Magyarországon miért ennyire ritka a tudatos gyermekvállalás?
A terhességek jelentős része alapból nem tervezett terhesség, csak "becsúszik". A "tervezett" terhesség is többnyire annyit jelent, hogy nem védekeznek és várják, hogy sikerüljön.
De normális felkészülés (pl. dohányzás abbahagyása, egészséges életmód, folsav szedése már a várandósság előtt, ismert betegségek egyensúlyba hozása) az ritka, mint a fehér holló.
Nem egyszer találkozom olyannal, aki terhesség alatt nem javasolt gyógyszert szed, mert eszébe sem jut, hogy gyermekvállalás előtt elmenjen a kezelőorvosához és megkérdezze, hogy egyáltalán lehet-e terhesség alatt szedni, vagy kellene váltani valamire...
Olyan már aztán végképp senkinek eszébe nem jut, hogy ha gyerekkorában nem esett át bárányhimlőn, akkor gyerekvállalás előtt beoltassa magát. Sokaknak ezer éve (vagy soha!) nem volt nőgyógyászati rákszűrése sem a terhesség előtt...
Szerintetek miért van ez?
Ti készültetek a terhességre, vagy "ahogy esett, úgy puffant"?
Nem, ugyanis jelenleg nem tervezek gyermeket.
Csak meglepődöm, mikor jönnek a ránézésre egész értelmesnek tűnő felnőtt nők, sok esetben akár diplomával, és totálisan nem készülnek semmit a gyermekvállalásra. Nem védekeznek, ennyi a felkészülés. Ez manapság a tudatos gyerekvállalás, hogy "jöhet és kész".
Kérdező, szerintem te úgy gondolod, hogy az emberek hatalmas önfegyelemmel rendelkeznek és alaposan megtervezik az életüket, megfontolják a döntéseiket, legalábbis a jelentőseket. Hát, szerintem nem. Így a gyerekvállalást sem. Tolja őket az ösztön meg a társadalmi elvárás. Persze, van, akit ez nem befolyásol, de nehéz levetkőzni őket. Másrészt pedig a közoktatásban egyáltalán nincs önismereti képzés, mentálhigénés tárgyak, pedig ez fontos lenne a lakosság lelki egészsége miatt is, meg hogy okosabban tudjanak döntéseket hozni az életükben.
Én egyébként azzal készültem a terhességre, hogy elmentem fogorvoshoz :-) Azt jobb még előtte. Meg mikor a rendes évi felülvizsgálaton voltam a tüdőgyógyászaton (asztma miatt), akkor rákérdeztem, hogy terhesség esetén mi legyen a gyógyszerrel (azt mondta az orvos, hogy szedjem tovább akkor is). Amúgy lehet magzatkárosító hatása, talán szájpadhasadékot okozhat, de inkább ez, mint egy asztmás roham és oxigénhiány.
Normàl esetben pont elég az, hogy nem védekezik az ember.
Vitaminokat alapból szedtem...
Nem vagyok beteg.
Mindenre úgysem tudom oltatni magam,(bárányhimlős, mumosos mononucleosysos voltam már)
Férjemnek fogalma sincs..
Nem dohányzom. Alapból elítélem a dohányzást... próbáltam, nem tudom mi a jó benne.. eskü..
Nem szedünk semmi gyógyszert.
Én a 2. Gyerek előtt egy általános vérképet csináltattam, hogy a tsh-m a helyén van-e.. mennyire magas a prolaktib szintem, a vas a helyén van-e
( mèg szoptattam)
De konkrétan kb a vervétel utáni a napokban meg is fogant a baba
12: [link]
"Propylthiouracil (PTU) is the first line therapy for the treatment of
hyperthyroidism in the first trimester of pregnancy, because there is the specific
association between methimazole (MMI) and congenital anomalies of the fetal
skin. "
"Ritkaságként bőr aplasiát írtak le, amely tiamazollal kezelt terhes nők újszülöttjeiben, mint a hajas fejbőr hiányosságában jelent meg. A hatás nem a thyreostaticus kezelés általános mellékhatása, hanem a tiamazol specifikus hatásának tulajdonítják."
Én is így tanultam.
Kedves kérdező, nagyon unatkozol, küldjek egy jó könyvet?
Volt egy kérdés, hogy x idő után nem esik teherbe valaki, rá fel órára jött a kérdés, miért nem megy mindenki lombikra.
Volt egy pm-es kismama, becsúszott babával, itt a kérdés rá, hogy miért van ez.
Minden kérdésre kitalálsz majd valamit?
Az általad említett kérdéseket nem én tettem fel:)
De a könyvajánlót szívesen elfogadom!
Egyébként a kérdés továbbra sem a becsúszott terhességekről szól, azoknak az okát tudom. Az emberek jó része debil ahhoz, hogy normálisan védekezzen.
A jelen kérdés az, hogy ha valaki már eldöntötte, hogy akar gyereket, miért nem készül rá normálisan:) De mindegy.
De te a saját "tapadztalataid" alapján ezt kijelented!
Hiába írtuk itt többen h sem mi se az ismerőseink körében nem ez a jellemző.
Kötöd az ebet a karóhoz. Így van és késu! Szerinted. Szerintem meg nem!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!