Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Miért van ez? Ti hogyan...

Miért van ez? Ti hogyan döntitek el...?

Figyelt kérdés
Sok esetben azt tapasztalom, hogy különböző gyerekorvosok, védőnők egy adott témával kapcsolatban más-más véleményen vannak, sőt előfordul, hogy amit az egyik javasol a másik inkább tiltja. Hogy lehet az, hogy akik elvileg egy pályán dolgoznak ennyire eltérően végzik a munkájukat?! Engem teljesen meg tudnak zavarni az ilyen dolgokkal, és hát mivel első gyermekes anyuka vagyok, vannak kérdéseim, amikre tőlük várnám a választ, de így hogyan tudom mi a helyes, és mi a jó a babámnak?!

2021. febr. 8. 18:14
 1/8 anonim ***** válasza:
93%

A gyerekemmel kapcsolatban én döntök. Meghallgatom a véleményeket, utána is olvasok, majd legjobb meglátásom alapján döntök.

Én azt nem értem, amikor mondják, hogy pl 5 hósan kezdtem a hozzátáplálást orvosi engedéllyel. NEM kell az orvosnak engedélyeznie, hogy mikor kap az a gyerek egy sárgarépapürét. Sokan szerintem ezzel hárítják a felelősséget.

2021. febr. 8. 18:22
 2/8 anonim ***** válasza:
89%
Mivel ezek a "szabályok" pár évente teljesen mások lesznek az aktuális dovatnak megfelelöen, ezért mindenki ahhoz ragaszkodik, ami neki a legjobban tetszik.
2021. febr. 8. 18:23
 3/8 anonim ***** válasza:
93%
Anyai ösztön. Én tudom mi a legjobb a gyerekemnek, én vagyok vele 0-24,én döntök. Védőnő, WHO stb csak ajánlást tesznek, a döntés az enyém. Tajekozodok, makd legjobb belátásom szerint döntök.
2021. febr. 8. 18:34
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

Meghallgatom mindkettőt, utána olvasok, megkérdezek rutinosabb anyukát h ő h csinálta/mi a tapasztalata.

Aztán eldöntöm h nekünk mi lenne a legjobb.

Volt h kipróbáltam mindet (éjszakai kelés csökkentése miatt) de semelyik tanács nem jött be. Aztán próbáltam úgy alakítani h nekem is és a babámnak is jó legyen

2021. febr. 8. 20:54
 5/8 anonim ***** válasza:
100%
Rengeteg ajánlás van és a szakma emberei sem értenek feltétlen egyet. Értsd pl az egyik megkutatja, hogy 6 hónap alatt nem szabad hozzataplalni. Másik szerint ez nem igaz, tökmindegy hogy 4 vagy 6 honaposan. Te meg eldontod te mit akarsz. Mindig vannak hangosabb hangok a “divat” szerint (pl most azért tolják a 6 hónapos hozzataplalast, mert az anyatej lobbi nagyon erős) de az az igazság hogy a 30 évvel ezelőtti és a mostani ajánlások eredménye egyáltalán nem különbözik relevánsan.
2021. febr. 8. 21:15
 6/8 A kérdező kommentje:
Én is így voltam eddig. Utána kérdeztem, olvastam és a végén én döntöttem, hogy mi az amit a legjobbnak látok. Csak sajnos hajlamos vagyok túlaggódni a dolgokat, így néha szükségem lenne a megerősítésre. Nem akarom én senkire áthárítani a felelősséget, csak szeretném, hogy a gyermekem egészséges legyen, és mindent megkapjon, amire szüksége van. Szeretnék jó anya lenni.
2021. febr. 9. 10:14
 7/8 anonim ***** válasza:
100%
Ne aggódj. Ha nem csinálsz nagyon extrém hülyeséget, nem ezen fog múlni. Mondok más példát is. Nálunk az összes gyerekorvos ezt a nyomi 90-es évek szandálját nyomatja. Kemény kérgű kutyafüle. Múltkor olvastam, hogy a svedeknel oviban, bolcsiben csak ilyen tutyiban lehetnek. Aminek teljesen puha a talpa és a felső része is. Mint nalunk a funkidz amiket csinál. Nem hinném, hogy a svéd gyerekek nyomorodnanak meg százával. De itthon is olvastam olyan ortopedust, aki azt írta, hogy nem kell a gyerekre cipő bentre, nem ettől fog fuggni, hogy később milyen lesz a lába, ez nagyrészt öröklött. Ha meg speciális cipő kell neki azt ezzel nem fogod elkerülni. Na hat laikus anyaként találd ki, kinek higgyel. En nem fogok cipőt adni a fiamra bent és a kertben sem (csak ilyen tutyit max), mert nekem sokkal szimpatikusabb ez az irány. Inkább veszek olyan gyerekszőnyeget, amiken különböző felületek vannak és edzi a talpát ahogy jársz rajta.
2021. febr. 9. 10:22
 8/8 anonim ***** válasza:

