lehetne már rekeszteni. Pedig annak idején Sebestyén Balázs azért adta a fiának, mert "csak 3 van belőle az egész országban". Hát most meg több tízezer...

2023. ápr. 26. 09:49
 20/28 anonim ***** válasza:
100%

Ha nem 2023-ban történt, hanem 2019-ben, úgy már rendben van? :D

Mi azért adtuk a fiamnak ugyanazt a keresztnevet mint az apjának, mert mindkettőnknek így tetszett, az ő családjában hagyomány volt egyébként is, de a párom apját nem így hívták, mert az ő nevét a férjem bátyja kapta. Sokan amúgy megszakították ezt a szokást, másoknál meg még a lányok is az anyjuk nevét kapták, éppen ki ahogy jónak látta.

A gyereknek amúgy más a beceneve mint az apjának, nekünk a hétköznapokban sosem tűnik fel, hogy ugyanaz a teljes nevük. Családban szoktak félreértések lenni, de aki veszi a fáradságot hogy a becenevükön szólítja őket, akkor azonnal tudja mindenki hogy kiről van szó.

Nem egy régies névről van szó, hanem egy átlagosról ami külföldön is megállja a helyét. Amikor az öccse nevét válaszottuk, azt hittem milyen jó lesz ötletelni, de nehezen tudtunk döntést hozni, így hogy nincs kihez kötni a nevet. Végül ő is hasonló stílusú nevet kapott mint az apja és tesója, kérdezte is az egyik orvos, hogy apuka után lett-e elnevezve :D Engem amúgy ezek egyáltalán nem zavarnak, sokan dicsérték a neveiket a kórházban vizsgálatok alatt, meg az sem hátrány, hogy alig találkozom ilyen nevűekkel a velük egykorúak körében, pedig egyik se nagypapás stílusú.

2023. ápr. 26. 11:38
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!