Szülőként,hogy lehet elkerülni,hogy a kicsit ne érdekelje a telefon?
Olyan alapon várom el, hogy én 30 vagyok ő pedig 3 lesz.
A gáztűzhelyet is használom, ő mégsem használhatja.
Én megihatok egy rosét, ő nem.
Én varrhatok, vaghatok ollóval, ő nem.
Szerintem a fő nehézség az, hogy könnyű a képernyőt villanypásztornak használni. Nagy a kísértés. A színes, villogó izé alapból érdekli a gyerekeket, nem kell külön rászoktatni, hogy érdekelje, olyan, mint a cukor. Szerintem ha csak kis mértékben engednek egy gyereket képernyőt használni, az életkorához passzolóan, abból nem lesz az, hogy semmi mással nem lehet lekötni.
De arra igyekszem figyelni, hogy ha a babával vagyok kontaktusban, akkor figyeljek rá, vele beszélgessek. Nem csinálom azt, hogy mondjuk várakozás közben én telefonozok, ő unatkozik. Viszont ha elnézelődik a buszon, akkor simán. Az szerintem nem célszerű, hogy egyáltalán ne vegyem elő a telefont előtte. Mikor újszülöttként órákat szoptattam, akkor is elég sokat telefonoztam közben, főleg, ha a baba nem próbált szemkontaktust tartani.
Tudtam, hogy ez lesz a válasz. Csakhogy gyerekeknek való gáztűzhely és rozé bor nincs, gyerekeknek való tartalom a telefonon viszont igen. A gyerek pontosan tudja, hogy az oviban a többi gyerek sem iszik alkoholt vagy kávét, és azt is, hogy telefonozniuk viszont szabad. Minimum furcsálni fogja, hogy szerinted ez "felnőtt dolog", miközben a kortársainak lehet.
Egész más az, ha a család képernyőmentes, akkor ebbe nő bele, megszokja, hogy otthon ezt nem szoktuk és kész. De nagyon hamar hiteltelenné válik az a szülő, aki folyton telót nyomkod, a gyerekének viszont nem engedi.
Példamutatás.
Sógornőmék folyton a telefonon lógnak, még vacsi és beszélgetés közben is lecsekkolnak ezt azt. Nyilván a gyerek eltanulta.
Nálunk nincs telefon a gyerek előtt, csak "használati céllal". Magyarul elintézzük a telefonokat, megnézünk egy fontos emailt, de nincs FB-n szörfölés meg videókkal szórakoztatás.
Így a gyerek is csak egy használati tárgynak tekinti, nem a szórakozásnak.
Hozzáteszem persze én is átpörgetem a facebookom és a gyakorit is, de szigorúan lefekvés után az az énidőm :D , sosem előtte, főleg nem játék vagy étkezés közben.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!