Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Miért akarnak a nők minden...

Miért akarnak a nők minden áron háborítatlan szülést?

Figyelt kérdés

Van már oxitocin, amivel meg lehet gyorsítani a szülést, de inkább szenvednek x órát. Van már epidurális érzéstelenítés, ami enyhítheti a fájdalmat (nyilván van olyan, akinek nem enyhíti), de helyette inkább szenvednek, mint hogy rábólintanának. Kérdés: miért?

A kérdést nem provokációnak szántam.

Nyilván régen is kibírták ezek nélkül, de az régen volt, és nem is létezett még ilyen, hogy oxitocint kötnek be, stb.

2021. szept. 22. 18:14
1 2 3
 21/30 anonim ***** válasza:
54%

"Pl. Valódi gyermekágyi időszak, hordozókendő, igény szerinti szoptatás, csecsemővel együtt alvás..."

Ez nem mindenkinek válik be, és nem is mindenkinek megfelelő. Sose aludtam a gyerekemmel, mindenki a saját ágyában, saját szobájában aludt. Sose hordoztam, sose szoptattam igény szerint, mert nekem és a gyereknek így felelt meg.

Le lehet pontozni a régi idők miatt....

2021. szept. 22. 19:55
 22/30 anonim ***** válasza:
78%

Mikor volt ,,regen"? Mert a hordozàs, együtt alvàs, igèny szerinti szoptatas egy ideje kikopott. Màkonyt adtak a kisbabàknak, meg fellógattàk a gerendàra, hogy ne legyenek ùtban. Az ùjszülött fürdővizèbe csirkelàbat rakta egyes videkeken.

Tehàt a mostani ,, termèszetes divat" nem (csak) a règi tapasztalatokon, hanem a mondern kutatàsokon -pl neurolgia, alvàsmintak, bèlflòra tanulmànyozasan alapszik. Meg a modern igenyeken, ahol a gyerek èrdeke a hazimunka elè helyeződik, mert nem a túlelèsre jatszunk.

2021. szept. 22. 19:59
 23/30 anonim ***** válasza:
97%

A 12-es szépen összefoglalta. Azért nem szeretnék élni a mesterséges oxi és az epidurál lehetőségével, mert ezek nélkül biztonságosabb a babára nézve is a szülés. Nem, nem azért mert szeretem a fájdalmat, meg szeretek szenvedni, hanem mert tisztában vagyok a veszélyeivel.

Egyáltalán nem minden jó, ami modern. A két szó azért távolról sem egymás szinonímája.

2021. szept. 22. 20:01
 24/30 anonim ***** válasza:
91%

Azt nem tudom mennyire kell régre visszamenni, nem mélyedtem bele annyira ebbe, csak előadásokban hallottam, hogy néhány dolgot így csináltak régen és azok a dolgok most újra előjöttek (jah de volt sok borzalom is, kati, meg beleásták a gyereket a földbe... persze nem ezekre gondoltam :)

De köszi h hozzátetted a tudományos kutatásokat, mert én az alapján írtam ezt a pár példát, amiket tudományosan alátámasztottak.

Arról én nem vitatkoznék h ezekről mit gondolnak mások, nem mindenki hisz a tudományos tényekben, én igen, de nem is kell mindenkinek ezeket elfogadnia.

