Mit tanított neked anyukád a nőiességről? Te mit tudsz tanítani a lányodnak a nőiességről? Mennyire vagy nőies?
Én amit a lányomnak átadtam:
Az olvasás szeretetét, ezzel kifejlődött a széles körű érdeklődése, a szókincse, a választékos beszéde.
A testi higiénia fontosságát. Bele értve a tiszta ruhára és cipőre való igényét és azok rendben tartását.
Az egészség fontosságát pl. fogak rendben tartását, szűrővizsgálatokat, fogamzásgátlást.
Az alkalomhoz illő ruházkodás fontosságát, a ruhák összeválogatását a jó összképért. A sminkelést ó maga kísérletezte ki saját magának.
Kifejezetten semmit nem tanított. Mindig is csinos nő volt, festett haj, smink, magassarkú, az ovistársaim, osztálytársaim mindig mondták, hogy milyen szép anyukám van. De semmit nem vitt túlzásba, azt is tőle hozom, hogy a csicsás műköröm ciki, és a csodálkozóra rajzolt vékony szemöldök (az akkori divat) szintén, az ilyen nőket mindig kiröhögte. Ez bennem is megmaradt, mert soha nem volt még géllakkom sem, és a szemöldökömet sem birizgálom, mondjuk nincs is nagyon okom rá.
Én hozzá képest egy trampli vagyok, odafigyelek magamra, ápolom a bőröm, de inkább kényelmes ruhákat hordok, alapból lazább stílusom van, és kevesebbet is sminkelek.
Teljesen természetesen kezelte, hogy nő vagyok, alap volt, hogy tiniként kapok csinos bugyit, melltartót, borotvát. A fényvédelemre fontosságára születésemtől tanított, pedig akkor még nem volt ez divatban. De neki is és nekem is nagyon fehér bőröm van.
De lelki oladlról soha nem misztifikálta túl a dolgot. Nem is kell szerintem.
Én a nőiesség fogalmát egy üres kulturális koncepciónak tartom, amit szeretnek felfújni, de semmit nem jelent. Minden korban és kultúrában mást értenek alatta, nem egy állandó fogalom, mesterségesen létrehozott és haszontalan. A lányomat igyekszem gender semlegesen nevelni. Pedig nekem pl a kedvenc színem a rózsaszín, de rá semleges színeket adok leginkább, mert nem akarok egy kishercegnőt nevelni. Hanem egy boldog embert. Aztán mikor már maga tud ruhát választani, akkor felőlem az lehet rózsaszín csillámpónis. Ugyanez a lelki oldalról nézve. Nyilván a biológiai dolgokról fogok beszélni neki, de ennyi. Amúgy semmit nem befolyásol a nevelésben, hogy neki puncija van nem kukija. Nem fogok merev és értelmetlen társadalmi konstrukciókat ráerőltetni emiatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!