Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Magyarországon miért ennyire...

Magyarországon miért ennyire ritka a tudatos gyermekvállalás?

Figyelt kérdés

A terhességek jelentős része alapból nem tervezett terhesség, csak "becsúszik". A "tervezett" terhesség is többnyire annyit jelent, hogy nem védekeznek és várják, hogy sikerüljön.

De normális felkészülés (pl. dohányzás abbahagyása, egészséges életmód, folsav szedése már a várandósság előtt, ismert betegségek egyensúlyba hozása) az ritka, mint a fehér holló.

Nem egyszer találkozom olyannal, aki terhesség alatt nem javasolt gyógyszert szed, mert eszébe sem jut, hogy gyermekvállalás előtt elmenjen a kezelőorvosához és megkérdezze, hogy egyáltalán lehet-e terhesség alatt szedni, vagy kellene váltani valamire...

Olyan már aztán végképp senkinek eszébe nem jut, hogy ha gyerekkorában nem esett át bárányhimlőn, akkor gyerekvállalás előtt beoltassa magát. Sokaknak ezer éve (vagy soha!) nem volt nőgyógyászati rákszűrése sem a terhesség előtt...

Szerintetek miért van ez?

Ti készültetek a terhességre, vagy "ahogy esett, úgy puffant"?

2021. ápr. 8. 15:31
1 2 3 4
 21/37 anonim ***** válasza:
79%

Szerintem ez azért lehet, mert az emberek úgy gondolkodnak (amúgy szerintem tök természetes és egészséges gondolat ez), hogy nem változtatnak olyan mértékben az életükön, amit a gyerekvállalás után nem tartanának. Ha valaki nem totál önpusztító életet él, akkor ezzel szerintem nincs is baj. Azzal már nyilván van baj, ha valaki tényleg annyira letojja az egészségét, hogy mondjuk megjön neki évi kétszer, és mindeközben hupilila folyása van, de nem megy orvoshoz, az persze nem normális, de szerintem ilyenekből tényleg kevés van.

Van egy barátnőm/ismerősöm inkább, PCOS+IR, egy ideig próbálkozott a diétával meg a sporttal, de 1-2 hónap alatt feladta, mondván, hogy nem érdekli, ha nem jön a gyerek, akkor nem jön, ő nem tud/akar ilyen szintű életmódváltást eszközölni csak azért, hogy teherbe essen. Valahol igaza van, mert ha nem tudja már a teherbe esés előtt tartani a dolgot, akkor majd a terhesség alatt extrán odafigyelne szerinted, nehogy baja essen a fejlődő babának? Nyilván nem. Most persze lehet vitatkozni, hogy akinek teher néhány vitamin szedése meg a fehérliszt mellőzése az étrendjéből, az hogy fog megküzdeni a gyerekkel járó változásokkal, de most nem ez a kérdés. Sokan vannak vele úgy, hogy orvosi felügyelet és extra vitaminok nélkül is túlélt az emberiség, születtek egészséges gyerekek és anyukák is túlélték, szóval mit strapálják magukat.

Az meg, hogy valaki nem jár évente rákszűrésre... Hát nézd, én 25-26 évesen kezdtem el rendszeresen járni nőgyógyászhoz, addig csak akkor mentem, ha panaszom volt, ez szerencsére nem volt sűrűn. Nyilván fiatalon az ember úgy érzi, hogy sérthetetlen, neki aztán nem lehet baja, meg egyébként is olyan kellemetlen egy nőgyógyászati vizsgálat, az ember nehezen veszi rá magát (én a fogorvossal is így vagyok pl, napokig tartó hasmenésem van egy fogkőleszedés előtt). Plusz elég néha rémhíreket hallani egyes állami rendelők hozzáállásáról, hogy hentesüzem meg így-úgy megalázzák a nőt, miközben széttett lábbal fekszik ott az asztalon, hogy az még inkább rátesz egy lapáttal a kedvetlenséghez. Magánrendelésre meg nincs mindenkinek pénze. Szóval ha így nézed, akkor azért ezt is meg lehet érteni.

