Akik 15-19 év között lesznek terhesek hogy tartják meg??
“Anyám nem 20 évesen szült. Előbb letett valamit az asztalra, hogy legyen miből és hogyan felnevelnie. Régen is voltak értelmes emberek.”
Az a baj, hogy az értelem nem öröklődik garantáltan. Az érzelmi intelligencia sem.
Milliókat fel tudtak tisztességesen nevelni huszonéves szüleik.
Jaja, csak anyám-apám 17 évesen elvégezte a szakmunkásképzőt és volt fix munkájuk onnantól. Az esküvőt a szülők fizették, a menyasszonytáncból elkezdtek építkezni, kalákában, így aztán 22-23 évesen tudtak is hova gyereket vállalni.
Na, próbálj meg ma 18 évesen egy szál érettségivel elmenni dolgozni, abból félrerakni és menyasszonytáncból elkezdeni építkezni, a tervek meg a közműbekötés talán kijön belőle.
Más világ volt anno. Mellesleg, mire iskolába mentem, a fél osztály szülei már elváltak, köztük az enyémek is, ezért érdemes volt 20 évesen szülni az első pasinak, akivel kb. még ki sem ismerték egymást.
Basszus durva! 21 éves vagyok én is, de megbolondulnék ha teherbe esnék. Van egy 1 éves kishúgom, ő tökéletesen leköti az anyáskodó ösztöneimet.
Amúgy szerintem nem is korfüggő, hanem önállóságfüggő. Én még 2 évig tanulni fogok, utána pár évet szeretnék dolgozni is, a keresett pénzből még gyerek nélkül eljutni pár helyre. Hiába édesek, hatalmas gond és teljesen más kicsi gyerek nélkül várost nézni/nyaralni. Szóval én 26-30 év előtt biztos nem fogok szülni. Az más lenne ha becsúszna, de teszek róla, hogy akkor jöjjön a baba mikor kell.
Persze aki így akarja és tud róla gondoskodni fiatalon annak egészségére.
Azt viszont felelőtlen dolognak látom, hogy kereset nélkül, mások nyakára szüljön egy 15-18 éves lány.
Egy 25-30 éves anya is fiatalnak számít a mai világban. :)
Mikor anyukám szülte a húgomat 42 évesen, akkor a szobájukban senki sem volt 30 alatt.
Ez bőven megérne két külön kérdést. Nagyon más helyzetben van egy 15 éves, aki még kiskorú és tankoteles is, és más helyzetben van egy 19 éves, aki esetleg már dolgozik, nagykorú, akár már szakmája is lehet. 18 év alatti szülő esetében eleve gyámot jelölnek ki a gyereke mellé, a támogatásokat sem igényelheti meg ő maga, még a vizsgálatok egy részéhez is kell a szülei aláírása. Aki meg 18-19 éves, az mindent intézhet önállóan.
Tudom, hogy ettől függetlenül 18 fölött is a többség még iskolába jár és a szülőkkel el, de nem mindenki. Én pl 18 évesen elmentem albérletbe másik városba, dolgoztam, önálló életet éltem, egyszerűen csak azért, mert akkor nem volt kedvem tanulni. Később meg lett, 22 évesen kezdtem az egyetemet, akkor már volt gyerekem is, nem éreztem úgy, hogy nehezebb dolgom lett volna, mint a gyereket nem nevelő csoporttársaimnak. Sőt, én akkor szerettem meg igazán tanulni. Azóta már két diplomám is van. Nem maradtam le semmiről, csak mert pár évvel később éreztem úgy, hogy folytatnám a tanulást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!