Azért megkeresztelni a gyereket, hogy legyen keresztanyja és keresztapja butaság? Vélemények? Miért kereszteltétek meg a gyerekeiteket, illetve ha nem, akkor miért nem? Kik a keresztszüleik?
Nem vagyok vallásos, ateista vagyok. A férjem és családja úgy-ahogy hisznek Istenben, nem jártak soha istentiszteleten, meg sehol, nem imádkoznak, csak néha előjönnek olyan mondatok, hogy "majd visszakapja XY a Jóistentől", "Isten nem ver bottal", "Jó a Jóisten", "Isten látja", stb.
Én meg vagyok keresztelve. Apám idősebbik húga és a férje a keresztszüleim. Nekem ez valamiért biztonságot adott, hogy nemcsak egy nagynéni a sok közül, és tudom neki mondani, hogy keresztanyu.
És én ezért kereszteltetném meg a gyerekemet, mert nagyon közeli barátainkat szeretnénk a keresztszülőségre felkérni. Hogy legyenek ők is egy biztos pontok a gyerekem életében.
Hát mi se vagyunk hívő család, ennek ellenére mindkét gyermekemet megkereszteltettem, és a harmadikat is meg fogjuk keresztelni.
Régen a keresztszülő azt jelentette, hogyha meghalnak a szülők, akkor a keresztszülők nevelik tovább a gyereket.
Na nekem éppen ezért a húgomék lettek a kislányom keresztszülei, a fiamnak pedig a sógoromék. Nagyon sokat foglalkoznak velük, rengeteget segítenek, és szerettük volna, ha ennek van egy mélyebb megnevezése ennek a viszonynak, ami közöttük és a gyerekeink között van, ugyanúgy, ahogy közöttünk és a gyerekeink között is van.
Ha ateista vagy, és a párod sem vallásos, akkor minek? Miért kell elvenni ezt a szertartást azoktól, akiknek tényleg jelent is valamit?
Mert neked ez csak annyit jelent, hogy "jaj, valakit keresztanyunak hívhat".
Az első válaszolót meg el kell keserítenem, de a keresztszülőség a vallásos nevelésről szól, és nem arról, hogy ki lesz a gyámja a gyereknek, ha meghaltok. Azt az állam fogja elrendelni, és szerencsére nem a rokonoknak kell kötelezően befogadni.
2 ez nem egy szimpla szertartás, ami 'jelent valamit'. Ez azt jelenti, hogy a gyermek Isten gyermeke lesz.
Igaz a kérdező esetleg csak annyit érez belőle, hogy mélyebb érzés számára hogy keresztszulonek hivja a nagybácsi hát/nenijet, és ezáltal érzi meg Isten szeretetet. Szerintem szép dolog hogy ebben is ez érződik, a gyereke pedig ezaltal részesülhet ebben a szentsegben.
3-as, a gyerek ebből nem fog fel semmit, a szülők meg leszarják a szentséget. Akkor mi értelme van?
Ha a gyerek később, saját akaratából meg akar keresztelkedni, akkor ok, de így minek??
A szentseget nem kell felfogni ahhoz hogy az áldását kifejtse. A családban pedig továbbmegy hagyomanykent, és sokkal nagyobb eséllyel megérinti majd a vallás, ha legalább ennyi köze volt hozzá.
Mindenesetre nem értek egyet azzal semmiképp, hogy bármit is elvennenek a vallásukat gyakorloktol (ez szerepelt a 2-es hozzászólásban)
Netto baromság. Szallagcím nélkül is lehetnek egy biztos pont a gyerek életében, és szallagcímmel is leszarhatják nagyívben.
Engem megkereszteltek, van keresztszülőm, aki világéletében le se szart, lassan 22 éve nem is láttam, pedig nagynénim.
Én úgy gondolom aki nem vallásos, nem hisz, nem érdekli nem gyakorolja semmilyen formációban a hitét vagy bármely vallást, ne keresztelje meg a gyermekét mert felesleges, amellett meg eléggé képmutatás.
Hidd el nem az a templomi könyvben lejegyzett státusz fogja igazán meghatározni a kapcsolatukat..
Mivel mi nem vagyunk vallásosak (igaz mindkettőnket megkereszteltek, sőt a férjem bérmált és elsőáldozó volt), képmutatásnak éreztük, nem kereszteltettük meg.
Ha nagyobb korában valami csoda folytán szeretne, nyugodtan megkeresztelkedhet, még támogatnám is, ha tényleg ez a szíve vágya.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!