Mennyi félretett pénzetek volt, amikor be mertétek vállalni az első babát?
Pár millió megtakarítás nélkül nem vállalnék gyereket. Bármi közbejöhet...ha csak el kell menned táppénzre, már kevesebbet kapsz, mint a normál fizud. Ha most nem tudtok félreraklni, akkor minől fogtok? Munkahely is hiába biztos, lehet meglepi. Mi van, ha valami elromlik, kellene új? Maga a gyerekvállalás is csomó pénz (bútorok, ruhák, babakocsi stb.).
Szerintem is legalább akkora összeg kell, amiből 6 hónapig elvagytok akkor is, ha nincs bevétel.
Mikor bevállaltuk sok pénzünk volt szabadon.
Aztán mire megszületett kb nullán voltunk.( a hitelmentes házunkat megvettük, felújítottuk, autót cseréltünk, plusz mindent megvettünk a gyereknek)
De akkor is 2 hónapot, azóta bàrmikor 4-5 hónapot kihúztunk volna meló nèlkül is.
Most sem kellene aggódnunk, de èn sosem vagyok nyugodt.
Azóta 3-4. gyerekünk születik.
Mi leszünk az ellenpélda.
Mi a szüleimre alapoztunk mint biztonság. Nyilván tudtak róla és megbeszéltük, így óriási hitellel, saját lakással és a hitelhez képest minimális megtakarítással, de két jó fizetéssel vágtunk bele a babaprojektbe.
Viszont mi jelenleg, ha nem kellene berendezésre költeni (és megvagy kanapé nélkül, ha úgy adódik), akkor egy fizetésből kijövünk. Ha meg bármi baj van, akkor a szülők ki tudnak segíteni, mert nekik meg jelentős megtakarításaik vannak.
Szóval szerintem azon túl, hogy neked mennyi a megtakarításod az is számít, hogy a család anyagi helyzete milyen. Ha még lehet, hogy neked kell másokat támogatni, akkor sokkal több megtakarítás kell, mintha bármi baj esetén a szülők fizetik az orvosi költségeket, a magánszülést az unokának meg az új autót (ha elfogadjuk), meg amúgy kb. bármit, amire szükségünk van.
Mi a babavárót akkor vettük fel, mikor már 16 hetes terhes voltam.
Addig eszünkbe sem jutott volna, amíg nem vagyok 12 hetes terhes, mert felelőtlenség.
Nekünk volt egy lakáshitelünk, 4.9 milliós tőketartozással, mellette 2.5 millió megtakarítás, de annak egy részéből felújítást terveztünk.
Mikor sikerült a baba (lombikkal), felvettük a babavárót, végtörlesztettük a lakáshitelt, és még idén gyorsban felújítottuk a lakást, és beadtuk az otthonfelújítási támogatásra most hó idején a számlákat. 2.6 milliót kell visszakapnunk.
A babaszoba már kész, még néhány drágább kelengye van hátra. Úgy kalkulálok, ha mindent megvettünk a babának (már sok minden nincs hátra), lecseréltük a kocsit egy fiatalabbra, 3 milliónk marad tartalékban.
Nahát
Nincs jó válasz úgy tűnik.
Egyèbkènt hiàba írom meg, hogy mennyink volt, mert az a pènz most semmit nem èr.
Akkor a hazunkat 14 millióèrt vettük.
Költöttünk mèg 4-et rà.
(4 rendes mèretû szoba - az egyik 20 nm; 2 fürdô wc-vel, egy nappali ètkezô, konyha egyben 70 nm, elôszoba, közlekedô; 2. Terasz, egyik fedett, 25 nm.. mellèkèpületek, plusz boros pince, gàz, ès vegyes fûtès is van; )
Most kb 55-60 milliót èr, pedig kell rà ùj tetô 10 èven belül….
Tehat ha azt mondom, nekem a gyerekvàllalàskor volt 2 milliòm, akkor az nem annyit èr most.. nem mindegy milyen kiadàsok vannak mellè.
Mert mondjuk nekünk nem volt hitelünk, nem is volt sosem a babavàròig, azt is csak amiatt vettük fel, mert mièrt ne..ùgyis jön a 2. Gyerek ( elsô hamarabb volt)
Csokba màr akkor sem àlltunk bele..
Szòval a mennyink volt szerintem egyàltalàn nem informatív.
Plusz nàlunk is adott a csalàdi hàttèr, de velük nem kalkulàlok sosem.
Nálam alap volt hogy legyen saját lakás, és annyi megtakarítás, hogy fedezze a magánorvost, minden vizsgálatot amit szeretnék, és a szülést, meg a teljes babaszoba berendezést, ne kelljen hónapról hónapra spórolva megvenni mindent. Ezen kívül legyen annyi hogy ne kényszerüljek visszamenni dolgozni három éves kora előtt a pénz miatt. Ez utóbbi a jó csedből, gyedből összejött, a maradék megtakarítás pedig fedezte hogy ugyanazt az életszínvonalat tartsuk gyes alatt is mint előtte. A babavarót felvettük, le van kötve, nem nyúltunk hozzá, biztonsági tartalék.
A saját lakás, biztos állás nagyon jó kezdetnek. Picit kezdjetek takarékoskodni, de bőven jók vagytok anyagilag a gyerekvállaláshoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!