Hogy reagáljam le az ilyen helyzeteket?
Kivittem a nem beszélő, nem értő autista gyerekemet a játszótérre. Szépen eljátszott magának, amíg célpontba nem vette egy nem sokkal nagyobb kislány. Közelített a gyerekem felé, mire ő elkezdett futni, a kislány pedig üldözőbe vette. Az apuka hamar kapcsolt, hogy a gyerekem fél, rászólt a kislányára, hogy ne kergesse a fiamat. De a kislány nem állt le. A fiam elkezdett visítani, remegni, nagyon félt. Felvettem, megnyugodott, aztán lekérezkedett és játszott tovább. De a kislány megint üldözőbe vette. Az apukája kb 20x szólt a kislányra, de nem fogadott szót. Így kénytelen voltam beletuszakolni a babakocsiba a fiam és eljönni a játszótérről. Hazafelé végig visított torkaszakadtából, mert szeretett volna még futkározni.
Sajnos ebben a jó időben nincs egy szabad játszótér sem. Máshol elengedni nem tudom, mert a kezemet nem fogja meg. Elszalad. Csak a körbe kerített játszótér biztonságos számára.
Mindig próbálom megkeresni hol vannak a legkevesebben, de az ilyen esetek mindennaposak.
Szívem szerint elmagyaráztam volna a kislánynak, hogy a fiam autista és nem szereti ha a közelébe mennek, de még kicsi volt a kislány kb 2,5 éves.
Hogy lehet az ilyen helyzetet lereagálni megfelelően?
Tényleg van abban valami, hogy rengeteg szülő nem szól a gyerekére. Vagy csak tessék-lássék.
Saját példa: a játszótéren egyetlen olyan babahinta van, ami az én kisfiamnak megfelelő.
Nagyobb hinta meg sok.
5 év körüli ikerpár azzal szórakozott, hogy próbáltàk magukat beleszuszakolni ebbe a hintába, nyilván nem ment nekik, de nagyokat nevettek. Az összes nekik való hinta szabad volt.
Én a saját gyerekkel hintàzni akartam volna, de nem sikerült, mert hiába kertem szépen őket, hogy legalább pár percre engedjék, mintha süketek lettek volna.
Anyuka meg bele volt merülve az újságba, nem szólt. Eljöttünk.
Egy 2,5 éves gyerek, aki lassan óvodába megy, fel kell hogy fogja, ha valaki nem akar vele játszani, vagy nem úgy ahogy ő akarja.
Szóval a kislány szimplán neveletlen volt, ez látszik az apuka "fegyelmezésén" is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!