1 hónapos babával ti mennétek a nagycsaládi karácsonyra?
November végén születik a kisebbik lányom. A nagy a covid idején érkezett, ráadásul nyár közepén, szóval akkor nem volt kérdés a "menjünk-e bármilyen családi eseményre" dolog, mert nem volt ilyen. Most viszont lesz igazi nagycsaládi karácsony, amit általában nagyon szoktam szeretni, és a nagylányom is már élvezi ezeket a családi eseményeket. Az eddigi gondolat az volt, hogy az apjával ő megy, én meg maradok a hátsómon a picivel, de őszintén szólva szeretnék én is menni. Csak bizonytalan vagyok, hogy egy nagyjából 1 hónapos kisbabával mégis el merjünk-e menni? Alig kapott addigra még oltásokat, ha kicsit is hasonlít majd a nővérére, akkor egyrészt az autózást se fogja szeretni, másrészt meg kb nonstop cicin akar majd lógni amúgy is.
Nem egy nagy elköteleződés, ~1 órás autóútról van szó/irány, szóval még csak nem is az, hogy ott kéne aludni bárhol idegen helyen, úgy eszembe se jutna menni (azt már magam miatt sem). Kb 20 ember lenne jelen, a nagyobbik lányommal kb egyidőstől kamaszokon át a lassan 90 éves dédmamáig minden létező korosztály. Ti mennétek így?
(Nyilván majd kb előző nap fogom kitalálni adott gyerek és hangulatom és állapotom ismeretében, szóval csak érdekel, hogy akiknek hasonlóan karácsonyhoz relatíve közeli időben született a babája, hogy voltak ezzel)
Az általános válaszom erre, hogy ezt nem lehet előre tudni, meg sem született még a gyereket, nem tudhatod, milyen lesz a habitusa, mennyire bírja a tömeget, mennyire lesz érzékeny, síros stb. Szóval hiába vannak, akik már kéthetesen elutaznak Malagára, mindig adott gyerek egyénisége és igénye az első.
A józan ész meg számomra azt mondja, hogy nem jó ötlet: amúgy is jó esély ilyenkor összegyűlve valamilyen betegséget összeszedni, egy egyhónapos gyereknek meg még nagyon fejletlen az immunrendszere. És nagyon nagy váltás lesz az, hogy mikor még csak legfeljebb a Te arcoddal van kapcsolata, hirtelen egy tömeg veszi körül. Jó eséllyel még az éjszakázos idődben leszel, amikor bármikor megéhezik, vagy elaludna, utóbbi meg nehezen oldható meg egy vendégségben.
"Nem egy nagy elköteleződés, ~1 órás autóútról van szó/irány"
. Ti tudjátok, mennyire vagytok autózós család. Mi ritkán ülünk autóba, és az én lányom 3 éves lesz januárban, de nem szívesen vállalkoznék vele egy egyórás útra, mert hülyét kap fél óra után az unalomtól.
Az én lányom november elején született, mi mentünk Karácsonykor anyósékhoz 3 napra. 250 km. De ő egy eszik alszik baba volt, már átaludta az éjszakát (max egyszer kelt hajnalban enni) és kb sose sírt.
A fiammal ezt nem tudtuk volna megtenni, mert kb folyamatosan sírt, alig aludt és a szomszéd szobába se volt erőm átmenni, nemhogy 250 km-t utazni.
Tuti le leszek pontozva, jó gyakoris szokás szerint
De én mennék, anno mentem is. Igaz nem karácsonyozni, hanem szülinapozni.
2 óra volt az út, végigaludta oda vissza a lányom. A szoptatást simán megtudtam oldani, hisz a családnál voltunk, egy üres szobát simán találtam. Nem lógott non-stop rajtam, igaz én erőteljesen szoktattam a cumira, így nekem ez segítség volt.
Semmi baja nem lett. És nekem is nagyon jólesett kikapcsolódni.
Mikor a fiam volt 2 hetes (mostmár 3 éves) akkir étterembe mentünk egy családi szülinapra. 20percre kocsival, ott töltöttünk 2 órát. Jól esett.
Mikor 3 hónapos volt már 3napos nyaraláson voltunk vele.
Miert nem jonnek ok at hozzatok? En utaztam ekkora gyerekkel ennel tobbet, meg lehet csinalni, ha nem utalja az autozast, de eleg nagy nyug volt ahhoz, hogy egy nem kotelezo dologra neakarjak menni. (Itt az utlevelel csinaltatasa miatt mentunk, nem lehetett kikerulni,2x2 orat autoztunk).
En sem szivesen maradnek ki a csaladi karacsonybol, ha birja az autozast, es en is jol lennek fizikailag+ ott is tudnek kenyelmesen elvonulni, akkor menek. Egyeb esetben nem.
"Tuti le leszek pontozva, jó gyakoris szokás szerint"
Ezen ne múljon... Aki más véleményt írt, az is le lett ponzozva.
Én nem mentem volna a kislányommal egy hónaposan. Egyrészt még alig tértem magamhoz, fáradt voltam, kialvatlan, szenvedtem a szoptatással, stb. Másrészt én féltettem volna a sok embertől. Nem csak a betegségek miatt, hanem mert neki a nagy nyüzsi egy inger sokk. Nyilván mindenki megakarná nézegetni, fogdosni, puszilgatni, stb. 4 hónaposan voltunk egy családi szülinapi bulin. Szintén kb. 20 fővel. Az egy dolog, hogy utána sorra rohadt le mindenki valami nátha félében (a kislányomat sem kímélte), de az amúgy nagyon barátkozós, vigyorgós babámon éreztem, hogy neki ez nagyon sok. Hangos beszélgetés, zaj, új környezet, "idegenek" beszélnek hozzá, vigyorognak neki, megfogdossák. Visszavonultunk elég gyakran, hogy megpihenjen kicsit.
De majd meglátod, hogy ti hogy vagytok és bemersz-e kockáztatni akár egy betegséget is, ha úgy van. Szerintem ezt majd eltudod dönteni mire oda kerül a sor. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!