Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Hogy reagáljam le az ilyen...

Hogy reagáljam le az ilyen helyzeteket?

Figyelt kérdés

Kivittem a nem beszélő, nem értő autista gyerekemet a játszótérre. Szépen eljátszott magának, amíg célpontba nem vette egy nem sokkal nagyobb kislány. Közelített a gyerekem felé, mire ő elkezdett futni, a kislány pedig üldözőbe vette. Az apuka hamar kapcsolt, hogy a gyerekem fél, rászólt a kislányára, hogy ne kergesse a fiamat. De a kislány nem állt le. A fiam elkezdett visítani, remegni, nagyon félt. Felvettem, megnyugodott, aztán lekérezkedett és játszott tovább. De a kislány megint üldözőbe vette. Az apukája kb 20x szólt a kislányra, de nem fogadott szót. Így kénytelen voltam beletuszakolni a babakocsiba a fiam és eljönni a játszótérről. Hazafelé végig visított torkaszakadtából, mert szeretett volna még futkározni.

Sajnos ebben a jó időben nincs egy szabad játszótér sem. Máshol elengedni nem tudom, mert a kezemet nem fogja meg. Elszalad. Csak a körbe kerített játszótér biztonságos számára.

Mindig próbálom megkeresni hol vannak a legkevesebben, de az ilyen esetek mindennaposak.

Szívem szerint elmagyaráztam volna a kislánynak, hogy a fiam autista és nem szereti ha a közelébe mennek, de még kicsi volt a kislány kb 2,5 éves.

Hogy lehet az ilyen helyzetet lereagálni megfelelően?

2022. jún. 21. 21:20
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
89%

6 vagyok. Szerintem, amit írtam az egy 2,5 éves gyerek szintje simán, nem letépni a fejét akartam volna, csak hogy megértse azt, hogy az én gyerekem nem akar így játszani… ez teljesen elvárható egy ilyen korú gyerektől.

2022. jún. 21. 21:56
 12/22 anonim ***** válasza:
15%
Egyszer emberedre találsz, de abban nem lesz köszönet. Megfogni és megfélemlíteni egy gyereket, csak mert normális.. ilyen világot élünk.
2022. jún. 21. 22:08
 13/22 anonim ***** válasza:
92%
#10: hülyeség sarkítani. Ne üljön mindenki, amikor lemegy egy autista a játszótérre. De ne kezdje el kergetni. Ennyi. Kergessen mást, aki élvezi. Az együttélés szabályai, hogy élni és élni hagyni. Minden elfogadható, amíg azzal nem bánt mást.
 14/22 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat!

Azért nem mentem oda az apukához, mert ha egy másodpercre is magára hagyom a gyerekem beszalad a hintázó gyerekek elé vagy még rosszabb. Folyamatosan megyek utána, mert ő másként érzékeli a dolgokat, nincs veszélyérzete, nem érti mit szabad és mit nem.

Az apuka meg egy padon ült, más szülőkkel beszélgetett, onnan a távolból próbálta megfegyelmezni a kislányát.

Legközelebb majd felfogom a gyereket és úgy megyek oda a szülőkhöz. Csak akkor meg rögtön sikít, ha kiveszem a játékhelyzetből. Érthető...

Azt semmiképp nem láttam opciónak, hogy maradjunk, mert a fiam nem érezte jól magát ebben a helyzetben. Nem akartam, hogy nagyobb cirkusz legyen. Megoldást pedig nem találtam hirtelen.

De megfogadom a tanácsokat és ezentúl a szülőknek fogok szólni.

15/22 anonim ***** válasza:
92%

Állok elébe!! Mert az én gyerekemet megfélemlítheti más hülyegyereke?! Viccelsz remélem. Én az én gyerekemnek tanítom az empátiát és az együtt élés szabályait. Persze lehet normálisnak nevezni a vad gyerekeket akikre ha a szülő 20x rászól se hagyja abba amit csinál, persze ez teljesen normális. Szerintem meg tettetett idiotizmus. A gyerek hallgasson a szüleire, de ha nem teszi akkor a szülő ne csodálkozzon ha a másik szülő megvédi a gyerekét, főleg ha az a gyerek nem tudja megvédeni magát mert jelen esetben AUTISTA! És azt sem értem, hogy mit van néhány szülő kiakadva azon hogy hozzászólnak a gyerekükhöz?! Ha az enyém ilyet csinálna, és én le se ejteném a szitut, majd látnám, hogy a gyerekemet egy szülő társam megfegyelmezi odamennék és megkérdezném mi volt ez?! Majd ő elmondaná nekem hogy jaj a kisfiam autista és a kislánya annyira kergette hogy félelmében sírt és remegett ezért leállítottam. Na erre meg azt tudom mondani hogy normális ember ilyenen nem akad ki hanem elmagyarázza a gyerekének mi a helyzet miért szóltak rá…

