Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Valami gond lehet a fiammal...

Valami gond lehet a fiammal vagy ez mèg normális?!

Figyelt kérdés
Első gyermek ès megmondom őszintèn mindig is 2 gyereket akartunk, de most...huh 🤷🙉. Nap, mint nap pròbára tesz minket, pedig imádjuk ezt a kis mogyoròt. 2 èves korában mèg nagy elánnal konstatáltam, hogy ez a dackorszak semmi borzasztò, vannak nehezebb napok, de bìrhatò, jò lesz ez. Na, azòta miòta 2,5 èves lett, nèmelyik napokon sìrni tudnèk kìnomban. Kezdődött azzal, hogy ha nem akart bejönni sosem, megmakacsolta magát, lefeküdt a földre, rongybaba lett, cipeltem fel a másodikra napi 2x, közben kapálòzott, ordìtott. Bejöttünk, nem akart kezet mosni, vetkőzni, pròbálom mindig valami hülye törtènettel, dumával rábìrni ezekre, de hasztalan legtöbbször. Aztán ez csitult, kezdett mindenre is nemet mondani. Nem kèr enni, de rá 20 mp re mègis èhes. Nem játszadozom vele sokat, nem eszel?ok, elrakom, majd èhes maradsz. Ez beválik sokszor. Sosem akar öltözni, krèmezkedni, pelust cserèlni. Ha öltözünk is rúgkapál, állandòan erőszakkal kell mindent, nyekeregve, könyörögve, ezt viselem nehezen. Borzasztò erő van benne, leizzadok, mire rendbe rakom. Ha dühös, sokszoe repülnek a játèkok is. Ha találkozunk anyuèkkal ès olyanja van mikor mama köszön neki hogy szia gyönyörűm, puszi? Ráordìt, hogy nem! Nèha meg simán ad neki puszi, ölelès kombòt. Kint tegnap egy angyal volt, nèha semmi gond vele, nagyon mozgèkony, èrdeklődő, ügyes kisfiú, imád kertèszkedni, segìteni mindenben,motorozni, homokozni, beszèl is már elèg sokat, szereti a gyerekeket, mondòkázunk sokat, eszik/iszik egyedül is, tehát ilyen gondok nincsenek, hogy le lenne maradva. Ami nagyon aggaszt, hogy rúgkapál, illetve ha dühös vagy tiltásba ütközik, akkor ami a keze ügyèben van eldobálja, ha nagyon dühös mèg a kezèvel is utáunk suhint, mintha meg akarna verni, rendszerint a lábunkat. Oviban ezt nem fogják tűrni, hogyan szoktassuk le ezekről? A dobálásròl, kiabálásròl már nèztem videòkat, a kiabálásra teljesen nyugodt, halk beszèdet javasoltak, a dobálkozásra meg unalmas, közömbös reakciòt pl Ez jò messzire repült...vagy pont, hogy mint aki èszre se veszi, nem kell abszolút rá reagálni. Ilyenkor a leszidás nálunk csak olaj a tűzre, az èrdekelne ez mèg a normál viselkedès keretein belül van? S mit tehetünk ellene?
2023. ápr. 23. 07:37
1 2
 11/15 A kérdező kommentje:
Egyik sem áll fenn. Ma egy fikarcnyi gondja sincs, egy kiabálás sem, teljesen szèpen viselkedik, ezèrt sem èrtem nèha mi üt belè. Persze, nem tudja kezelni az èrzelmeit, ugye ez normális de a játèk dobálás, pelenkázás közbeni rugdosás-mindig leállìtom! nagyon zavar.. Tènyleg nem tudom mi állhat mögötte. Fèrjemmel az utòbbi hònapokban többször veszekedtünk, feszkòztunk sajnos bizonyos dolgok miatt, lehet emiatt? Most, hogy már mindent átbeszèltünk, nyugi van, ő sem őrjöng annyit, nyugodtabban is alszik. Lehet összefüggès? Családunkban èn vagyok a makacs, fèrjem a sèrtődèkeny...
2023. ápr. 23. 12:34
 12/15 A kérdező kommentje:
Igen, ezek a választási lehetősègek megvannak nálunk is, melyik pohár, melyik ruha, most kismotor vagy tricii, melyik fogkefe, sapka legyen ès èlvezi is ezeket, a fogát is mossa szèpen ìgy + hagyja átmosni nekem is, fürödni is szeret. Persze pucèran mindig elrohan, ha èpp vinnènk fürdeni, de szerintem az okè mèg, csak játszik. Itt a dobálkozás ès a csapkodás, ami nagyon zavar ès nem tudom kell e ezzel valahova fordulni vagy az oviban majd szòlnak, ha gond lenne? Gyerekekkel kijön, nem bántott senkit mèg soha, csak rajtunk vezeti le, bevallom èn sem jòl reagáltam nèha le a szitukat, amiket már bánok pl. mikor először arcon csapott valami miatt, rávertem a kezère, egyszer meg a fenekère is ráhúztam, mert mellbe rúgott pelenkázás közben. Az a leggyakoribb, hogy ha pl. nem sikerül a legot összeraknia, totál szètrombolja meg eldobja mèrgèben a kockákat, ez már nem okè, ugye ? Miòta nem kiabálok rá, halkan mondok mindent ő sem kiabál, ez úgy látszik bejön + a sok kinti játèk, imád kint lenni. Lehet mi rontjuk el? Bánom már, hogy èn is agressziòval válaszoltam, illetve kiabálással, ezeket már elhagytam, igyekszem nyugodt maradni, mert úgy veszem èszre nagyon átvesz mindent ès sokkal jobban viselkedik, ha èn is kiegyensúlyozott vagyok, de nekem sem mindig sikerül...
2023. ápr. 23. 12:51
 13/15 anonim ***** válasza:
100%
Az én kisfiam is ilyen, én sajnos annak tudom be, hogy elég feszült környezetben nőtt fel, sokat veszekedtünk az apjával, ugyan nem kiabálva csapkodva, de a passzív agresszív, kritizáló viselkedés ment rendszeresen. Bár a kisfiammal próbáltam mindig szépen türelmesen és következetesen bánni, de szerintem akkor is megérzi, hogy a családban nincs minden rendben és nincs nyugodt kiegyensúlyozott légkör. Mi azóta el is váltunk, 3 hónapja költöztünk külön, azóta még jobban fokozódott a dacossaga és az agressziója, és már az óvodában is jelentkezett. Ezt annak tudom be hogy az eddigi állandóság felborult az életében amivel nem tud mit kezdeni, ezért a kis dolgokban próbál érvényt szerezni az akaratának hisztik formájában. Én próbálok mindig türelemmel és megértően viszonyulni felé, de nagyon nehéz. En abban bízom hogy ha türelemmel és szeretettel fordulok felé, megértem az érzéseit és biztatom rá hogy a megfelelő módon kifejezze , (pl megértem hogy emiatt most dühös vagy, de nem vágjuk a falhoz a dömpert, mert eltörik, dobaljuk inkább a párnát ilyenek) és mindig következetesen betartatom a szabályokat (pl nincs étel hajigalas, ha 2x eldobja elveszem és eszik legközelebb, ha direkt fellök egy gyereket a játszótéren, akkor hazamegyünk ilyenek) akkor idővel ennek meglesz az eredménye. Azt vettem észre hogy ha én nyugodt maradok, akkor sokkal hamarabb lecsillapodik ő is, és amikor elszállt a "vörös köd" már sokszor ő jön oda hogy beszélgessünk és egyre jobban ki tudja fejezni ilyenkor az érzéseit. 3,5 éves lesz.
2023. ápr. 23. 13:51
 14/15 A kérdező kommentje:
Köszönöm. Sajnos esèlyes nálunk is, hogy esetleg emiatt a veszekedős, feszült helyzet miatt lett ilyen. Miòta megbeszèltük, s több időt töltünk hármasban, jobb a helyzet. Meg hát nekem is meg kell tanulni hogyan kezeljem a helyzeteket, sajnos nem vagyok a legtürelmesebb anyuka :( Remèlem nincs semmi veszve ès leszokik ezekről...
2023. ápr. 23. 18:39
 15/15 anonim ***** válasza:
5. Hu, hát nem tudom magyarul milyen cikkek vannak, angolul egy halom van. Magyar nyomtatásban nem tudom megjelent-e, de a whole brain child című könyvben mindent megtudsz a témáról. Egyébként elsősorban az amigdala és a hipotalamusz játszik ebben nagy szerepet de nem vagyok agykutató, nem akarok kiselőadást tartani, meg hülyeséget mondani😅 én is csak könyvet olvastam erről, de az tuti, hogy nem várható el egy totyogótól, hogy fejletlen aggyal kontrollálja magát, ahogy mi szeretnénk.
2023. ápr. 24. 19:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!