Mit gondoltok a Málna névről?
Szerintem az ilyen növénynevek, egyértelmű jelentéssel bíró nevek nem jók embernek. Más egy olyan, aminek van valami eredeti latin/görög/héber/ómagyar jelentése (amit Wikipédia nélkül nem tud senki) meg egy olyan, amire ránézel és aha, az egy fa, gyümölcs, virág, akármi.
Személy szerint én a Boglárkát, Hajnalkát, Piroskát sem szeretem, felnőtt embernek nagyon furcsa.
Én sem szeretem a gyümölcs neveket embernek.
Túl konkrét. Kimondom egy gyerek nevet, és egy malna jut az eszembe, ez miért jó?
Akkor már inkább jól hangzó hangsorokat valasztanek névnek, de ne legyen ennyire hétköznapi jelentése.
"Nem értem, miért más a Málna meg a Bodza a Boglárka vagy a Hajnalka névtől?"
Abban, hogy virágneveket mindig is adtak kislányoknak, az ilyen neveket régóta használják, van benne egyfajta asszociáció és mindig is volt. Egy virágnál a szépségére, kedvességére asszociálunk, ami illik egy lányhoz/nőhöz, nem pedig olyasmi jut eszünkbe róla, amit megeszünk. Ennyi erővel Zsemle vagy Perec is lehetne gyereknév hamarosan, csak egy ugrás a Fahéjtól pl. Egy Boglárkát vagy Hajnalkát jóval kevesebb lehetőség van kigúnyolni is a neve alapján, mint egy gyümölcsnevű gyereket. (Pl. Málna, aki mindig zabálna és olyan mint egy bálna - ha csak kicsit is duci, vagy ha van egy verekedős társa az oviban, akkor pl. málnadzsemet csinálok belőled... Volt részem a nevem miatt elég gúnyolódásban - bár nekem a vezetéknevem adott rá okot - azért vagyok ilyen "találékony".)
12# Az Alma név eredete speciel nem a gyümölcs, csak véletlenül magyarul pont ezt jelenti. [link]
Az összes többi általad felsorolt pedig virágnév.
Ha ezt akarod adni neki, ezt fogod úgyis, ne érdekeljen más véleménye. Lehet annyira megszereti és azonosul vele majd a gyerek is, avagy csak nyilván természetes lesz számára, hogy még hálás is lesz érte.
Ha meg mégsem, hát 18 éves kora után megváltoztathatja, vagy ha nagyon utálja, biztos megengeditek neki előbb is, mert előtte még kell az engedélyetek hozzá.
Az környezetemben egy olyan esetről tudok, ahol nagyon rühellte a kislány a nevét, férjem legkedvesebb barátjának lánya, (ott anyuka ragaszkodott mindenképpen a tuti névhez) viszont kapott harmadik nevet is, így nemes egyszerűséggel azt használta, csak a hivatalos iratain szerepelt mindhárom, osztálynaplóban, ilyesmik, aztán mikor férjhez ment, letudta ezt is, felvette a férje keresztnevét és már csak a második utónevét mellé.
Én is három nevű vagyok, nekem vállalható a középső, de nagyon kemény a hangzása, nem szerettem igazán sosem, ha nem is utáltam, így én sem használom, de a csengése egyben jó, így én felnőttként sem váltam meg tőle, csupán a hivatalos formájában létezik mára.
a mondó vagyok, hogy a kecske is jól lakjon és a káposzta is megmaradjon, ha valami olyan nevet szeretne adni az ember, ami azért sokak szemében megosztó, adjon mellé egy másikat is, legyen lehetősége választani a kölöknek, ha nem szereti, vagy elunja, hogy folyton örökös viccelődések tárgya. direkt nem csúfolást írok, hiszen csúfolni bármit lehet, ha nagyon akarja az ember, márpedig a gyerekek szokták akarni...
Én ismerek Málnát, Bodzát, Fügét, Fahéjat, Szeder-t is, mindegyik négylábú, egy macska, a többi négy meg kutya. Nyilván ez nem szempont, mert ismerek Lajos nevű tacskót is (szintén kutyás vagyok), de ezek az elnevezések egyelőre szerintem a kis-kedvenceknél gyakoribbak és én személy szerint nem tudnék már elvonatkoztatni tőle.
Szerintem iszonyat gáz, és én dühös lennék a szüleimre, ha ezt a nevet adták volna nekem.
De neked kell tetszenie. Az átlagember szemében viszont ugyanaz a nyomorult kategória, mint az Áfonya vagy a Fahéj.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!