Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Csak engem idegesít ez a...

Csak engem idegesít ez a cukor ellenes hadjárat?

Figyelt kérdés

Leszögezem, nem vagyok a cukorzabálás híve. Több cukros is van a családban, terhességi cukros voltam, valószínű cukorbeteg leszek.

De amit manapság művelnek néhányan, az már nekem őrület sok. Mintha a cukor arzén lenne. Tehát amikor már olyan kérdések mennek fórumokon, hogy “valaminek az összetevőjében van 3g hozzáadott cukor, akkor már ne adjam oda, ugye”? Ez nekem már sok.

És amúgy hogy élnek ezek a családok? Átmennek a nagyihoz, kétpofára zabálják most pl a farsangi fánkot lekvárral a 1,5 éves gyereknek meg ló van a kertjében, vagy mi?! Nekem ez olyan álságos.

En sem tomom az egy éves fiamat cukorral, ahol lehet kerülöm, de nem fogom a bolognaibol kihagyni azt az egy kanállal, ami kell bele, hogy finom legyen. Régen edesitot használtam, de ugye ő azt nem ehet. Marad a cukor. Vagy pl náthás volt ilyen gyogynovenyes cseppeket kellett vele itatni, azt direkt mondta a doki, hogy cukros teába tegyem, különben nem fogja meginni. (Ebből arra következtetek, hogy nincs a cukor az ördög eledeleként nyilvántartva). És valóban egy gyereknek, aki elmúlt egy éves napi 2 dl cukros teától ugyan mi baja lesz? Főleg ha nem is napi szinten kapja. Miért kell mindennel átesni a ló túloldalára? Szoptatás, hozzataplalas, minden áron hüvelyi szülés, most meg a cukor. Mintha mindenki meg lenne őrülve. És az az érdekes, hogy csak az interneten látom ezt, mert akiket ismerek anyukákat, semmiben sem ilyen szélsőségesek. Ti hogy vagytok ezzel/ezekkel a dolgokkal? Illetve szerintetek mi ez a hihetetlen szélsőséges hozzáállás ami manapság dívik?

2021. febr. 15. 20:18
1 2 3 4 5
 11/43 A kérdező kommentje:

Jó megnyugtat, hogy akkor a bio cukor hadjáratos mamik csak úgy betömörülnek egy-egy fórumon, de azért szétszóródva a világon nem olyan tömény a koncentrációjuk.

Egyébként mi lesz szerintük a cukortól? Romlik a fog, cukorbeteg lesz vagy mi? Tudom azt szokták mondani, hogy nehezebben fogad el olyat, ami nem cukros. Ez persze jogos, de pont azért kezdtem azzal, hogy nem a direkt sok cukorfogyasztás mellett vagyok, csak amikor már a banán is baj, meg a kajába belefőzött egy kanál is, meg amikor direkt a szulinapi torta mindenáron cukormentes legyen, az már durva.

2021. febr. 15. 20:49
 12/43 anonim ***** válasza:
39%

"azt direkt mondta a doki, hogy cukros teába tegyem, különben nem fogja meginni"

A lányom pont cukrosban nem itta volna meg - vitaminból is csak az jöhet neki, ami savanyú, a cukorszirupos nem - , ezért elengedtem volna a fülem mellett az orvos tanácsát. ;)

Egyébként nem tartom túlzásnak. Gdm-esként magad is láthattad, hogy borzasztó nehéz tartani a diétát, mert abban is van hozzáadott cukor, amibe véletlenül se kellene. Rengeteg felesleget be lehet vinni, ha az ember nem figyel.

A gyereknek kellő ch mennyiség pedig akkor is sokszorosan meglesz, ha nem gdm szerint eteted, csak a feleslegtől óvod meg.

Hogy értsd:

gdm alatt pl: tilos a banán, dinnye, aszalványok.... amik magas cukortartalommal rendelkeznek.

A gyerektől nyilván nem vonom meg. Kapott így cukrot? Kapott hát, bőven.

Ellenben nyalókát, cukrot, csokit, cukrozott joghurtot stb. ebben az időszakban inkább nem.

Tehát nem cukor stop, hanem természetesen jelenlévő cukrok előnyben részesítése a műkaják helyett.