És nem is ez a téma, bocsánat h így eltereltem ☺

2021. szept. 22. 20:08
 25/30 anonim ***** válasza:
83%

Nekem meggyőződésem, hogy a női test azért olyan, amilyen, hogy meg tudja szülni a babát. Ebbe a folyamatba felesleges belenyúlni, mert sok esetben komplikációkhoz vezet, amikből aztán nagyon gyakran császár lesz. Ami elkerülhető lett volna, ha mindent hagynak a maga útján folyni. A külsőleg adott oxitocin irtózatos fájásokat csinál, amikben nincs szünet. Hamarabb kifáradsz, jobban megszenveded az egészet, nem tudsz mentálisan úgy belevonódni a folyamatba, ahogyan arra szükség lenne. Az epi az egyéni elbírálás kérdése, nálunk lett volna rá lehetőség, a szülés előtti hetekben találkoztam is az aneszteziológussal, elmondta szépen részletesen, hogy hogy néz ez ki, én meg ott sápadoztam neki, amikor beszélt a csigolyák közé beszúrandó kanülről. Ezt teljes lelki nyugalommal hagytam ki. Fáj a szülés, nagyon, de annyira nem, hogy ne bírtam volna ki fájdalomcsillapítás nélkül. Nem beszélve arról, hogy állva vajúdtam, bordásfalba kapaszkodva, ez volt a kényelmes és természetes pozíció, már a tolófájások jöttek, amikor beültem a szülőszékbe, ez epidurális érzéstelenítésnél elképzelhetetlen, ha azt kapsz, akkor onnantól te végig háton fekve vagy, a vajúdásnál is, a kitolásnál is, ami csak lassítja és nehezíti a szülést. Nem fáj annyira, lehet, de komplikációkat szülhet. Már csak maga a tény, hogy nem mozoghatsz szabadon. Az emberi anatómia nem a háton fekve szülésre optimalizálódott, nem véletlenül van annyi sok gátszakadás és nehéz szülés. Ha hagynának mindenkit nyugodtan állva/guggolva/négykézláb szülni (ez utóbbi egyébként a faros babáknál is egy hatékony módja a szülésnek, egyáltalán nem lenne amúgy kötelező császározni akkor sem, ha nem fejjel előre áll a baba, csak hát ez nagyobb figyelmet és szakértelmet igényelne az orvosi gárdától is), akkor kevesebb traumatikus szülésélmény lenne (kikönyöklések és vákuum és társai).

Persze jól hangzik, hogy felgyorsítjuk a szülést, de pontosan miért is? Azon kívül, hogy elnyomjuk a testünk természetes fájdalomcsillapítási és megküzdési módszereit és potenciálisan csomó későbbi bajt idézünk elő, mégis mit érünk el vele? Anyaként én azt látom, hogy ha sürgetni akarok bármit, abból mindig csak a baj van. A terhességem alatt is már rá voltam kényszerítve a türelemre, mert az a baba nem fog hamarabb megszületni, mint ahogyan készen áll rá (kivéve persze, ha indítják... Sokszor szintén halál feleslegesen, csak mert az a protokoll az adott kórházban), és miután megszületett is, nem fog hamarabb elaludni, hamarabb felállni, beszélni, kirepülni a családi fészekből, mint ahogyan arra ő felkészül, ha meg sürgetni akarod, abból mindig csak felesleges konfliktusok lesznek. A szülés meg... Akárhány órán át is tart, csak egy-két nap az életedből. Nehéz és fájdalmas, de akkor is csak egy-két nap. Azért lecsippenteni belőle néhány órát, az orvos (nem az én! nem a baba! az orvos!) kényelme kedvéért, hogy aztán a fene se tudja, milyen komplikációkkal küzdjek meg később, nekem nem éri meg.

2021. szept. 22. 20:10
 26/30 anonim ***** válasza:
96%

Én éjfélkor keltem 5 perces fájásokra, de nem igazán tágultam, így 15 óra vajúdás után oxit kötöttek. Vagy ez volt, vagy az, hogy betesznek 5 másik nő mellé szenvedni egy szobába.

Na, hát addig is fájtak azért a fájások, de ami oxi után jött, olyan brutál dolgot sosem éreztem. Mikor kérdezték, kell-e Eda, nyomban igent mondtam, pedig nagyon ellene voltam eredetileg, de annyira fájtak szülés, hogy konkrétan még sem éreztem, mikor beszúrták.

