AB0 összeférhetetlenség. A következő terhességemnél is ez lesz?
Mindenekelőtt szeretném megjegyezni, hogy nem a terhesség során szűrt Rh összeférhetetlenségről beszélek. Ezt nem szűrik. Kérem, csak az válaszoljon, aki tudja, miről írok.
Szóval a vércsoportom nullás, a fiam vércsoportja A-s, így összeférhetetlenség alakult ki. Emiatt már az első nap besárgult, egy hetet töltöttünk kórházban. Kellett infúzió is. A kérdésem, hogy ha a következő gyerekem vércsoportja is különbözni fog az enyémtől, akkor mindenképp vele is összeférhetetlenség alakul ki, vagy elkerülhető? Gondolom nem minden nullás vércsoportú anyának összeférhetetlen a vére a gyerekével.
Az Rh és az AB0 vércsoport abban megegyezik, hogy pozitivitás esetén a vörösvérsejtek felszínén mindkettőnél vannak antigének. "A" vércsoportú embernél "A" antigének, B vércsoportúnál B antigének, AB vércsoportúnál AB antigének (a 0-ás tképpen a negativat jelenti ennél a vércsoportrendszernél). Rh+ esetben pedig Rh antigének (valójában más a nevük, de ez most nem lényeges.)
A két vércsoportrendszer között az a fő különbség, hogy az AB0 esetén az antigének elleni antitestek is eleve jelen vannak a vérben, de nem a saját vörösvérsejtjeinken levő antigén elleni, hanem a másik (pl. B vércsoportú ember vérében anti-A antitest van).
Rh elleni antitestje alapból senkinek sincs, csak akkor lesz, ha az Rh- ember Rh+ vérrel találkozik, pl. szüléskor. Antitesteket csak ekkor kezd termelni, ami az éppen megszülető babát már nem tudja károsítani, csak a következőt. (Ennél kicsit bonyolultabb is lehet a dolog, de általában igy van.)
A 0-as anya vérében viszont természetes módon, eleve ott vannak az az antitestek, ezért ezek már az első baba vörösvérsejtjeit is megtámadhatják (ha a baba nem 0-as szintén), illetve, A-s anya B-s babáját vagy B-s anya A-s babáját is, csak ez az esetek többségében nem történik meg, mert ezek az anyai antitestek nem jutnak át a placentán, mert túl nagyok. Néha azonban kicsik, és átjutnak. A baj ekkor következik be.
Úgy gondolom, ezek a "kicsi típusú" ellenanyagok kimutathatók laboratóriumilag, bár, azt el tudom képzelni, hogy alapból nem szürik, mert olyan ritkén fordulnak elő, hogy nem kifizetődő, viszont, ha egy terhességnél már bekövetkezett a baj, akkor a következőknél már célirányosan meg lehet nézni.
Az orvosod meg kell tudja mondani, hogy jól gondolom-e, de a területi vérellátó laborját is meg lehet szerintem kérdezni.
#27 Nekem amúgy valami antitestet (0-ás vércsoport, de RH+ vagyok), végig szűrtek minden laboron.
Hogy mi ez most az RH- esetén előálló antitest vagy amit te írsz, hogy a 0-nál van-e kicsi A,B azt nem tudom.
Nem az alap-antitest szűrésről beszélek, amit mindenkinek elvégeznek. Épp azt írtam, hogy szerintem ez speciálisabb vizsgálat, meg kellene kérdezni a dokit vagy a labort.
Az RH-ról csak azért írtam, mert sokan idekevertétek, viszont ott tényleg az a helyzet, hogy csak akkor alakulnak ki a magzatra veszélyes antitestek, ha az RH negatív anya találkozik valami módon Rh pozitív vérrel. Ha ez nem történik meg, akkor az Rh negatív emberekben nincsenek Rh ellenes antitestek.
Az AB0 vércsoportrendszerben viszont normálisan, mindenkiben (kivéve az AB vércsoportú embereket) ott vannak azok az antitestek, amik a saját vörösvérsejtjeiket nem tudják károsítani, de egy más vércsoportú ember (pl. a saját magzata) vörösvérsejtjeit igen. Ezek viszont nem mennek át a placentán, kivéve, ha ritka esetekben olyan típusúak (IgG) hogy átférnek. Ezeket kellene vizsgálni, hogy ilyen IgG típusúak-e, és erről nincs információm, mert annyira azért nem értek hozzá, hogy ezt hogyan nézik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!