A szülői szabadságról ki mit gondol? Megéri a 10%?
A szülői szabadsággal kapcsolatban érdekelne a véleményetek.
"A szülői szabadság 44 munkanap tartamára a távolléti díj 10 százaléka illeti meg a munkavállalót, amelyet csökkenteni kell az erre az időszakra a munkavállalónak megfizetett gyermekgondozási díj vagy gyermekgondozást segítő ellátás összegével.
"A törvényalkotó átmeneti rendelkezéseket is közbeiktatott, így ha a munkavállaló gyermeke 2022. augusztus 2. és 2023. június 30. között tölti be a harmadik életévét, akkor a szülői szabadságot – a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban – a munkáltató legkésőbb 2023. június 30-ig adja ki. "
Az én kislányom már novemberben betöltötte a 3 évet, még nem döntöttem el hogy igénybe veszem e
A fizetés csak 10%-a jár utánna...
Ki mit gondol róla?
A szülői szabadság tehát szinte olyan, mint a fizetés nélküli szabadság. Viszont JÁR a szülőnek, nem a munkáltató döntésétől függ. Az viszont egy jó kérdés (nem tudom, erről rendelkezik-e a jogszabály), hogy a munkáltató köteles-e akkor kiadni, amikor a dolgozó kéri vagy ezzel kapcsolatban kinek milyen jogai vannak. Ui. ez mentőöv lehet pl. iskolai szünet esetén a szülőnek. De ha minden kisgyerekes szülő ugyanakkor veszi ki, az jelenhet aránytalan terhet a munkáltatónak, ha magas a kisgyerekes szülők aránya a dolgozók között.
Egyébként a gyerek hány éves koráig jár? Lehet, hogy én is érintett vagyok. :-)
3-ra:
Köszi a választ.
Akkor minket már nem érint.
Annyi értelme van, hogy adott esetben az apa többet lehet a családjával (ha anyagilag nem okoz ez gondot).
értelme szerintem annyi, hogyha gáz van, nem kell felmondanod, pl ha elfogy a gyáp napod, bejön egy tartós betegség, megmarad a jogviszony stb...
mondjuk 3 éves korig kérhető az fnsz is, ettől ez 10%-al több😂
5!
84 nap gyap jár 1 és 3 év közötti gyerekre egy évre. Csak nem fogy el...
Utolso. A kislanyommal bolcsibe elso eveben 64 napot voltam tappenzen. Ugy,hogy csak kb havi 1 x volt beteg.
Most a kisfiam 3 eves. Tavaly okt es dec kozt 14 napot jart oviban. En meg szabadsagon voltam, ugyhogy nem volt gond. Tegnap kezdtem volna dolgozni, az elso munkanapom 39C es maris gyáppal inditok. Kb 2-3 napot bir bent, utana masfel het otthon,neha 2 het is :( Nekunk lehet nem lesz eleg a 84 sem. De ha 3 ev feletti akkor meg kevesebb jar? Jobb ha maris utana nezek.
#1-es EU-s rendelkezés, hogy minden apának jár két hét fizu nélküli szabadság legalább a fizetése 70%-os kiegészítésével (nálunk ugye alapból volt egy hét 100%, így lett a második hét 40%), és elvileg be kellett volna vezetni egy olyan rendelkezést, ami nem átruházhatóan 2 hónapig arra ösztönzi az apukákat, hogy maradjanak otthon a gyerekkel. Mivel a kormány amikor ezt három éve megszavazták is ellene szavazott, ezért most sem törte össze magát rajta, hogy teljesítse (most járt le a bevezetési határidő).
Szerintem nem sokára ez is rákerül arra a listára, amiért szankcionálnak minket. A többi országban nagyvonalúbbak 70-100% környéki meg fix összegekkel ösztönzik az apukákat, meg van aki nem is 2 hanem 3 hónapot adott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!