2021. ápr. 8. 17:24
 22/37 anonim ***** válasza:
90%
Nem tudom milyen putriban nezelodsz. En csak olyanokat ismerek, akik járnak rákszűrésre, voltak baranyhimlosek (bár nyilván van aki nem, de en ilyet amúgy nem ismerek, az en korosztályom gyakorlatilag 99%-a átesett rajta). A legtöbben eldöntik hogy gyereket vállalnak, leteszik a cigit pl (ha cigiztek) elkezdenek folsavat szedni és Hello. Azért nem kell ezt tuldimenzionalni.
2021. ápr. 8. 18:36
 23/37 anonim ***** válasza:
88%
Kérdező, te csináltál valami reprezentatív felmérést, hogy ezeket ki mered jelenteni?
2021. ápr. 8. 19:38
 24/37 A kérdező kommentje:

Nem, nem csináltam. Egyszerűen magamban ezt szűrtem le a tapasztaltak alapján.

De akkor megnyugodtam, hogy igazából mindenki fantasztikusan tudatos gyerekvállaló, csak én vagyok szar helyen. Köszi.

2021. ápr. 8. 19:41
 25/37 anonim ***** válasza:
90%
Ha a környezemből indulnék ki akkor a fidesznek nem kéne kormányon lennie, mert nem ismerek olyat, aki rájuk szavazott... De mégis valahogy kormányon vannak 🤷
2021. ápr. 8. 19:46
 26/37 A kérdező kommentje:
Na, ebben akkor ebben legalább hasonló a környezetünk.
2021. ápr. 8. 20:00
 27/37 anonim ***** válasza:
76%
Nekem eszembe se jutott soha ez a tervezgetés. Olyan természetes volt, hogy szerelmesek vagyunk, szeretkezünk, amiből meg gyerek lehet. Kész. Jön jön, nem, hát nem. 15 éve így élünk, lett három szép gyerekünk.
2021. ápr. 8. 20:02
 28/37 anonim ***** válasza:
25 addig jó neked 😂😂😂 hidd el. En ismerek.
2021. ápr. 8. 20:05
 29/37 petra.kathleen ***** válasza:
84%

Nekem van "becsúszott" és tervezett gyerekem is. Felemelő érzés, hogy egy feltehetően eü dolgozó ennyi alapján debilnek tart, de hát a magyar egészségügyi dolgozók nem az empatikus keszsegukrol, vagy csak a másik embmeri meltosaganak tiszteletben tartasarol híresek.

A te szemedben a tervezett gyerekem sem tervezett, mivel nem csináltam (kezdetben) orvosi kérdést a gyerekvállalásból,egyszerűen csak eldontottuk, hogy most már jöhet, mert amit fontosnak tartunk, az már adott hozzá. Más kérdés, hogy egy év sikertelen próbálkozás után sem sikerült, itt már elmentunk több vizsgálatra, ki is derült az ok, amire amúgy korábban semmi sem utalt, csak ez, hogy nem tudtam teherbe esni. Nem gondolom, hogy nekem előtte bárhogy is készülnöm kellett volna, mivel a teherbe esés alapvetően egy teljesen természetes folyamat, amit évmilliók óta meg tudnak oldani a különféle fajok, és én sem szerettem volna a nulladik pillanattól medikalizálni ezt az egészet. Majd ha te gyereket szeretnél, csináld úgy, ahogy te jónak látod, én is aszerint jártam el, ahogy én a legjobbnak láttam.

2021. ápr. 8. 20:23
 30/37 A kérdező kommentje:
Akinek nem inge, nem veszi magára. Nem hiszem, hogy ez alapján rögtön kétségbe kellene vonnod az empátiám, de ha jól esik, hát legyen:)
2021. ápr. 8. 20:35
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!