Ha hagyom hisztizni lesz valami baja?
Nálunk egyelőre még elméleti a kérdés, nincs abban az èletkorban még a kicsi. De sokat járunk játszótérre, gyerekes pártokhoz, beszélgetek más anyukákkal, tőlük látok, hallok ezt-azt.
A csillapíthatatlan hiszti egészen megrémiszt, látom, mikkel próbálkoznak ilyenkor anyukatársak (ölelés, figyelemelterelés, nagyobbaknak szép szó és magyarázat, hideg víz - ennek nem vagyok híve), és de, van olyan, hogy tényleg SEMMI nem segít, nem tudom, ezt hogy lehet bírni.
Ha semmi nem segít, mi történik, ha az ember hagyja, hadd hisztizzen, ordítsa ki magát a gyerek addig, amíg ki nem merül? Elméletben már készülök erre az időszakra és lehet, muszáj lesz majd néha hagyni... de nagyon félek, nem lesz valami fizikai (vagy lelki) baja tőle? Sokszor látom például hogy a gyerek szinte már levegőt se kap a hisztizéstől, nem fulladhat meg?
(Bocsánat, ha túl amatőr a kérdés, első gyerek. Bízom tapasztalt anyukák válaszában :) )
Szerintem ez egy abszolút jó taktika, a lényeg, hogy mellette legyél, de nem kell csillapítani vagy nyugtatni, ha nem olyan természet - ha kiadja a frusztrációját/dühét, meg fog nyugodni. Ha közben lát téged, tudja, hogy nem hagytad magára, és utána, amikor már szüksége van rád, ott van veled, meg tudjátok beszélni a történteket, akkor megvan az érzelmi biztonság is.
Ha pedig annyira sír, hogy nem vesz levegőt, az arcába kell fújni. Elég sokáig megvan az a reflexük, hogy ilyenkor levegőt vesznek :)
Pont a múltkor volt az első ilyen nagy, nyílvános hisztije a gyereknek. 15 hónapos, nem engedtem, hogy megegyen egy vizes homokos botot, már a szájába volt amikor kivettem. Óriás ordítás, hátra vágta magát a homokozóban, kb hörögve ordított, nem engedte, hogy felvegyem. Megvártam míg kicsit sír, aztán nehezen megfogtam a kezembe, arrébb vittem, mellé ültem és megvártam míg abbahagyja. Kb 5percig tartott, utána megöleltem és próbáltam elterelni a figyelmét vízzel, nasival, játékkal.
Nem kell ettől félni. Ez természetes reakció tőle amíg nem tudja kezelni az érzelmeit.
Nem fog megfulladni :-)
A nagy hiszti (kicsi gyerekeknél) egy nagy lelki kiborulás. Nem baj, ha nem tudod megnyugtatni, csak érezze, hogy együttérzel vele. Felajánlhatsz ölelést stb., kb ami neked esne jól, ha ki vagy borulva.
Nagyobb gyerekeknél van manipulációs hiszti is, onnan tudod, hogy a közben lehet vele tárgyalni. Annak nem szabad engedni. De kicsiknél mindig érzelmi kiborulás a hiszti.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!