Hisztek abban, hogy mikor anyává válik egy nő, "megszűnik létezni, mint ember, és már csak a gyerek a fontos"?
Biztos van, akinél így van, de szerintem nem ez a jellemző. Illetve sok múlik a gyereken, a körülményeken is. Ha nincs semmi segítsége a nőnek, a férje is csak ott van de nincs "jelen", akkor nem lesz sem ideje, sem energiája másra, a gyerekek leszívják majd. Ha nincs egyedül hagyva, akkor azért könnyebb dolga van visszatérni önmagához.
Szerintem az általánosan igaz viszont, hogy a prioritások átrendeződnek, miután gyereke lesz az embernek. Nekem 2 gyerekem van, kb az első 1,5-2 éves kora körül kezdtem azt érezni, hogy na most már ismét önmagam lehetek, erre ismét teherbe estem és született még egy, nehogy kiélvezhessem :D De amíg ennyire kicsik, addig rettentő nagy szükségük van rám, nagyobb, mint nekem a régi önmagamra, így egy kicsit ez háttérbe szorul. Nem jelenti ez azt, hogy megszűntem létezni mint ember, nő, feleség, nem jelenti ez azt, hogy már nincsenek hobbijaim, hogy nem szeretem a férjem vagy akármi, hanem csak egy kicsit félretettem ezeket a dolgokat, mert most pl a 4 hónapos kisbaba még erősen függ tőlem, nem lehet azt mondani, hogy most elmegyünk egy hosszú hétvégére a férjemmel kicsit a házasságunkat ápolni. Vagyis, technikailag lehetne, de ezt az áldozatot a gyerekkel szemben egyikünk sem akarja megtenni.
Nekem gyerek előtt, és gyerek után is változó volt, én "váltogatom" a szerepeimet akár naponta többször. Amikor a gyerekre koncentrálok anya vagyok, de ha a gyerekem a közelben van és a barátaim is, akkor barát vagyok, ha a gyerek a közelben van és flörtölök akkor nő vagyok.. Nekem egyszerre több nem megy, de egynap tudok többet is váltogatni.
Gyerek előtt is így volt, mikor dolgoztam robot voltam, mikor buliztunk partyállat, mikor főztem a páromnak "feleség", amikor vásárolgattunk meg az anyja:D
Szerintem az ember naponta több szerepet is ellát, és amelyikben a legtöbbet tölti naponta, azzal azonosítja magát a legtöbbet. Nyilván aki sokat gyerekezik és épp minden idegszálát leköti akkor is, ha mondjuk főz vagy tanfolyamon tanul, az főleg anya.
Az biztos, hogy változik az ember, miután gyereke születik, de az már egyáltalán nem igaz, hogy megszűnik létezni, mint ember. És most ne abból induljunk ki, hogy mi van akkor, amikor egy csecsemővel van otthon az ember, mert az nagyon kis hányada a sztorinak.
Velem rengeteg dolog történt az elmúlt 15 évben, mióta gyerekem van, és ezeknek egy jelentős része nem a gyerekekhez kötődik. Lett rengeteg új élményem, tudásom, tapasztalatom, de eleve teljesen normális dolog, hogy ilyen hosszú idő alatt történnek dolgok az emberrel, akár van gyereke, akár nincs.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!