Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Pár hetem van már csak a...

Pár hetem van már csak a szülésig. Van egy kisfiam már,6 éves.Most jött rám egy hullám..Kezdek nem is tudom félelmet érezni,félek hogy elhanyagolom a kisfiam majd..Ez normális ilyenkor?

Figyelt kérdés

Annyira várja a tesót,olyan jó érzés hogy ennyire szeretne kistesót de úgy félek hogy minden megváltozik..Pánikszerűen tört rám miközben berendeztem ma a baba sarkot.

Tudom hogy minden megváltozik,tudom hogy a mai világban jó ha van egy tesód,én megőrülnék az enyém nélkül.Volt másnak is ilyen érzése?Ne értsétek félre várom a picit csak hirtelen megmagyarázhatatlanul rám tört a félelem..A változás..

2022. okt. 28. 15:02
 1/8 anonim ***** válasza:
21%

Ez tényleg így lesz, hogy minden idődet és energiádat a jövevényre fogod fordítani aés hanyagolni fogod a kisfiadat.

Lesz is ebből sok veszekedés, durcizás, konfliktus.

2022. okt. 28. 15:08
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
Próbáld majd a nagyot minél több dologba bevonni. Egyrészt 6 évesen már egy csomó mindenben tényleg tud segíteni, de amiben nem, abban is megadhatod neki ezt az illúziót. Pl. legyen bent a kicsi fürdetésénél, segítsen kiválasztani a baba aznapi ruháját, meg ilyenekre gondolok (persze csak ha van kedve hozzá, erőltetés nélkül!). Akkor vele is töltesz időt, és ő is érezheti, hogy foglalkozol vele.
2022. okt. 28. 16:35
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Tény, hogy az újszülött több figyelmet igényel, mint a hatéves.

Ügyelj arra, hogy az idősebbre is legyen időd (akár hármasban, négyesben). Mutass meg neki sok mindent, amit teszel a picivel (pelenkázás, szoptatás, később etetés, fürdetés...), ahogy előttem tanácsolták.

2022. okt. 28. 17:00
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

Lehet foglalkozni a nagyobbikkal is baba mellett.

Vond be dolgokba.

Sokat számít az is, ha karjaidban van a baba, megöleled a 6 éves gyermekedet is. Ha kell utána mész pl, ha szobában kuksol vagy bármi.

Érezze, hogy őrá is figyelsz. Több érintés, puszi, ölelés.

Adni jó - elvet is becsempészheted. Pl "kicsim, odaadod a kistesód szájába a cumit?

Pl ha ülsz és kezedben fogod, a cumi pedig odébb van... Stb.

Estimesét olvashatsz egyszerre mindkettejüknek.

Ha pl sír a baba és éppen a 6 éves gyermekedtől mész a babához, éreztesd vele, hogy ő is ember.

Pl.: "mindjárt jövök, kicsim! Ne haragudj!"

A babával kezedben visszatérsz és "itt vagyok, kincsem!" - érintsd, öleld.

A folyamatos kontakt és kommunikáció különböző formáiban elmélyíted a törődést felé.

Az is előny, ha tudod a gyermeked 5 szeretetnyelvi %arányát és ezek prioritását.

A számára top 3 szeretetnyelv dominál bennük és köt hozzájuk igazán.

Azért is jó, ha tudod idővel a szeretetnyelvét, mert pl viták, konfliktusok esetében is sokkal könnyebb kezelni őket és indulataikat.

Pl ha testi érintés domináns:

A boltban van valami, amit szeretne. Megölelve vagy finoman vállára tett kézzel lehet nekik nemet mondani megfelelő hangnemben.

Vagy pl sír vagy gondja van vagy összevesztek ott békítő, nyugtató nekik a szavak nélküli nyitás feléjük érintés formájában.

Mindegyik nyelvirányzatnak adott szituációkban más-más a megoldása.

Persze ez nem zárja ki a többi kommunikációs formát.

Türelem,energia,önkontroll.

Ha ingerült is vagy, mély levegó és irányítsd az érzelmeid, s gondolj arra, hogy megértsd a helyzetet.

S mindez nemcsak gyerekeknél hatásos és jó.

Önmagunk felé is idővel. + Más emberek kezelésében.

Párkapcsolatban is.

2022. okt. 29. 00:04
 5/8 anonim ***** válasza:
100%
Nagyon-nagyon jó tanácssokat adtál, kedves 4-es. Bizonyára gyakorló anyuka vagy (voltál) és szakképzett.
2022. okt. 29. 07:57
 6/8 anonim ***** válasza:
100%
Én sok dolgot összevontam. Pl: amikor a lányomat elvittem fociedzésre, addig a picivel sétáltunk babakocsival. Két program egyszerre pipa. Reggel a picit a szoptatóspárnán az ölembe fektettem szoptatni, közben a nagy elénk ült és tudtam a haját fésülni, fonni. A kicsi könnyen alkalmazkodik a nagy programjaihoz, időbeosztásaihoz. Valahogy magátol jöttek a megoldások. Az tény, hogy pörgök egész nap, de próbálom összevonni a dolgokat.
2022. okt. 29. 13:35
 7/8 anonim ***** válasza:
Hat honapos a fiam,Nyolc eves a lanyom,es igen kevesebbet tudtam foglalkozni a lannyal...Szerencsere megertette es minel nagyobb a fiam annal jobban vissza terunk a regi kerekvagasba.
2022. okt. 30. 19:59
 8/8 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a válaszokat!!!
2022. nov. 15. 17:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!