Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Mennyire ragaszkodtok a...

Mennyire ragaszkodtok a "lányok lányosan, fiúk fiúsan" elvhez?

Figyelt kérdés

Például

A fiatoknak nem lehet hosszú haja, a lányotoknak nem lehet rövid haja.

A fiatoknak nem lehet fülbevalója.

A lányotok segítsen be a házimunkába, mert női munka.

A fiatoknak lehet sok barátnője, de a lányotoknak nem lehet sok barátja, mert akkor k.

Stb.

2022. jún. 29. 16:32
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
31%

Nem homofob, inkább régimódi vagyok, de ez nem gondolnám, hogy baj. Igenis vannak férfi és női szerepek. A nő nőies, a férfi legyen férfias.

Magát mindenki tudja ellátni, ez nem kérdés.

De a hanyinger elkap a fulbevalos, festett kormu stb himnemuektol.. Azért nemár..

Ha lanyom lenne legyen olyan, mint aminek szuletett, kislány.

2022. jún. 29. 19:06
 12/19 anonim ***** válasza:
81%

"A nő nőies, a férfi legyen férfias."

A nőiesség és a férfiasság egyrészt szubjektív fogalmak, minden embernek más az ízlése és mást tart nőiesnek/férfiasnak, nem egyedül a te véleményed a helyes és a mérvadó ebben. Másrészt társadalmi szinten is folyamatosan változik, hogy egy közösségen belül mi számít férfiasnak és nőiesnek. A mai világban pedig már olyan gyorsan változnak a trendek, hogy mire beletörődik a lányod, hogy márpedig neki ha tetszik, ha nem, hosszú haja lesz és virágmintás rózsaszín rucit kell hordania, mert szerinted az nőies, addigra már ezek általánosságban egyáltalán nem számítanak majd nőiesnek. Ez mindig is így volt, elég sok dolgot fel lehetne sorolni a több száz éves történelemből, ami régen férfiasnak számított, ma pedig már nőies, vagy épp fordítva.

2022. jún. 29. 21:00
 13/19 anonim ***** válasza:
88%
#3 ez hülyeség. A múltszázad az a XX. század. Ez a fajta hozzáállás már bőven akkor sem volt általános. Főként az utolsó 20-30 évben. Sőt! Az 1970-80-as években kifejezetten divat volt a hosszú haj a fiúknál, a rövid meg a lányoknál.
2022. jún. 29. 21:17
 14/19 anonim ***** válasza:
Bocsánat: #4-nek szántam az iménti válaszomat. (#14)
2022. jún. 29. 21:19
 15/19 anonim ***** válasza:
52%

Ezek nem is múlt századi, hanem középkori nézetek.

"A lányotok segítsen be a házimunkába, mert női munka."

He?

Magyarországon 60-70 éve terjedt el a kétkeresős családmodell. Azóta a nők is napi 8 órát dolgoznak, vagyis a házimunkát is meg kell osztani.

"A fiatoknak lehet sok barátnője, de a lányotoknak nem lehet sok barátja, mert akkor k."

Ez meg nem is középkor, inkább a neandervölgyi ösztönlény-ősember szintje.

Kérdező! Remélem nincs gyereked, és amíg ilyen ostobaságokat gondolsz, ne is legyen!

2022. jún. 30. 01:58
 16/19 anonim ***** válasza:
0%

Egyedül a lyukasztást nem engedném a fiamnak, mert később is meg fog látszani a lyuk, és majd hallgathatom tőle, hogy "hogy engedhetted, most is látszik a lyuk" én meg majd hárítom, hogy "te annyira akartad", ő majd azzal jön, hogy "KISGYEREK voltam!" és igaza lesz..

Szerintem alapvetően tenni kell rá, mit akar a gyerek, nem kötelessége a szülőnek minden vágyát beszerezni, teljesíteni, körülrajongani, kiszolgálni DE, néha a kedvére kell tenni és ha ugyanakkor fáradtság, akkor nyugodtan beleszólhat dolgokba. Ez vonatkozik a külsejére is, nem jelenhet meg akárhogy, mert gyerek. Nálunk az öltözködési szabályokat is be kell tartania, amint kilép az utcára. Itthonra bármit felvehet, fiúcuccokat is, vagy ha fiam lenne, lánycuccokat is. Nem lenne a legtöbb ruhája lányos, mert alapvetően nem érdekel, milyeneket akar, én választom ki ár-érték-jóízlés arányban a dolgait, de lehetne tütüje vagy koronája vagy szoknyája itthon, ezt hordhatja itthon és az udvaron amennyit akarja, ha könnyű kimosni az anyagát. Ha nem, akkor csak bent.

Szóval nem a gendercucc érdekel meg nem szexizmus, de a társadalmi szabályoknak meg kell felelni, és alapvetően ezek az én szabályaim és az illem. Suliba nem vesz fel nem odaillő holmit és kész. Pont úgy nem engedem a szoknyát(ha fiam lenne, de lánynál sem szeretem, csak ha van alatta leggings), mint ahogy a melegítőt. És tudom, hogy le leszek pontozva, de a melegítő nem utcai viselet, pláne nem sulis. Meg nem csinálhat tarajat magának az iskolába pl. Meg ha lány, kösse össze a haját, hacsak nem olyan rövid, hogy ne lógjon az arcába írásnál.

