Mekkora anyagi költséggel kell számolni egy gyermek érkezésére, és az azt követő 1-2 évre vonatkozó kiadások?
Első gyermek esetén.
Gondolok itt babaágy, babakocsi, pelenkázó, ruhák (használtan is tökéletes) és egyebek, amikre nem is gondolok..
Nem tudom, nem figyelgetjük; nekünk szerencsére az ilyenek nem jelentenek nagy kiadást.
Egyébként ez a te igényeiden múlik és azon, tápszeres lesz-e a baba.
Erre tényleg nem lehet konkrét összeget mondani, mert nagyon sok mindentől függ, mit szeretnél vagy mi fér bele.
Mi jóformán mindent hasznàltan vettünk - kivéve a babakocsit és a higiéniai dolgokat -, így jöttünk ki kb. 500 ezer forintra, de ebbe már bele volt számolva pl. egy kisebb mostantól pelenka szett és a szobába a csillár meg szőnyeg is, szóval úgy, cakkompakk minden.
De még ezt is ki lehet hozni nyilván olcsóbban, nálunk ebben az 500 ezerben csak a babakocsi volt 150 ezer, az is megvehető használtan, csak mi nem akartuk. Ettől függetlenül, lehetett volna még mit faragni, ha nagyon akarunk.
A születése után kb. párezer forintba került fél éves koràig. Anyatejes volt, mosható pelenkás (valamennyi eldobhatót is használtunk, de nem sokat), a ruhákat ugye még születése előtt betáraztuk, úgyhogy kb. csak popsitörlőre költöttünk. Beteg nem volt, komolyan, kb. semmit nem kellett neki venni.
Fél éves kora után már minimálisat nőttek a kiadások, ugye hozzátápláltunk, egyszer megfázott, kapott játékokat, na meg van 1-2 nagyobb kiadás, mint pl. a gyerekülés.
De igazàból csak 1 éves kora után kezdtek el nőni a kiadások, most tavasszal lesz 2 éves, azért ma már eszik rendesen velünk, mindennap gyümölcsöt is, szerintem havi 10-15 ezret hozzádob a kajája a kerethez, főleg a gyümölcs. Éjszakára eldobható pelust használunk, ha nappal is azt használnánk, biztos elmenne a 9 ezres DM-es nagy csomag. Ruhái még mindig, de a következő méretből már nincs minden, és nem is biztos, hogy turiban találunk, lehet, hogy újonnan kell venni majd. Tavaszi cipő 10-12 ezer, nyári 3-5 ezer és abból kettő kell már idén szerintem, zárt és nyitott is. Na meg, kb. havi egyszer becsúszik valami játék, nem feltétlenül nagy, de labda, gyurma, könyv, erre is elmegy 2-3 ezer forint és na, pl. most karácsonyra nagyobb ajándékot kap.
Ja, és beteg nem igazán szokott lenni, de amikor megfázott tavasszal, 7-8 ezret hagytam a patikában.
Szóval, 1 éves kora után szerintem viszonylag minimalistán élve is elmegy havi 25-30 legalább. Legalább. De a szomszéd anyuka elkölt a babára havi 70-80 ezret is, ő pl. csak üvegessel eteti, abból napi kettő megvan havi 30 ezer, és ez csak a kaja volt.
Szóval, nagyon változó, de 30 ezer alatt szerintem nem érdemes számolni.
Húha, nagyon függ az összeg a ti igényeitektől, a rokonságtól/ismerősöktől és attól, hogy jönnek ki a dolgok. Ha újonnan vesztek mindent, akkor - egy barátom szavaival élve - egy kisebb (használt) autó ára simán elmehet már az induló dolgokra, ha van a környezetetekben nagyobb gyerekes, aki felajánlja a kinőtt dolgokat, akkor ez jóval kevesebb.
Nekünk szinte minden megvolt a nagyobb testvéreimtől, kb. 100 E Ft-ot költöttünk a baba születése előtt, gyógyszerre és hasonlókra szerintem kb. 30 E Ft-ot, ruhára az első 2 évben kb. 30 E Ft-ot, az elején eldobható pelenkára havi 10 E Ft-ot, de később váltottunk moshatóra, ami az első gyereknél szerintem kb. fele ennyire jön ki. Ez attól is függ, mennyiért veszed, milyen típusú, milyen gyakran mosol és mivel (mi használtan vettük, az alapkészlet 25 E volt, később bővítettem, ami még összesen 20 E volt). Ami nagyon drága és újat vettünk belőle, az a cipő, de itt is nagy a szórás árban. Rendesen szopott, nem kellett neki tápszer, sterilizálás stb., hozzátáplálásnál sem kapott konzerv bébiételt + 1 évesen már többnyire azt ette, amit mi. Azt nem tudom mennyivel dobja meg az étkezési költségeinket a sok gyümölcs, joghurt, túró, hal stb. és az, hogy kifejezetten sokat eszik. Amit mi rá költöttünk, azt tekintsd inkább alsó határnak! Ezen felül vannak extra kiadások: ha valami foglalkozásra szeretnél járni vele (torna, mondókázás, babaúszás stb.), de a nem kötelező oltásoknak is igen borsos ára van: pl. a meningococcus B elleni 3*27000, rotavírusos 2*20000 Ft volt nekünk.
Ahogy előttem írták: lehet remélni, hogy minden jól megy majd, de építsetek erre. Legyen tartalékotok! Lehet gond a szoptatással, a tápszer nem olcsó, lehet, hogy nem alszik jól, de a babaöböl megoldja, hasfájós, ezért vesztek egy hordozókendőt neki, valamelyik holmi nem válik be és hasonlók.
18!
Ez egy baromság...
30 vagyok. Ha a mai árakon nézek mindent, akkor sem kerültem anyáméknak többe, mind 5millió kb
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!