Igénybe fogjátok venni az iskolai / óvodai ügyeletet? Vagy hogyan oldjátok meg?

Nem. És most lehet nagyon utálni érte, de azt gondolom, hogy ennek így semmi értelme nem lesz.
Értem, hogy vannak, akiknek tényleg létkérdés, hogy tudjanak dolgozni, pl. az eü-sök, bár például épp a covid-osztályon dolgozó barátnőm érdekes módon meg tudja oldani, hogy ne vigye ügyeletbe a gyerekét. De most majd beküldi boldog-boldogtalan, mert a főnöke nem örül, ha szabira megy, mert otthonról nem tud dolgozni a gyerek mellől, meg a jolly joker "jaj, úúúúgy kell a gyereknek a társaság." Az unokahúgom oviját idén többször bezárták, mert annyi volt a covidos, a sógornőm meg - akit egyébként szeretek -, minden alkalommal beküldte az ügyeletbe azzal az indokkal, hogy annyira szeret a kislány oviba járni. Pedig nem dolgozik. Így aztán soha az életben nem fog visszatérni az élet a normál kerékvágásba, csak a népesség felelősségteljes része szívja meg.

Mi nem, de sajnos a mi ovinkban 3-4 olyan család van velünk együtt, akik teljesen otthon tartják a gyerekeket. Mindenki más viszi, függetlenül attól, hogy anyuka otthon van-e a kisebbel, dolgozik-e...
Egyik óvónéni a középiskolai osztálytársam volt, néha beszélünk pár szót és tegnap mondta, hogy náluk szabályosan lincshangulat volt, mikor a szülők mentek a gyerekekért délután, hogy mit csináljanak ők otthon a gyerekükkel két hétig, meg akkor az óvónők adják oda nekik (a szülőknek) a fizetésüket, mert mire fel veszik fel, ha csak a lábukat lógatják otthon. Tavaly ilyenkor, mikor leállt minden, több szülő felhívta őket, hogy arra esetleg nincs-e lehetőség, hogy házhoz vigyék a gyerekeket, mert nem bírnak velük otthon. Értitek, otthon vannak az óvónők gyerekei, férjei és még Marika, meg Juliska és még ki tudja, ki odaviszi a 3-4 évesét egész napra... :D
Nyáron is végig nyitva volt az óvoda, papíron ügyeletként. Mondta a barátnőm, hogy szinte egész nyáron full létszámmal mentek, mert hogy a gyerekek annyira szeretnek bejárni a szülők szerint, és otthon nem tudnak velük mit csinálni...
Szomorú ez. :(

Egyrészt egyetértek, másrészt sok anyukának megoldhatatlan foglalkozni velük - teljes állás mellett. Itt a szomszéd közgazdász-jogász anyuka is teljesen kivan a 4 éves mellett hajtás van a cégnél, állandó online megbeszélések, időre, nem tilitoli munkahelye van.
Persze otthon tartják a kislányt, de azért ez nem könnyű.

Mi nagyszülőkkel megoldjuk. Kis falu, kis létszám, tavaly is egy-egy szülő kérte csak az ügyeletet.
Szerintem sincs értelme, ha 23-ból 20 ott van. Én is munkáltatóihoz kötném. Bár ez sem fekete vagy fehér, valószínűleg van olyan munkakör amit szinte lehetetlen otthonról végezni egy kisgyerek mellett.

Csakhogy ez most egy olyan időszak, amikor mindenkinek rugalmasabban kellene a dolgokhoz állni szerintem. Higgyétek el, tudom, miről beszélek, tavaly két alsóst tanítottam otthonról gyakorlatilag nulla pedagógus segítséggel - kiküldték a feladatot, aztán visszakérték, és ha nem volt meg délutánig, reklamáltak -, miközben a főnököm egy igazi s@ggfej volt, megállás nélkül gyötört és kritizált (már nem dolgozom ott szerencsére). Embert próbáló volt, rémálmaimban ne jöjjön vissza.
Viszont így is azt gondolom, hogy ez még a kisebbik rossz volt. Lehet itten vírusszkeptikusnak lenni, de attól még, hogy nem mutatják a Híradóban, iszonyatos állapotok uralkodnak már most a kórházakban, és egyre fiatalabbak, 40 körüliek kerülnek be. Ismerek olyan családot, ahol a kislány hazavitte a covidot az oviból, végigment a családon, és apuka belehalt. Inkább szívok a gyerekeimmel itthon pár hétig, és inkább kiborulok időnként, de nincs kedvem egy lepusztult kórházban fuldokolni hetekig, vagy 36 évesen feldobni a talpam.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!