Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Mit tegyek a kislányommal és...

Mit tegyek a kislányommal és az unokatesójával?

Figyelt kérdés

Kislányom 3,5 éves, van egy unokatesója, aki kisgimnazista, 12 éves. Szomszéd településen laknak, havonta találkozunk velük. Nem túl közeli, de szeretetteljes kapcsolatban vagyunk a családdal. Ami problémás számomra, hogy a kislányom teljesen odavan a nagy unokatesójáért, csodálattal tekint rá, teljes izgalomban van, mikor megyünk hozzájuk, már retteg előre, hogy hamar haza kell majd jönnünk. Míg ott vagyunk a szemét le sem veszi róla, mellé ül, hívja játszani, teljes figyelme rajta van, és epekedve várja, hogy foglalkozzon vele, közben látom, hogy nagyon izgul. Nade a nagy unokatesónak ez egyre terhesebb. A szülők megbeszélték vele, hogy egy kicsit foglalkozzon a kislányunkkal, de amint soknak érzi jelezze az anyukának, és majd közbelép, terel. Én azt látom, hogy a nagylánynak 1 perc is sok, utálja az egész helyzetet, menekülne belőle, kötelességből letudja a fél órát nehezen, akkor kéri diszkréten, hogy mentsék meg. Attól tartok, hogy a velünk való találkozástól is frászt kap. Általában 2-3 órát töltünk ott. A hazaindulás nagyon nehéz. Előre szólok, időben, de bármit próbálok, előre megbeszéljük, mindig balhé van belőle, itthon is folytatódik a feszült hangulat. Mostanában pedig ilyen helyzetekben (pl. ha helyreigazítjuk szelíden) elvonul a szobájába, majd hamar szól, hogy menjek, mert bepisilt.

A szívem szakad meg, mikor látom, hogy a lányom mennyire szeretne kapcsolódni a számára csodálatos, példaértékű nagy unokatesóval, és kudarcok érik. Egyébként nehezen megy neki a barátkozás, félénk természet. Viszont látom a kamasz unokahúgom vívódásait is. A szülőkkel beszéltem erről, Ők nem látják nagy problémának, szerintük a mi lányunknak ne szóljunk semmit erről.

Mi a helyes ilyenkor, hogyan tudunk mi szülők segíteni ebben a helyzetben? Normális ez a viselkedés ebben a korban?

Még egy kérdésem lenne. Lányom mostanában nagyon szeretné, hogy megdicsérjék, észre vegyek. Babát, játékot visz a kezében az utcára, boltba, játszótérre stb., és ha nem veszik észre csalódott lesz, de nagyon. Legutóbb direkt azért vette le a sapkáját, hogy a nénik vegyék észre a hajfonatát...de nem tették szóvá, ezért nagyon szomorú, csalódott lett. Mit tudok ilyenkor tenni? Valójában miért csinálja ezt? Figyelmet szeretne?

Látok gyermekeket, akik a környezetükre fittyet hányva vidáman játszanak, a lányom pedig feltérképez, szemmel tart mindent, és mindenkit, apróságokon fennakad.

2021. febr. 9. 12:11
1 2 3
 21/28 anonim ***** válasza:
18%
19.:Máshogy látja,máshogy áll hozzá valamihez az ember,ennyi,más a nézőszempontja.Hülyeségnek,csak azok nevezik,akik nem bírják elfogadni hogy a saját felfogásukon kívül,létezhetnek más megvilágításból tapasztalt felfogások is.
2021. febr. 9. 14:05
 22/28 anonim ***** válasza:
99%
Válaszd le a kisláynt az unokjatesóról, ennyit tehetsz. Keresel neki korban hozzáillő társakat, különórát, játszóházat, akármit ami lefoglalja Ez lenne a legjobb mindenkinek. A kislány túllesz rajta hamar, az unokatesó meg végre megkönnyebbül, hogy nem kell pesztonkát játszania, és talán a kapcsolatuk sem megy tönkre végérvényesen. Mert ha ezt a matrica viselkedést tovább folytatja a lányod, garantáltan beleroppan a családi kapcsolat. És ez a mindenki által agyondicsérgetés elvárása is aggasztó. Gondolom, otthon is ez volt, és csalódik, hogy a világ tulajdonképpen nem úgy van, ahogy ő elképzelte. Nem kell annyit dicsérgetni, és akkor helyrebillen az egója. Mert igen, ennyi idősen is van neki.
2021. febr. 9. 14:30
 23/28 anonim válasza:
100%
Találkozik vele egykorúakkal? Vannak vele egykorú barátai?
2021. febr. 9. 14:45
 24/28 anonim ***** válasza:
93%

Nem egy 12 éves kiskamasznak kell pesztrálni az ovis korú gyereket..

Gyerekkorban utáltam mikor jöttek vendégek és elvárták, hogy pesztráljam a gyerekeiket ingyen babysitter módjára.

A lányodat meg túlságosan agyon dicsérítek, azért viselkedik így. Nem egészséges. Utána meg csalódik amiért mások nem dicsérik agyon.

2021. febr. 9. 16:21
 25/28 anonim ***** válasza:
100%
Attól, hogy van rokon gyerek és már elég felelősségteljes korú, még nem feladata szórakoztatni a kisebbeket addig, amíg a felnőttek elvannak. A szülő feladata megoldani a gyereke figyelmének lekötését. A 12 éves már nagyon messze van értelmi és érdeklődési szempontból a 3 évestől, hogy egy kalap alá vegyétek, mert "mindkettő gyerek, akkor jól ellesznek". A nagynak teher lehet és írod, hogy az is. A kicsinek kell megtanulnia a helyes viselkedés szabályait, pl nem nyaggatja azt, aki nem akar vele lenni. Az a szülő feladata, nem a nagyobb gyereknek vagy annak családjának kell kezelnie a helyzetet, hanem csakis neked. Állítsd le a lányod, értesd meg vele, hogy az unokatestvére nem azért van ott, hogy rátapadjon.
2021. febr. 9. 16:57
 26/28 anonim válasza:
91%
Nem a rokonoknak szülted a gyereket, hanem magadnak, ne várd el, hogy ők pesztrálják.
2021. febr. 9. 17:55
 27/28 anonim ***** válasza:
80%
Pont ezért utáltam meg én is a kölyköket
2021. febr. 9. 19:42
 28/28 anonim ***** válasza:
85%

Teljesen érthető, hogy egy 12 éves lány tehernek érez egy 3,5 évest. Akármennyire szeretné a kisebb, de az együtt játszás erőltetését a nagyobb úgy fogja érezni, mintha őt is a 3,5 éves szintjén kezelné a család.

Én azt látom megoldásnak, hogy ne vigyétek a rokonokhoz, viszont keressetek neki korban hozzáillő társaságot. én se töltöttem sok időt kortársakkal, testvérem nincs, aztán nagyobb koromban utáltam is a saját korosztályomat. Osztályba sem tudtam rendesen beilleszkedni sosem. Felnőttként már nem téma, és nem okozott ez maradandó sérüléseket, de valószínűbb könnyebb lett volna iskolásként. Szóval ezért lenne érdemes ezt a kislányt korához illő foglalkozásra vinni, ahol esetleg szerezhetne barátokat.

2021. febr. 10. 10:20
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!