Szóval nálunk vannak öltözködési szabályok illem és praktikusság alapján.

Fülbevalót kaphatna ilyen klipszeset vagy felragasztósat a fiam, ha lenne, itthonra. Suliba nem hordunk ilyesmit, a lányomnak sem örülök, ha fülbevalót vesz fel, ünnepekre engedem, mert elhagyja a napi tornaórák egyikén. Egyáltalán nem nevelem arra, hogy férfiak ne végezzenek házimunkát, viccelsz? Az önellátás képesség, erre nevelem a gyerekeket.. Olyan hajuk lesz, amilyet akarnak, HA eltűrik, hogy összegumizzam iskolaidőre ÉS maguknak fésülik ki. A lányomnak ezért lett rövid haja, nem akarta, hogy én fésüljem, nem akarta ő se fésülni, és nem gumizhattam össze. Na most bobja van, magának fésüli, vágattam neki frufrut, mert előnyös az arcához, imádja, pedig tiltakozott. A gyerekek nem tudnak semmit semmiről, de akaratuk, az van..

Egyik gyerekem magánéletébe sem szólok bele, DE úgy nevelem, hogy igazságos, korrekt legyen másokkal(legalábbis próbálom). Felőlem lehet több kapcsolata párhuzamosan, de remélem, nem lesz. Viszont azt elvárom, hogy TUDJANAK egymásról a felek, ha kapcsolata van, csaló nem marad a házban. Tökre nem számíthat a támogatásomra ilyen esetben, ha átvert másokat, pláne, ha pénzért/programokért(lányom van, előre félek)..

A gyerekem, meghallgatom, nem dobom ki, de egy jó szavam sem lesz, és látszani fog a rosszallásom, a helyrehozásra helyezem a hangsúlyt, ha már elkövette a hibát.. csak kérlek, majd ismerje fel, hogy ez hiba.. nálam is voltak olyan barátnőim, akik azért kavartak/hülyítettek valakit, hogy meghívja őket erre arra. "húzzuk le xyt, olyan ostoba, megérdemli, egy nyomi"-na idáig terjedt nekik és én is velük voltam, de mindent magamnak fizettem és meg is mondtam, hogy szerintem ez nincs rendben. Ők csinálták, én meg csak a társaságban voltam és néztem.. olyan 15 körül kezd kiütközni az ember valódi jelleme.. Azóta is ez van, csak már nagyobb tételben, a párjuktól elvárják az ajándékot, de nem mutatják, csak nagyon vágynak valamire, mint annakidején is, csak mondták, hogy "én milyen szomjas vagyok", "de meleg van", "éhes vagyok", "az de jól néz ki" és a fiúk meg ugrottak és előteremtették, ami kellett. Most ugyanez van velük felnőttként, okosóra, új telefon, lakberendezés, luxuséttermek.. mint régen, most is irigy vagyok kicsit, de nem lennék a helyükben.

Szóval ilyen téren aggódok a gyerekért, de lehet, hogy nem kell, ez még odébb van.

2022. jún. 30. 06:05
 17/19 anonim ***** válasza:

Semennyire, szerintem ezek marhasagok és károsak is.

Fiaim vannak, szép is lenne, ha nekik semmi házimunkát nem kéne vegezniuk, akkor nyilván az apjuknak sem, és akkor csak mert én vagyok az egyetlen nő a családban, én lennék mindenki cselédje?

Hosszú hajat, fülbevalót egyikük sem akar, az előbbi nem tilos, csak nem tetszik nekik, utóbbit én lánynak se csináltatnék, csak amikor már ő maga kéri.

Sosem voltak presszionálva a "fiússágra", mégis tipikus srácok, a kicsi focizik, a nagy már kamasz, egy nagydumas vagány kölyök, pedig kicsi korukban még babájuk is volt, mert anno a nagy szeretett volna, később a kicsi is felfedezte, akkor ő is játszott vele pár hónapig.

2022. jún. 30. 06:57
 18/19 anonim ***** válasza:
Semennyire. Mondhatni gender semleges nevelést folytatok.
2022. júl. 1. 16:46
 19/19 anonim ***** válasza:
100%

https://www.youtube.com/watch?v=Xrp0zJZu0a4

Nézd meg a 20as éveket, semmi cickó, fiús alak, keskeny csípő, vékonyság! Ugyanez a 60as, majd a 90es években.

Hogy mi nőies, az változik. A nadrág is csak azért jött be sokára, mert menstruálunk, és kellett egy könnyen kezelhető viselet, a szoknya pedig ideális volt erre.

Gondolj bele, annakidején a rózsaszín volt a kisfiúk színe, a kék a lányoké, csak később változott! Minden változik, az is mi nőies, és mi férfias. Hogy elvették a nőktől is a programozás szakmát, pedig eredetileg "női munka" volt.. Szóval ezek nem fix dolgok, akármennyire is gondolod, hogy azok, és viszonylag rövid időn belül(pártízévente) változnak!

2022. júl. 1. 19:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!