Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Hogyan mondjuk helyesen?...

Hogyan mondjuk helyesen? Babázom vagy babázok?

Figyelt kérdés
2010. aug. 16. 22:50
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
84%
Mint az ikes igék nagytöbbségét, magadra mondva -m-mel fejezed be (eszem, iszom, alszom, babázom)
2010. aug. 16. 22:54
 2/16 anonim ***** válasza:
81%
Csatlakozom:-) az előttem szólóhoz!
2010. aug. 16. 22:57
 3/16 Vilcsianyuja ***** válasza:
35%
szerintem mindkét változat helyes.
2010. aug. 16. 22:58
 4/16 anonim ***** válasza:
41%
Vilcsianyuja, miből gondolod?
2010. aug. 16. 22:59
 5/16 Vilcsianyuja ***** válasza:
16%
és ti miből gondoljátok, hogy nem helyes, hogy én babázoK? Vagy eszeK, iszoK, alszoK? Ez mind helyes így, határozott vagy határozatlan tárgy nélkül. Ha lenne tárgy, az döntene. a Babázik igénél mondjuk nem is nagyon tudok tárgyat elképzelni. Szóval lehet, hogy a "babázom" olyan szép irodalmi, de a köznapi nyelvben a "babázok" is megállja a helyét, helyesírásilag is.
2010. aug. 16. 23:03
 6/16 anonim ***** válasza:
64%
Sajnos tényleg nem :-) Ikes igék, általános iskola, nyelvhelyesség. Egy dolog, hogy TE hogy szereted mondani, és nagyon úgy tűnik, hogy más dolog hogyan is helyes nyelvileg. Ezen nincs mit vitatkozni, nyiss ki egy nyelvtan könyvet, nem fogsz benne mást olvasni :-P
2010. aug. 16. 23:09
 7/16 Vilcsianyuja ***** válasza:
51%

vidéken biztos más nyelvtant tanítanak, mert én így emlékszem, de biztos igazatok van.

[link]

Itt találtam ilyet:

"1. Az 1-ső személyben az ikes ragozásnak m-jét jobbára kerüli az ujabb népnyelv, ugy hogy ez a rag (perfektumon kivül) ma már csak a tárgyas ragozásra szorítkozik, p. eszem azt, kidolgoznám azt, de eszek valamit, dolgoznék, tengődök, fohászkodok, illek, minek veszekedjek? stb. "

"De mostanában az elmélettel együtt az irodalmi gyakorlat is tágít az iskolai szabályokon, s legujabb irodalmunkban mindig sürübben találkozunk a «szabálytalan» alakokkal."

Szóval azért szerintem a "babázok" köznapi nyelvben megállja a helyét, és nem feltétlen tanulatlan, aki így használja.

2010. aug. 16. 23:28
 8/16 anonim ***** válasza:
54%
Ó ezen ne vesszetek össze csajok! :) Sokkal nagyobb helyesírási hibák szoktak lenni itt,egy ilyen pici kis apróság már nem is feltűnő... :)
2010. aug. 16. 23:43
 9/16 anonim ***** válasza:
53%

Évekkel ezelőtt, emlékszem, a 90 éves nagymamám mondta -nekem, akkor még kislánynak- ,hogy intelligens ember nem mondja, hogy eszek, iszok, alszok, stb, hanem eszem, iszom, alszom.

És mennyivel szebben is hangzik.

2010. aug. 17. 05:56
 10/16 anonim ***** válasza:
59%
Nekünk úgy tanították (Bp), hogy mindkettő helyes, de M végződéssel szebben hangzik, mint K végződéssel.
2010. aug. 17. 08:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!