Na de, erre gyorsan kitágultam 4 ujjnyira, viszont a méhnyak még nem simult el, de már jöttek a tolófájások. Végül méhnyak-, és hüvelyrepedéssel teli, borzasztó fájdalmas szülésem volt.

Inkább vártam volna még a kevésbé erős fájásokkal a tágulásra, ha nem akartak volna bevágni vajúdni idegenek közé.

2021. szept. 22. 20:13
 27/30 anonim ***** válasza:
Én kérnék érzéstelenítőt, nálunk elvileg lehet is, de a gyakorlatban mindig az a vége, hogy túl későn szólt és saaaajnos már nem tudnak adni. Akkor is ezt mondják, ha hónapokkal előre lebeszéled, benne van a szülési tervben és időben bemész a kórházban nem az utolsó pillanatban. Abban a kórházban pedig ahová még ezen kívül be tudnék jelentkezni, még elméletben sincs lehetőség fájdalomcsillapításra. Se epi se gáz se semmi, pedig megyeszékhely.
2021. szept. 22. 22:54
 28/30 anonim ***** válasza:

Ha már kihegyeztük az érzéstelenítésre..

Baromi nehéz szülés alatt sem jutott eszembe? Hogy kétjek

Sokkal magyobb problémáim voltak ennél

( nem tudom hányadik voltam)

2021. szept. 23. 06:44
 29/30 anonim ***** válasza:
100%

#25 vagyok, kiegészítésként még annyit: nem gondolom azt, hogy a császár ördögtől való lenne vagy hogy az oxi vagy bármilyen orvosi beavatkozás úgy általában rossz dolog. Megvan mindennek a helye és az ideje, azért szülünk kórházban, hogy ha szükség lenne ezekre a módszerekre, akkor időben közbeléphessenek az orvosok, mindenki egészségét és épségét figyelembe véve.

De a rutinszerű, indokolatlan beavatkozások, a "mert ez a szokás" alapú sürgetése a szülésnek igenis káros és soha nem az anya vagy a baba érdekét szolgálja (persze, mindig ezzel indokolják, de amúgy elenyésző esetekben van valóságalapja, jellemzően az orvos munkaideje és a kórházi dolgozók hiánya a valódi indok, egyszerűen nincs kapacitásuk végigvárni mindenkit, amíg természetesen, nyugodtan megszül, egyszerűbb futószalagra rakni és max 12 óra vajúdás után műtőbe tolni mindenkit).

2021. szept. 23. 08:36
 30/30 anonim ***** válasza:
61%

Nőként én sem értem ezt... De mindegy, nem vagyunk egyformák.

Az egy dolog, hogy az epinek is vannak hátrányai, de az vicc, hogy itt vagyunk a 21. században, és gyakorlatilag a szülési fájdalomcsillapítás nem elérhető egy csomó helyen. Epi-t nem adnak, és az van, amit a 27-es leírt. Én értem, hogy nem lehet beadni akármikor, de alternatívát sem adnak a legtöbb helyen.

Helyette elméleteket gyártunk a "háborítatlan szülés élményéről" és bebugyoláljuk rózsaszín, pillangós felhőcskébe az egészet, meg hogy attól vagy nő, hogy természetes úton, fájdalomcsillapítás nélkül szülsz.

A háborítatlan szülésért küzdő nőtársaimmal csak annyiban értek egyet, hogy a nőnek legyen lehetősége megválasztani a szülés módját, miután kellő tájékoztatást kapott a lehetőségeiről. De ez alap lenne az orvoslásban úgy gondolom, és nem csak a szülésnél.

Tudok példát amúgy háborítatlan szülés "élményről", ami beavatkozás nélküli volt, de borzalmasnak élte meg a nő, iszonyú fájdalom, ráadásul ugyanúgy szenved a következményektől (szakadás, inkontinencia, stb.). Szóval nem kell mindig az oxira fogni, ha rossz a hüvelyi szülés.

2021. szept. 23. 10:21
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!