2022. jún. 21. 22:27
 16/22 anonim ***** válasza:
85%
Ne húzzátok fel magatokat 12-esen, meg az ő korábbi válaszain. Ócska troll, akinek az a legnagyobb öröme, hogy beleköt mindenkibe. Nem kell rá reagálni, az a legnagyobb büntetés neki.
2022. jún. 21. 23:01
 17/22 anonim ***** válasza:
91%

Én ennél sokkal "enyhébb" helyzetben is a másik gyerekhez fordulok, nem a szülőhöz. A kisfiam (nem autista meg semmi) még abban a korban van, hogy nagyon ragaszkodik a személyes tárgyaihoz, és előfordult többször is, hogy a homokozóban hagyott lapátját egy másik gyerek felvette, és erre elkezdett sírni, hogy az az övé, hiába, hogy épp hintázott vagy tök mást csinált. Mivel még nem érti, hogy attól még, hogy játszik valaki más a lapátjával, az még az övé marad, ilyenkor odamegyek ahhoz a gyerekhez, aki "elvette" a lapátot és kedvesen megmondom neki, hogy a kisfiam még kicsi és fontos neki, hogy ne nyúljon más a lapátjához, visszaadod légyszi? És MINDIG visszaadják. Ha meg a másik gyerek is kicsike még, akkor ugyanezt a szülőnek mondom el, és a szülő kéri el a lapátot és adja vissza nekem.

Szóval simán beszélhettél volna a kislánnyal, idegen felnőttre amúgy is jobban hallgatnak sokszor a gyerekek, mint a saját szüleikre :D Állj ki a fiadért!

2022. jún. 22. 06:55
 18/22 anonim ***** válasza:
90%

A lányom is autista, nálunk is gond van, ha más gyerek túlzottan közel megy hozzá.

Ahogy a 17-es, én is rögtön a gyerekkel beszélgetek. Szépen, kedvesen elmagyarázom neki, hogy az én lányom nem tud úgy játszani, ahogy a többiek, ő fél a gyerekektől. Eddig mindig megértették a kicsik és egy szülő se harapta le a fejem. Sőt, ilyenkor sokszor csak úgy záporoznak a kérdések a gyerekektől (és a szülőktől is) , én pedig mindre válaszolok az ő szintjükön. Ezt nevezik érzékenyítésnek. Akivel már egyszer-kétszer találkoztunk, azok már ismernek bennünket és tisztelik a határainkat.

1x fordult elő egy hasonló helyzet, mint nálatok. Volt egy kislány a játszón, kb 2 éves, lökdösődős, kergetős, harapós. Terrorban tartotta az egész játszóteret. Az átlagos gyerekek is féltek és menekültek tőle, de anyuka nem szólt rá, mert milyen cuki életre való a lánya. Vagy ha rászólt, akkor is a játszótér másik sarkából, hogy "Jaj, Noncsika, ne!" és tovább telefonozott.

Egyszer egymás mellett homokozott a lányom meg ő. Először megdobta a lányom arcát homokkal, akkor a férjem rászólt, mert anyuka nem tette, utána fellökte, akkor a férjem megkérte a lányunkat hogy játszon a homokozó másik felében. A kislány ide is követte és elkezdte tépni a lányom pólóját, na akkor a férjem felelmelte a másik gyereket és kitette a homokozóból. Ekkorra ért oda anyuka, mert addig a a kerítésnél beszélgetett, a férjem kiosztotta a gyereket is meg anyukát is. (értelmiségi anyuka, ismerik is egymást).

Természetesen anyuka megsértődött és hazavitte a lányát, a többi szülő pedig odament a férjemhez gratulálni, hogy végre valaki meg merte tenni azt, amire már mindenki vágyott.

Nem kell vigyázban állnia senkinek csak azért, mert egy autista gyerek is van a játszótéren,de azért a normális viselkedési mintákat se felejtsük el! Akár auti akár neurotipikus gyerekről van szó.

2022. jún. 22. 09:11
 19/22 anonim ***** válasza:
7%

Neked van hülyegyereked, nem másnak.

2022. jún. 22. 11:42
 20/22 anonim ***** válasza:
100%
Nekem nincs, és nem tudom mit nem lehetett erteni a valaszomon🤷🏼‍♀️
2022. jún. 22. 12:01
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!