7 éves olvashatja már a Harry Potter?
"Továbbra is úgy gondolom, hogy a gyerekeknél fontos tényező az, hogy el tudja-e választani a filmet a valóságtól."
Szerintem nem ez alapján sorolják be korhatárra a dolgokat, hanem tartalmi szempontból. Millió okból káros egy 7 évesnek a harrypotterfilmek 3+ része. Komolyan képes vagy Cedric halálát, meg azt a sok brutál dolgot megnézetni valamit, amit beleraktak a filmekbe 7 évesen? Szerintem ez hatalmas felelőtlenség. Lehet, hogy egyből nem látsz semmit a gyereken, valahogy máshogy ütközik ki rajta a sok brutális(mert a filmek azok) tartalom, akár simán érdeklődésben, játékban.. akkor is, ha tudja, hogy nem igaz.
Egyébként én felnőttként is várom néha, hogy valami "természetfeletti" vagy csoda történik, és néha történik is:) A képzelet és valóság elválasztása annyira nem fontos. Attól, hogy tudja, hogy nem valódi valami, még megviselheti! És őszintén, aki ezeket megnézeti a gyerekével és még büszke is rá, nem hiszem, hogy észrevenné ha megviselné a gyerekét.
Amúgy a Harry Potteren annakidején volt ajánlás, azt hiszem talán a 12 éves kortól ajánlották a harmadik kötettől.
Ja és nem apróságok és mellékes dolgok, amiket írtam. Irtó nagy rajongó vagyok:)(voltam), a könyv a részletektől klassz. Ha arra van kapacitása gyereknek, hogy varázslós sztorit hallgasson, olvass neki valami gyenge kisgyereksztorit. Egy 7 éves NEM KÉPES befogadni, átérezni, megérteni a nyelvezetet, a történetet, a szereplők viszonyait. Annyit fog fel, hogy valaki gonosz, valaki jó, és jól megjegyzi a csattanót a végén. Aztán mire abba a korba ér, hogy megértené(10 év körül), akkor már nem lesz számára érdekes, mert a csattanó és a szálak le vannak lőve.
Én sem mondom, hogy muszáj máshogy csinálnod, egyszerűen érvelek amellett, amit gondolok és tapasztalok a saját gyerekemen. Na meg tapasztalatom is van és hát annakidején éveken át aktívkodtam a lumoson.
Könyvet olvas, a részletek fontosak. Olyat keress, ami a szintjének megfelel. Biztosan értene valamennyit nagyobb kaliberű könyvekből is, mondjuk a Kis hercegből, de még biztos felfogná a Bűn és bűnhődés történetszálát is, de nem csak annyi az egész, hogy volt egy gyilkosság majd "lebukott" a gyilkos és jó volt.
Tudom mennyire várod, én is nagyon várom, hogy élvezhesse, de amíg nem képes rá, addig hagyd! jövőre vagy két év múlva is odáig lesz érte meg vissza, mert egyszerűen jó. Tessék terelni az érdeklődését, vegyél egy tea stiltont a lánynak, vagy méginkább egy lengemeséket, ezek szőröstül bőröstül érthetőek. Az, hogy melyik szereplő mit él át, vagy mit jelent egy egy kifejezés, nem jelentéktelen. Ezek a szövegértés alapjai(és ezek alapján indul be a fantázia)! Bonyolult szövegnél pedig nehezebb.
Én próbálgattam még a Május 35-öt is, már az is meghaladta a lányom képességeit, de élvezte annak ellenére, hogy sok dolgot nem fogott fel, és az volt a szintje, hogy "tükörtojást tojó tyúkok hihi". Őszintén nem érdekel, ha tudja a végét annak a könyvnek és nem a szintjén találkozik vele először, de a Harry Pottert nem fogom lelőni neki. Felőlem tedd tönkre az élményt, de kicsit képzeld már el, hogy neked elmondták volna a végét, mielőtt felfedezhetetted volna magadtól.. vagy a kedvenc filmed láttad volna túl korán valamikor régen, és most, mikor értékelni tudnád előre tudod, hogy ja, most jön az a rész, amikor a pasi meg fog halni.
Én mindenki véleményét elfogadom, mindenki úgy csinálja, ahogy érzi. Továbbra is mindenkinek az befolyásolja a véleményét, amilyen az ő gyereke. Épp te mondod, hogy "amit gondolok és tapasztalok a saját gyerekemen". A gyerekek nem egyformák, nem lehet rámondani, hogy minden 7 éves gyerek ugyanolyan, és ugyanaz a reakciója valamire. A 10 éves gyerek sem fogja mélységében érteni a részleteket, mert gyerek és nem azt látja, mint a felnőtt. Nekik a varázslás meg az izgalmas részek tetszenek, nem a rejtett érzelmi mélységek. 10 évesen sem. A fiam most már 9 éves, ugyanúgy tetszik neki még mindig, de nem hiszem, hogy most másképp látja az egészet, mint elsőre. Továbbra sem az érzelgős-beszélgetős részek kötik le.
Sehol sem írtam, hogy bármilyen büszkeséget éreznék. Nem odatoltam a gyereket a film elé, és kényszerítettem, hogy megnézze, mert attól nekem jobb lett. Szerette volna megnézni, elkezdtük. Mindig mondtam neki, hogy ha nem akarja tovább nézni, akkor szóljon, és kikapcsolom. De biztos tönkretettem és visszafordíthatatlan kárt okoztam neki.
Annak ellenére, hogy nem értetek egyet a véleményemmel, a kérdésre válaszoltam, és nem volt benne semmi olyan, hogy mindenkinek ezt kell csinálni. A pontozás pedig továbbra sem arra való, hogy a tetszését fejezze ki az ember, hanem hogy azt pontozzák le, aki nem a témában szól hozzá valamihez. A hasznosság nem egyenlő azzal, hogy egyetértesz-e. De sebaj, már megszoktam.
#21 köszi, hogy ennyi idot szantal a kerdesmre megvalaszolasara es ennyire kifejtetted a velemenyed.nem ertek after veled, mert nem gondolnam, hogy egy Harry Potterrel tonkreteszem az eletet a gyerekemnek. O maga keri, hogy olvassuk, mert erdeklni. Olvas mellette mast is peldaul Geronimot meg mas gyerekeknek való könyveket. Ha sok neki, szerintem latni fogom vagy o szol majd. A filmeket lehet inkabb kihagyjuk most meg, az elso kettot nezzuk csak meg.
Egyebkent jelentem azota kiolvastuk az első reszt, tegnap mar a masodikat kezdtuk es imadja!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!