Azért megkeresztelni a gyereket, hogy legyen keresztanyja és keresztapja butaság? Vélemények? Miért kereszteltétek meg a gyerekeiteket, illetve ha nem, akkor miért nem? Kik a keresztszüleik?
Nem vagyok vallásos, ateista vagyok. A férjem és családja úgy-ahogy hisznek Istenben, nem jártak soha istentiszteleten, meg sehol, nem imádkoznak, csak néha előjönnek olyan mondatok, hogy "majd visszakapja XY a Jóistentől", "Isten nem ver bottal", "Jó a Jóisten", "Isten látja", stb.
Én meg vagyok keresztelve. Apám idősebbik húga és a férje a keresztszüleim. Nekem ez valamiért biztonságot adott, hogy nemcsak egy nagynéni a sok közül, és tudom neki mondani, hogy keresztanyu.
És én ezért kereszteltetném meg a gyerekemet, mert nagyon közeli barátainkat szeretnénk a keresztszülőségre felkérni. Hogy legyenek ők is egy biztos pontok a gyerekem életében.
Mi nem kereszteltük meg a gyereket. Tudod miért?
Én római katolikus vagyok, középiskoláig rendszeresen jártam templomba is, még énekeltem is. Aztán rájöttem, mekkora hatalmas képmutatás ez az egész.
A keresztszüleimet 20 éve nem láttam (anyám testvére) csak a temetésén. Rám se bagóztak, el is váltak különben.
A férjem keresztszülei is elváltak, egyikük réges-régen meghalt. Szökőévente találkoznak.
Kérdezem én: mi értelme van a képmutatásnak?
A gyerekünk nincs is megkeresztelve, majd ha elég idős lesz el fogja tudni dönteni, melyik felekezethez akar tartozni, ennek megfelelően fog cselekedni.
Van egy "tiszteletbeli" keresztapja, férjem barátja.
A jövőről meg annyit, hogy a mi példánkon látható, nem tudhatod, hogy mit hoz a jövő, én éppen ezért a megtakarításban hiszek, van 3 is, amire számíthat majd a gyerek a jövőben, ha velünk történne valami.
Mi nem vagyunk vallásosak. Nálunk a szülő testvérére mondják,hogy keresztapa/ketesztanya.
Nem volt keresztelés. Nálunk ez az elnevezés a nagybácsi/nagynéni helyett van.
Tartjuk is a kapcsolatot a "keresztszüleinkkel".
Nem kereszteltem meg, mert semmi közöm a kereszténységhez. Ez ugyanolyan alap, mint hogy nem rendezek neki bar mitzhva-t, vagy nem metélem körül vallási szertartáson.
Szerintem ez a divat-keresztszülő téma elég gáz. Valós funkciója rég nincs már (a gyerekvédelem dönti el ki kapja a gyereket halálod után, és az valami rokon szokott lenni, nem a keresztszülő). Attól még szerethetik azok a barátok a gyerekedet, mert nem a keresztszülei. És a keresztszülőségtől sem fogják jobban szeretni, rokoni köteléket nem lehet ilyen erőltetett módon létrehozni.
Én soha nem értettem igazán ezt a keresztszülőséget ateistáknál. Ha valami rokon az, akkor tök mindegy, amúgy is lenne köteléke a gyerekkel. Ha meg nem rokon, akkor szintén mindegy, mert nem valószínű, hogy különösebben részt fog venni az életében, keresztszülőség ide vagy oda.
Van egy húgom.
Anyukámnak kettő testvére volt, egyikünknek az egyik, másikunknak a másik lett a kereszt szülője.
Szüleink elváltak, és miután anyukám meghalt, az énkereszt szülőm semmit nem foglalkozott velem, de a tesóm keresztszülői meg mindkedtőnkkel.
Ma már nagyon ritka az, hogy a gyerek még kiskorúsága idején elveszti mindkét vérszerinti szülőjét, és a kereszt szülőnek “működésbe kell lépnie”.
Ha mégis megtörténik, akkor valaki nem azért fog segíteni, mert ő keresztelte meg a gyereket, illetve ha valaki annyira segíteni akar, akkor annak ellenére is megteszi, hogy mondjuk nem ő a keresztszülő.
Nekem is az a véleményem hogy ma az már inkább csak egy divat esemény, szép képek a Facebookra, meglehet mutatni hogy kiöltöztünk, nagyon szép család vagyunk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!