Hogy reagáljam le az ilyen helyzeteket?
Kivittem a nem beszélő, nem értő autista gyerekemet a játszótérre. Szépen eljátszott magának, amíg célpontba nem vette egy nem sokkal nagyobb kislány. Közelített a gyerekem felé, mire ő elkezdett futni, a kislány pedig üldözőbe vette. Az apuka hamar kapcsolt, hogy a gyerekem fél, rászólt a kislányára, hogy ne kergesse a fiamat. De a kislány nem állt le. A fiam elkezdett visítani, remegni, nagyon félt. Felvettem, megnyugodott, aztán lekérezkedett és játszott tovább. De a kislány megint üldözőbe vette. Az apukája kb 20x szólt a kislányra, de nem fogadott szót. Így kénytelen voltam beletuszakolni a babakocsiba a fiam és eljönni a játszótérről. Hazafelé végig visított torkaszakadtából, mert szeretett volna még futkározni.
Sajnos ebben a jó időben nincs egy szabad játszótér sem. Máshol elengedni nem tudom, mert a kezemet nem fogja meg. Elszalad. Csak a körbe kerített játszótér biztonságos számára.
Mindig próbálom megkeresni hol vannak a legkevesebben, de az ilyen esetek mindennaposak.
Szívem szerint elmagyaráztam volna a kislánynak, hogy a fiam autista és nem szereti ha a közelébe mennek, de még kicsi volt a kislány kb 2,5 éves.
Hogy lehet az ilyen helyzetet lereagálni megfelelően?
"Az apukája kb 20x szólt a kislányra, de nem fogadott szót."
Akkor mondd el te az apukának, hogy a gyereked autista és fél a kislánytól, apuka legyen szíves leállítani.
Én a te helyedben a következőt tettem volna.
Odalépek a fiam és a kislány közé, feltartóztatom a kislányt, ha kell, megfogom. Elmondom neki, hogy a kisfiam nem olyan, mint a többi gyerek és nem szabad hozzá közelíteni, mert fél.
Apukának nem 20x kellett volna rászólnia a kislányára, hanem max. kétszer, és ha nincs eredménye, akkor odamenni hozzá, és azt tenni, amit az előző bekezdésben írtam.
Egy megjegyzés: Nem, én nem mentem volna haza a kisfiammal, ha még szaladgálni akar. Ha konfliktus, balhé lesz a többi gyerekkel, maximum mindegyik rájön, hogy nem véletlenül nem akarjuk, hogy közel menjenek hozzá.
Nem tudom, melyik városban laktok és ez a tanácsom mennyire fogadható meg, de ha csupán futkározni akar, én rendszeresen kivinném olyan néptelen, füves-ligetes területre, ahol SENKI nincsen, csak a végtelen tér, ahol szaladgálni lehet. Se kerítés, se úttest, csak a végtelen természet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!