Egyrészről rengeteg régi, berögzült dolog van, amiről ma már tudni lehet (legalábbis a fiatalabb korosztály), hogy nem igaz, de egy idősebb szaki nem feltétlenül követi a modern ajánlásokat, illetve sokan vannak úgy vele, hogy biztos ami tuti sicher, abból még nem volt baj, ha ezt vagy azt nem eszik, vagy nem csinál a kismama. Én azt gondolom, hogy hallgatni kell a józan paraszti eszünkre, többféle szakmai ajánlást is elolvasni hivatalos oldalról és elsősorban azokat kell megfogadni, amit tételesen valóban mindenhol kiemelnek. Mondok példát: hogy Tatar beefsteaket ne egyél várandóság alatt, ezt nagyjából mindenhol elmondják (nyers tojás, nyers hús). De például míg az én védőnőm teljesen tiltotta a tonhalat, mert olyan magas a higanytartalma, hogy egy lázmérőt is megtölthetnénk vele, addig a legtöbb helyen csak annyit írtak, hogy módjával, ami kb annyit jelentett, hogy ne mindennap. Az előző orvosom olyan pofákat vágott, mikor mondtam, hogy én aktívan sportolok és tenném ezt várandóság alatt is, mintha az orra alá fingtak volna (elnézést, hogy vulgáris vagyok, így tudom a legjobban szemléltetni), míg a másik orvosom hangsúlyozta még a 38. héten is, hogy ha jól esik, csináljam, úgy is érzem, ha valami nem jó. Pedig nagyjából egykorúak, de ez is a defenzív medicina része: ha én sportolás közben elvetélek/koraszülött lesz a babám, akkor ki tudja, hogy nem jelentem-e fel az orvost, hogy pedig ő mondta, hogy sportolhatok (és nyilván nem is feltétlen van összefüggés a fizikai aktivitás és a vetélés között, de bűnbak mindig kell), az egész nap egy helyben fekvés pedig inkább hosszú távon tud károkat okozni és nem is ennyire direkteket, mint egy vetélés, hiszen a krónikus hátfájdalmammal, a baba kötött izmaival (egyesek szerint van összefüggés az aktív várandóság és a gyermek későbbi fizikai fejlődése között - nem tudom), a plusz 20 kilómmal nem fogok bíróságra rohangálni.

Tényleg az a legjobb, ha átgondolod logikusan, hogy mi az, aminek tényleg lehet értelme. Mivel azt is mindig elmondják, hogy minden várandóság, szülés, baba és gyermek más, ezért logikusnak tűnik számomra, hogy akkor nincs egy nagy egyetemes igazság, ami mindannyiunknak jó lehet.

Illetve a szakmai ajánlások is állandóan változnak. Ami 50 évvel ezelőtt normális volt, az ma már tiltott, akár a gyámügy is kiérkezik, ha ilyesmit csinálsz vele. Szinte évente változnak egyes ajánlások, nem is nagyon lehet követni, hogy éppen mit írnak a szakértők, vagy a WHO vagy akármi, ebből is az látszik, hogy ők maguk sem tudják biztosan, minden mögé lehet ideológiát gyártani, hogy miért inkább jó, vagy miért inkább rossz. Te meg eldöntöd, hogy számodra több előnnyel jár-e , mint sem hátránnyal. De ez mindig egyéni, mindig a saját igényeidnek megfelelően, illetve a gyereked aktuális állapotához kell nézni.

2021. febr. 9. 13:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!