2021. febr. 15. 20:51
 13/43 anonim ***** válasza:
86%

Engem is idegesítenek a szélsőségek.

Pl ez az 1 kanál cukrot sem ehet 10 éves koráig a gyeret, meg szoptatom első osztályig, 5 perces választott mesét se nézhet, csak bio/öko/temrészetes színű játékkal játszhat, stb.

Nálunk a helyi babás Facebook csoportban kiakadt egy anyuka. Minden óvodás korú gyerek kapott az önkormányzattól egy pici Mikulás csonagot

Volt benne alma, mandarin, banán és csoki. Na, anyuka kikelt magából és nyilvánosan hőbörgött, hogy mit képzel magáról az, aki egy ilyen csomagot összeállít, mert az ő gyerekei ha csokit látnak, nem tudják hol az elég és hasfájásig zabálják magukat. Jövőre inkább ne is adjanak a gyerekeknek csomagot. Akciót indított: össze akarta gyűjteni a többi ovistól is a csokit, hogy rászorulóknak adhassa. KB 5 anyuka reagált rá, hogy visz valami édességet. Eszébe se jutott annak az eszement tyúknak, hogy talán nem mindenki más a hülye, ha ő nem tudta megtanítani a gyerekeinek, hogy hogyan kell mértékét tartani.

Írom ezt úgy, hogy az én lányom nem hajlandó édességet enni (se rágcsa, se csoki), ha tehetné, zöldségen élne. Én bezzeg összetenném a 2 kezem, ha elfogadna mást is.

2021. febr. 15. 20:54
 14/43 A kérdező kommentje:

12 de amit te írsz az nem is szélsőség gyakorlatilag. Hogy a te gyereked miben itta volna meg a cseppeket azt nem tudom akkor 😂. A dokit csak azért említettem mert a gyermekgyógyászat mai állása szerint minden bizonnyal pont semmi baja nem lesz tőle.

Mondjuk az en gyerekem nem eszi meg ezeket a natúr joghurtba rakott gyümölcsös trükközéseket, de tejpeppel pl megeszi, szóval nem erőltetem. Nekem is felfordul a gyomrom a natúr joghurtnak a szagatol is, uh aterzem a problémáját.

Egyébként azért nehéz cukrosnak lenni csak, mert mindenbe tesznek cukrot, amibe nem kene is. Ez egy cukrosnak nagy baj. De nyilván ha itthon en főzök akkor abba teszek csak amibe muszaj (pl az említett paradicsomos tészták), de abba meg bele fogom tenni, mert nélküle nincs jó ize. Meg ha nem itthon eszünk, nem fogom kerdezgetni, került e cukor az ételbe vagy nem. Hát ha most időnként olyat eszik, akkor mi van? Vagy tényleg mondjuk együk mellette a túrós palacsintát, ha anyukam azt csinál ő meg nem kap? Ez nagyon nagy álszentség lenne. (Anyukámnál ugye a másik opció az edesitos, ami szerintem egy kisgyerek esetében a rosszabb verzió)

2021. febr. 15. 21:05
 15/43 anonim ***** válasza:
95%

Ne is mondd. Olyan bűntudattal szórtam bele egy kanál cukrot valamibe, amit utána kétpofára zabált a gyerek. A kórházakban cukorszirupos kapszulát adnak a kicsiknek mikor pl vérvétel van.

Nem fogok cukrot zabáltatni vele, de lesz mindig igazi tortája, néha ehet édességet. Nem lesz az a gyerek aki még sose evett fagyit meg nyalt el egy nyalókát. Kis robotokat gyártunk, akik tökéletesek, sportosak, okosak. Ja nem, csak az anyák képzeletében.

2021. febr. 15. 21:08
 16/43 anonim ***** válasza:
85%

#12 1 éves ikreim vannak. Nem ittak még cukros teát, szörpöt, nem ettek még csokit, krémtúrót, túrórudit, tejszeletet, stb. De a bolognaiba és is teszek egy kiskanál cukrot, mamánál pedig ha van süti, nyugodtan ehetnek belőle.

Amit Te írsz, az a mértékletesség, nem az elvakultság.

A gdm-es diétát pedig a számolás miatt nehéz tartani, nem a cukormentesség miatt.

2021. febr. 15. 21:11
 17/43 anonim ***** válasza:
31%

Én sehol nem találkozom az általad említett szélsőséggel, viszont sokak számára a hozzáadott cukor kerülése is mumus.

Pedig 1 év alattinál nem akkora kaland, ráér pl: palacsintát is enni. Nem hal bele, ha később találkozik vele.

Paradicsomos szószba cukrot tenni egyébként nekem felér egy szentségtöréssel. Soha nem csináltam úgy, olaszok se tesznek. 😂

2021. febr. 15. 21:17
 18/43 anonim ***** válasza:
79%

A cukor azért nem csak annyi hogy romlik a fog meg cukorbeteg lehet. Én saját magamon érzem, hogy ha elszalad a cukros ételek aránya, akkor sokkal tompább vagyok, ingerlékenyebb leszek, lelassulok (rossz értelemben). A cukor mivel gyorsfelszívódású, ezért gyorsan megnöveli a vércukorszintet, felpörget, majd még sz.rabb állapotba kerülök, mint a cukros kajálás előtt voltam.

Én pont a terhességi cukorbetegségemnél "szoktam le" a cukorról és minőségi változást éreztem egy csomó mindenben.

A gyerekemnél én azt vallom, hogy könnyebb jó szokásokat kialakítani, mint a rosszat korrigálni. Így én ha tehetem, kerülöm a gyerekkel a plusz cukrot: pl szilvásgombócot nem cukrozzuk, bolognaiba én amúgy se tettem (ezt most hallom először), sok süti receptnél kevesebb cukrot használunk mint amit ír.

Nem számolgatok és nem veszem ki a kezéből ha hozzáadott cukros cuccot eszik, sőt néha veszünk ezt-azt. De próbálom minimalizálni, a fent említett indok miatt.

2021. febr. 15. 21:19
 19/43 anonim ***** válasza:
85%

Szerintem a közép út a legjobb mindenben.

Másfél éves a fiam, még sose kapott csokit, mert nincs rá szüksége. Joghurtot natúrat kap gyümölccsel, mert túl sok vacak van a gyümölcsösben.

De ami olyan étel, hogy tennék bele cukrot, pl egy töltött paprikába, abba teszek. Ő is azt eszi. De nem eszetlenül sokat. És nyilván nem hetente 3x készül ilyen.

Mi ritkán nassolunk, de akkor kap belőle. Ha netán süti van, mert jön vendég, ehet belőle. De mindent összevetve ez havi 3-4 alkalom. Ha ettől baja lesz, akkor az én saram, ez tény. Szívesen eszik édeset, de minden mást is szeret. De nem vergődik, hogy neki dörmi kell.

A tasakos gyümit imádja, gyakran kap. Nekem egyszerűbb.

Szóval szerintem a mértékletesség a fontos. Az srm jó, ha x évig nem eszik édeset, aztán meg rákattan a tiltott gyümölcsre

2021. febr. 15. 21:20
 20/43 A kérdező kommentje:

19 egyet értek. Nálunk mondjuk, ha nasi, akkor kuki, vagy esetleg pogácsa. De igazából nem nasizunk csak ha pl vendégek vannak. Akkor könnyű elkerülni, mert édes helyett “sósat” adok a kezébe. Ahhoz még kicsi, hogy a pilóta kekszet kezdje követelni. Főleg mert nem tudja mi az. De ha nagyobb lesz én sem fogom kicsavarni a kezéből.

Jó most szerintem ne ragadjunk le a bolognainàl, sok kaja tartalmaz cukrot. Az olaszok meg a pizzanktól is lemennének az agyukról.

Pl uncle ben’s szószban is van cukor, en szoktam használni. Ilyenkor azért nem főzök 2 félét. De biztos sok példa van amiben több vagy kevesebb cukor van. A legtöbb ilyet, amint elég idős lesz, cseréltem eritritre magam miatt. Hosszú tavon meg majd nyilván uncle ben’s-ről le kell mondanom 😃

2021. febr. 15. 21:36
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!