Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Mit tegyek, ha már nem lehet...

Mit tegyek, ha már nem lehet bírni a 2 éves gyerekem dackorszakát? Már beleőrülök.

Figyelt kérdés
2 éves a lányom. Ordít-visít, ha nem kaphat meg valamit. Megfeszíti magát és rúgkapál. Legújabb produkciója: valami nem tetszik neki, lefekszik a földre hasra, beleveri 2-3x a földbe, és elkezd sírni, aztán ordít, visít. Ha nem figyelünk rá, akkor tovább veri a fejét a földbe, ha ráfigyelünk, akkor meg megfeszíti magát, rúgkapál, üt minket. Ha lefogjuk, harap, ordít, visít. Ezt már nem lehet bírni, hogy semmit nem lehet csinálni, már meg kell meredni, mert cirkuszol. Inkább hagyom, hogy felmásszon mindenhova, megfogjon mindent, csak ne ordítson, de még így se jó.
2022. márc. 18. 13:07
1 2 3
 21/29 anonim ***** válasza:
51%

Engem annak idején hidegvíz alá tettek. Nem volt több hiszti.

Mély nyomot nem hagyott, nem is emlékszem rá. Nem lett belőle semmilyen pszichés gondom sem.

2022. márc. 18. 17:04
 22/29 anonim ***** válasza:
Értő olvasás. Azt írtad a következőnél 2 évesen (tehát fél évvel !!! később) te diktáltad be amit otthon lemértél. Meg se próbáltad hogy viselné…. Értő olvasás. 🤦‍♀️
2022. márc. 18. 17:57
 23/29 anonim ***** válasza:
0%

Igen, mert tudom hogy erre még nincs kész. Majd 3 évesen odaáll. Ennyi. Most annyi volt a cél, hogy felülírjuk a múltkori rossz élményt. És ettől nem fog lemaradni semmiről. Körülbelül 3 éves korig sokkal fontosabb, hogy biztonságban érezze magát ilyen helyzetben, minthogy ráerőltessek valamit, ami nem létszükséglet. Nem attól lesz valaki szabálykövető vagy önálló(bb) vagy nem tudom mit gondolsz, mit nyer vele, ha ideje korán olyan helyzetekbe teszik, amik frusztrálóak számára. Sőt azt több tanulmány is bizonyítja, hogy azok a gyerekek akik megélhették biztonságosan azt, hogy lehetnek rossz érzéseik, azok később sokkal nyitottabbak és kezdeményezőek. (Nem, ez nem jelenti azt, hogy csak ők, csak annyit hogy statisztikailag nagyobb arányban vannak)

És nem hiszek abban, hogy az nem hagy nyomot, ha valakinek az érzéseit durván elhallgattatják és az nem hagy nyomot. Persze nem olyat, amitől rémálmaid lesznek. Viszont a személyiségedben ott lesz a lenyomata. Gondolom mindenki fel lenne háborodva, ha például a párja nem figyelne oda arra, ha el szeretné mondani az érzéseit, sőt esetleg még rá is vágná az ajtót. Vagy ha olyan történne, ami miatt el is sírná magát, nem lenne ott a férje/felesége, hogy mellette legyen, megvígasztalja. Pedig mi már felnőttek vagyunk, akik elméletileg képesek a saját érzelmeik szabályozására. Egy 2 éves gyerek nem képes rá. És az a szülő, akinek erre csak az az eszköze, hogy hidegvíz alá dugja a gyereket, az remélem a párjától sem várja el, hogy értse meg az érzéseit és simán megbirkózik egy munkahelyi konfliktussal is, melyet mondjuk igazságtalannak érez, egyedül, úgy hogy akitől támogatást várna, az leszarná, hogy mit érez, gondol. Hosszútávon ez még felnőttben is nyomot hagy. Csak fájó elismerni, hisz akkor el kéne ismerni, hogy esetleg nekem is van valami "pszichés bajom" (mégha nem is über durva, amitől nem lehetne funkcionálni). De olyan már lehet, amitől nem tud az ember türelmes, szerető, támogató lenni vagy egyszerűen bizonyos dolgok csak sémaszerűen ismétlődnek az életében "ki tudja miért".

Ezért én nem fogom hidegvíz alá rakni a hisztiző gyerekemet, hanem megpróbálom támogatni abban, hogy túljusson ezen a számára is nehéz időszakon. És ha én az elméletileg fejlett idegrendszeremmel nem bírom, akkor vajon neki milyen, aki nem is érti a saját (rossz) érzéseit és lehetősége sincs rá, hogy szabályozza őket?

2022. márc. 18. 18:28
 24/29 anonim ***** válasza:
23. Szerintem túltolod, de durván.
2022. márc. 18. 20:22
 25/29 anonim ***** válasza:
8%

Szerinted. Más szerint meg nem.

Én őszintén hiszem, hogy sokkal egészségesebb társadalmunk lenne, ha az ilyesfajta tekintélyelvű nevelést elhagynák az emberek és úgy kezelnék a gyerekeiket, hogy az érzéseiket elismerik, nem letörik, elnyomják, elhallgattatják.

Kollégák és barátok között, a tágabb ismeretségben rengetegen küzdenek önbizalomhiánnyal - kimondva-kimondatlanul. És ezek innen, gyerekkorból indulnak, amikor kuss a neved, ne idegesítsd a felnőttet.

2022. márc. 18. 20:34
 26/29 anonim ***** válasza:
63%
Még többen küzdenek a saját maguk által anyuci “szeme fényére” nevelt gyerekeiktől. Csak azt már nem divat vagy menő beismerni.
2022. márc. 18. 21:39
 27/29 anonim ***** válasza:
26%
Attól, hogy érzelmileg támogatom a gyerekem, az nem egyenlő az "anyuci szeme fényére" nevelt gyerekkel. Azt ugyanolyan károsnak tartom. Ha nem látod, tudod mi a kettő között a különbség, akkor elbeszélünk egymás mellett.
2022. márc. 18. 22:02
 28/29 anonim ***** válasza:
Te magad mellett is elbeszélsz…
2022. márc. 18. 22:30
 29/29 anonim ***** válasza:
6%
Ha kifejtenéd még lenne is esély, hogy elfogadjam a véleményedet, így csak azt érzem, hogy valami frappánsat szeretnél mondani.
2022. márc. 18. 22:41
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!