Lehetséges, hogy az egy tudat alatti
népességszabályozás, hogy egyre többen nem vállalnak
gyereket?
A kérdező szavazást indított:
36 szavazat
Én nem ezt látom. Amerre csak járok, mindenütt terhes meg kisgyerekes nőket látok. Gondolom, abból szűrted le, amiket itt a Gyakorin olvasol. Abból tényleg úgy tűnik, hogy sokan vannak, de a valóság más. Ismeretségi körömben mindenkinek van gyereke (engem kivéve) az idősebbeknek unokája. A barátom lányának egyéves a gyereke, de már jön a következő, négyet szeretnének. De itt a Gyakorin is olvashatsz 4-5, akár 6 gyerekes anyáktól kommenteket.
N
2022. júl. 28. 17:02
Azért nem vállalnak gyereket az emberek, mert inkább előbb gondolkodnak, és rájönnek, hogy ebbe a világba nem jó ötlet.
2022. júl. 28. 17:11
Az osszes baratomnak 2-3-4 gyereke van.
40N
2022. júl. 28. 17:24
Mitől tudat alatti? Aki nem vállal, szerintem meg tudja mondani, miért nem.
2022. júl. 28. 17:53
Ez most divat, vesznek inkább egy kutyát és úgy tesznek, mintha gyerek lenne. Németországban már régóta ez van, most nálunk is kezd divatba jönni.
2022. júl. 28. 18:03
A gyermekvállalási kedv bizonyítottan csökkent Magyarországon, és valamelyest Nyugat-Európában is, ezek tények.
Azt hiszem idén januárban volt róla szó, hogy ilyen kevés gyerek még sosem született itthon.
1-es és 3-as válaszoló, tehát feleslegesen kommenteltetek. Az én ismerőseim körében nagyon sok zöld szemű ember van, mégsem jelentem ki, hogy ez a leggyakoribb szemszín a világon, mert "én ezt látom".
2022. júl. 29. 14:45
7/9 anonim válasza:
Felesleges az ismerősi körre hivatkozni (még ennél is feleslegesebb a gyakoris fórumra hivatkozni mivel itt logikus, hogy felülreprezentáltak a több gyermekes anyukák), mivel az ismerősi köröd nem reprezentálja a teljes társadalmat. Arra meg, hogy mekkora a gyerekvállalási kedv a fiatalok körében hivatalos statisztikai adat létezik. Ez a termékenységi ráta, az éves születési adatokból és a termékeny korban lévő női populáció méretéből számolják ki. Ez alapján Magyarországon 1,5 volt 2021-ben a termékenyséi ráta. Ami azt jelenti hogy 10 nő átlagosan 15 gyereknek ad életet élete során. Tehát az átlag gyerekszám 1-2 inkább, közel sem 2-3. A KSH oldalán még megyékre lebontva is meg lehet nézni, mindenhol 2 alatt van az országban.
2022. júl. 29. 16:10
2022. júl. 29. 18:15
Vállalnak a cigányok a fehérek helyett is. Náluk nem lesz csökkenés soha.
2022. júl. 30. 08:17
Kapcsolódó kérdések: