Mi ez a gyerekfotózás, meg fotó megosztás ellenesség újabban a szülők körében?
Az utóbbi időkben már a sokadik ilyen facebbok-ra posztolás, meg bölcsődében/óvodában/iskolában fotózás elleni tiltakozós kérdésbe futni bele. Szerintem nem én vagyok az egyetlen, aki elgondolkodott, hogy ennek mi értelme van?
Mi az oka, hogy ennyien nem akarnak még egyetlen kulturált fotót se posztolni a gyerekről, az ismerősöknek a közösségi médiás oldalra? A másik, meg hogy miért zavar ennyi embert, hogy esetleg az óvodában, bölcsiben, iskolában stb fotók készülnek a gyerekről? Főleg, ha előre be is jelentik, és csak zárt csoportba kerül ki?
Pontosabban a kérdés: miért félnek ennyire ettől? Miért kell ettől így elzárkózni? Milyen károktól, vagy negatív dolgoktól tart ez a sok szülő?
Nyilván nem kell pucér, meg nemiszerves képeket képeket kitenni, az teljesen érthető, de a kulturált, konszolidált, semmi "problémásat" nem tartalmazó csoport-és családi fotókkal mi a gond? És még ha valami folytán mégis kijut valahova a normális kép, akkor is mi van? Egy sima gyerekfotón nem ütközik meg senki, a gyerek 10 év múlva nem is fog magára ismerni. Akkor mi értelme van az ellenzésnek meg a fotózás ellen tiltakozásnak? Mitől tartotok ennyire?
Nem leszek népszerű de kit érdekel más gyereke az arcába tolva? Cuki cuki, kész.
Az iskolai és óvodai zárt csopiban aláírom h oke szerepeljen, mert idiótán néz ki egy fotón amikor ráaggatják a nagy sárga smileykat a nemszereplős gyerekekre, elrontja az egész fotót. De ennyi.
30-40éve papíralapon ment az egész, ha a fotós nem adta ki, a te gyereked fotójához csak az osztálytárs szülője jutott hozzá ha fizetett. Nagyon nem ugyanaz h egy printscreennel gyakorlatilag bmi osztható. Tablóképről úgy tudtad volna leszedni h odamész egy fényképezőgéppel és előhívatod.
Biztosan nincs annyi pedomaci amennyire tartunk tőlük, de az ördög nem alszik. Nálunk marad a gyerek a falon és nem az üzenőfalon. És meglepő módon a 100ismerősöm egyike sem ír rám privátban h te figyelj h néz ki most Nusika? Mert ennyire nem fontos nekik.
Ezek a szülők gondolkodnak normálisan. Egyrészt igenis jelent veszélyt az internetre felkerülő kép, ezt nem szabad elbagatellizálni.
De ha ettől el is tekintünk: a gyereknek vannak személyiségi jogai, amivel nem élhetne vissza sem a szülő, sem az intézmény, ahova jár. Egyedül ő dönthetne ebben, de amíg nem cselekvőképes, nem számítana a "beleegyezése" sem.
Ő egy ember, nem a szülei vagy mások mutogatni való bazári majma. Ez nem ugyanaz a kategória, minthogy az én gyerekkoromban fotókat mutattak az ismerősöknek. Ami netre kerül, ott is marad.
Ami egyik szülőnek ártatlan pancsizós kép, egy perverznek egy eladható kép a darkweben.
Nálam ez úgy kezdődött hogy felkerült 40 kép a Facebookra egy házibulirol.
Sz@r kepek, sz@r fények, sz@r szögek... Mindenki sz@rabbul nézett ki az egyik képen mint a másikon... Evés, beszéd közben, gondolhatod. Ott akkor távolítottam el minden jelölést a képekről és állítottam be, hogy csak előzetes beleegyezés után mehet bármi a falamra.
Szóval a gyerekem, aki erre képtelen, 2 éves, miért szennyezném tele a kepeivel a közösségi médiát? Szerintem cuki ahogy nyakig lucskos gyümölcspépes,de vajon szerinte is az lenne, ha ezt meg tudná ítélni? És ok, szerintem cuki, le is fotózom. De elmondom, hogy a kutyát nem érdekli.
Szóval én személy szerint nem értem, miért gondolja azt bárki, hogy apa mesét olvas a gyerekeknek, jajj de cukik, az bárkit is komolyan érdekel.
Vagy pl. agyvérzésem lesz attól, hogy elmegy a család karácsonyi fotózásra, és egy az egyben a 70 képet feltölti anyuka... November 20.án 😅
A másik ismerősnél, akivel 20 eve nem beszéltem de 19 éves koromban együtt dolgoztunk valahol, hagyján, hogy a lányai nevét, korát, pontos születési dátumát tudom, de hogy az egyik keddenként néptáncol, a masik balettra jár a falusi iskolába (kvázi 2 kattintás alatt kiderítem mikor), tudom a.kutyájuk nevét meg persze amellett hogy hol laknak azt is, mikor mennek nyaralni vagy allatkertbe vagy a Mamához
És mégegyszer, a kutyát nem érdekli, csak azt, akinek hátsó szándéka van.
Ezeket a képeket anyukák lájkolgatjak azert hogy te is lájkolgasd az ő képeiket...
Ha a falunapon készül rólad 20 sz.r kép és megjelenik a falu honlapján, te örülsz? A gyereked sem, csak még nem tudja
Kb.
Azért vagyok fent a közösségi oldalon, mert sok adok-veszek csoportba vagyok benne, és nem mellesleg egy favebook csoportban közlik az óvodai dolgokat (kirándulas, csoportpénz, stb.).
Attól, mert nem posztolok (pláne a gyerekemről), attól még érdekelnek dolgok: olcsó bútorok, minőségi használt ruhák, de én is adtam már el bútort meg egy halom ruhát. Szoktam rajzolni, festeni, és egész kis jó ötletek vannak, és szeretem nézni az olyan videókat, amiben egy samponos dobozból csinálnak repülőt, stb.
"Igen, csak ezeket a szülök látták meg pár ismerös, a facebookon meg az egész világ!"
Tudni kell használni a Facebookot. Az én képeimet nem látja az egész világ, csak és kizárólag az ismerőseim. Azok pedig olyan emberek, akiket valóban ismerek, nem csak random ranyomtam valakire, hogy 4569 ismerősöm legyen. Magát az oldalt is be lehet állítani úgy, hogy rád se lehessen keresni és képenként is beallithato a biztonsági szint.
Van csoportkép, van egyéni fotózása oviban DE egyik sincs kirakva 🤷🏼♀️. Mindet papíron kapom, itthon elteszem albumba, kapnak a nagyik és ennyi. Ha úgy van nézegetjük itthon az albumot mennyit nőtt, milyen volt kicsinek.
Minek rakjam ki? A közösségi média sem csak arról szól, hogy oda felpakoljam a családi képeket. Ezer más dologra lehet használni, nem online fotóalbum. Sokan már kényszeresen posztolnak (nem csak a gyerekről, mindenről). Nem várok semmi visszaigazolást, nekem a legcukibb és legszebb a világon a gyerekem, de másnak minek kéne az arcába tolni? Hogy "illemből" nyomjon egy lájkot rá, közben lehet az életben nem találkozott még a gyerekkel, nem is érdekli? (Ismerősöm pl a cég könyvelője, egy másik cég alkalmazottja akivel kapcsolatot tartok, de telefonon, emailben és fb-n szoktunk kommunikálni 99%ban...). A nyaraláson készült képekből is 3at tettem fel, mindhárom tájkép (készült több, de azokat nem tettem ki), ráadásul már hazaértünk amikor kiraktam. Teljesen feleslegesnek érzem 0-24ben vagy akárcsak naponta/hetente tudósítani az életünket. Rólunk is pár kép van csak kint, az 5 év alatt a gyerekről is pár darab, nincs 10sem összesen. Itthon van rengeteg róla, meg gépen elmentve. De nem pakoljuk ki
#16 Oh, te azt csak hiszed, hogy nem lapulhat az ismerőseid között pedofil hajlamú. Aki nem támad gyerekekre, csak amolyan "csendes pedofil", az beérheti azzal, hogy ilyen tartalmakat néz. Lehet ő egy diplomás, jólszituált családapa, akiről még a felesége sem sejti, mit csinál titokban a számítógépen. Vagy akárki.
De vannak, akik mindenféle hajlam nélkül csak gyűjtenek és továbbítanak olyan képet, ami megfelel nekik, mert pénzt kapnak érte. Ilyen is akadhat az ismerőseid közt.
Sokan tévesen azt hiszik, amikor nagy pedofil elfogások után x ezer kép előkerül kiskorúakról, azok mind szexuális jellegűek. Nem. Egészen ártatlan, családi fotók, amik nekik már alkalmasak arra, amire kell. És ezeket nagyrészt közösségi oldalakról gyűjtik be.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!