Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Mit tehetek, hogy a nagyobbik...

Mit tehetek, hogy a nagyobbik gyerekem ne érezze, a kicsit sokkal jobban szeretem már most?

Figyelt kérdés

Ne ítéljetek el, ha lehet (vagy ha meg is teszitek, legalább ne írjátok le, mert nem a sárdobálásra vagyok kíváncsi).

5 éves fiunk, aki mindig is "többemberes" gyerek volt, a nehéz babakort pedig megelőzte egy borzalmas terhesség + szülésélmény is. Mindig nyugtattak, hogy ahogy nő, úgy lesz egyre könnyebb, hát nála ez nem igaz... Babakorában "csak" sírt mindenért, most már rosszalkodik, hisztizik, pedig nem az a nevelési elvünk, hogy letesszük a tv/iPad elé és szórakoztassa magát. Durva velünk, másokkal, bántja a társait, az állatokat. Mindenért azonnal hisztizik, konkrétan már ott tartok, hogy egyedül sehová nem indulok el vele, mert kikészít.

Van egy 11 hónapos kishúga, aki viszont az ellentéte. Tudom, ne kiabáljam el, lesz még ő is dackorszakos, nála is lehet nehéz időszak stb. De akkor is teljesen más habitusú. Lehet, hogy azért is állok "pozitívabban" hozzá, mert a terhességemet kb. meg sem éreztem vele, az első szülésem után ragaszkodtam ahhoz, hogy csak császár, és csak abban a (magán)kórházban, amit én választok. Így teljesen más hangulatban teltek már az első napjaink is együtt. Újszülöttként kb. az eszik-alszik baba tökéletes megtestesítője volt, 2 hetes korától fogva este 8-tól reggel 9-ig alszik. Nem szenvedtünk hasfájástól, a fogai miatt sem (eddig). Jól elvan mindenkivel, bárhol legyünk. Tényleg csak akkor sír, ha nagy a baj.

Úgy érzem, hozzá sokkal jobban kötődöm, akit a legjobban szeretek. Egyszerűen árad belőle a szeretet, a kedvesség mindenki felé, már ébredéskor is mosolyog.

2023. ápr. 5. 18:47
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
26%
Én is így éreztem amikor megszületett az öcsém, teljesen normális.
2023. ápr. 5. 19:01
 2/12 anonim ***** válasza:
90%

1,Itt nem a nagy erzi,hogy nem szeretik annyira mint a testveret.itt az anyuka konkretan a kicsit jobban szereti.

Es nem,ez nem normalis.

2023. ápr. 5. 19:07
 3/12 anonim ***** válasza:
91%
Hát, a nagyobbiknál a hisztiket lehet, hogy pont az váltja ki, hogy érzi, hogy a húgával szívesebben vagy. Nagyon nehéz lehet, de szerintem az lehet erre megoldás, ha minél több minőségi időt töltesz kettesben a nagyobbal, hogy érezze, hogy őt is szereted és nem "hagytad el".
2023. ápr. 5. 19:33
 4/12 anonim ***** válasza:
100%
Nem sajnos, nem az. A testvérgyűlölet melegágya. A fiaddal kapcsolatos érzéseiddel szakemberhez kéne fordulnod, hogy neked is jobb legyen, túl lépj rajta és a fiadnak is megadd azt a szeretet,amit megérdemel! Minél előbb! Arról nem is beszélve,hogy imádott picikéd így nagyon könnyen lesz elkényeztetve,mert pontosan tudni fogja,hogy bármit megtehet,te a rózsaszín szemüvegen keresztül mindent elnézel majd neki.
2023. ápr. 5. 19:35
 5/12 anonim ***** válasza:
98%
Ja és a fiad pontosan tisztában van az érzéseiddel. Ha kifejezni nem is tudja, de pontosan érzi. Amúgy a traumatikus szülésnél nem csak az szülő nő szenved és él át traumát, hanem a baba is.
2023. ápr. 5. 19:37
 6/12 anonim ***** válasza:
82%
Érzi ezt egy gyerek. Kérjetek segítséget, ha nem tudod normálisan nevelni...mármint ha problémás.
2023. ápr. 5. 21:04
 7/12 anonim ***** válasza:
100%
Nálunk hasonló a helyzet. A nagyobbik gyerekem, a lányom elég akaratos, hisztis (4 éves), néha agresszív, sajnos kiderült róla, hogy SNI-s. A fiam 2 éves, teljesen más vérmérsékletű. Nyugodt, csendes, alkalmazkodó. Jobban szót fogad már most, mint a nővére, nem is igazán dacos. Vhogy mégsem érzem úgy, hogy őt jobban szeretem. Talán azért, mert annak ellenére, hogy a lányom "olyan", mégis a gyerekem, akármilyen beállítottságú. Ő ilyen, ezt el kell fogadnom. Sőt, talán pont több megértésre, szeretetre van szüksége. Amúgy nagy valószínűséggel részben azért is ilyen, mert megviselte a testvére születése. Amikor pici volt, sokszor bántotta. Már azóta sokat javult a helyzet, elfogadja teljes mértékben, de vmikor még így is bántja. Megérzik, ha a másikat jobban szeretik, s inkább rosszabb lesz a számára.
2023. ápr. 5. 21:09
 8/12 anonim ***** válasza:
77%
És kivizsgáltattad már azt a szegény gyereket vagy egyszerűbb utálni?
2023. ápr. 6. 01:45
 9/12 anonim ***** válasza:
95%
Szerintem vizsgaltasd ki a kisfiadat es ne szeresd kevésbé a problémás természete miatt. Kislányom pont ilyen, tsmt terapiara jarunk kap vitamint, hal olajat, rengeteget javult a helyzet, ö 2.5 eves. Kivanom, hogy meg oldodjon a problema. Ha valoban szereted öt meg probalsz rajta segíteni, nem pedig utálni. A kesöbbiekben lehet nagyon rossz viszony fog kialakulni a testverek közt miattad, ez pedig nem jò. Szuper dolog a testveri szeretet es összetartas, kar lenne ezt ki hagyni nekik. Segíts a gyereken es meg fog térülni a munkád. Ha ugy erzed segitsegre van szükseged, nem dolgoztad fel a szüles okozta traumat, felkereshetsz te magad is egy szakembert. Remelem tudtam segíteni, szep napot neked :)
2023. ápr. 6. 08:11
 10/12 anonim ***** válasza:
100%
Nekem is az volt az első kérdés, ami megfogalmazódott bennem, hogy kivizsgáltattad-e már a kisfiadat - mivel ilyenről egy szót sem írtál. Lehet, okkal olyan nehéz gyerek, és nem tehet róla. Ha kivizsgálás alapján minden rendben vele, akkor is szakemberhez fordulnék a helyedben, olyanhoz, aki neked is segít rendbe tenni az érzéseidet és rendezni a viszonyotokat a fiaddal. A kislányodnak is ez az érdeke, tehát amit a kisfiadért teszel, azt a kislányért is teszed egyben. No meg magadért is, mert mindjárt nem lesz benned olyan bűntudat... ha javul a kapcsolatotok a nagyobbikkal, azzal mindenki csak jól járhat. Kérj hozzáértő segítséget!
2023. ápr. 7. 13:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!