Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Mostanában miért vannak olyan...

Mostanában miért vannak olyan sokan, akik csak akkor házasodnak, ha már úton van a baba?

Figyelt kérdés

Az utóbbi pár évben azt vettem észre az ismerőseim között, hogy előbb lesz terhes a nő, és csak utána házasodnak. Annyira meglepően nagy számban láttam ilyet az utóbbi időben, hogy ha egy ismerősöm felteszi az eljegyzését vagy a házasságkötését Facebookra, már az az első gondolatom, hogy biztos terhes, és 10-ből 9x be is jön, 2 hét múlva jön a bejelentés is.

Ez tényleg gyakoribb lett mostanában? Ti hogy látjátok?

2021. jan. 14. 20:36
1 2
 11/20 A kérdező kommentje:
Azért ez számomra annyira durva, hogy ennyire ledegradálódott a házasság, hogy ha valakik házasodnak, akkor mások már rögtön a hitelre gondolnak :(
2021. jan. 15. 08:03
 12/20 anonim ***** válasza:
100%
Régen szégyen volt ha egy hajadon teherbeesett, ma már nem az. És sokkal kevesebb embernek fontos a hàzassàg,de ababavàró és a csok miatt letudjàk.
2021. jan. 15. 08:19
 13/20 anonim ***** válasza:
61%

Azért, mert gyakorta ténylegesen ez az oka. Sokan elvannak házasság nélkül is, viszont a mostani családtámogatási hitelezős rendszerben a zöme csak házasként elérhető. Ez van.

A környzetemben, baráti körömben még mindig több a csak simán együtt élők száma, egyetlen tíz + éve együttélő, már gyerekes pár van, akik most házasodtak és igen, a bababaváró miatt, érkezik is a második.

Sokaknak fontos a házasság, rengeteg embernek viszont nem és aki egzisztenciálisan megteheti, hogy hitel nélkül is megoldja a lakahtását és egyebet, az nem fog házasodni, ha nincsen számára jelentősége, nekem összvissz 2 házaspár van a közvetlen környzetemben. 46 vagyok, 2 gyerekkel, mi is csak úgy együtt élnünk, 20+ éve, mondjuk nekem már a szüleim sem házasodtak, pedig 69 óta vannak együtt. Mikor kicsi voltam, ezt vadházasságnak hívták, én voltam tán az egytlen az oviban, suliban, akinek az anyja nem valamilyen -né volt, mindig is a lánykori nevét viselte. Bármikor elvette volna apám, amikor csak akarta volna, most is, ha úgy hozná úri kedve, de minek. Elismerem, azért ez abban az időben sokkal ritkább volt, anyukámat semmilyen diszkrimináció nem érte e miatt, mondjuk nem is falun éltek, élnek, a munkaköre se gyári sormunkás volt, a levéltárban pedig, ahol közel 4 évtizeet lehúzott, nem érdekelte a kutyát sem, hogy házas e vagy sem.

Gondoltam leírom, van ilyen is, elnézést, ha hosszú lett. Valszínűleg ezért nem házasodtunk mi sem a nővéremmel, sosem volt olyan példa előttünk, hogy ez hujj de milyen fontos, olyan viszont igen, milyen is egy igazi jóban-rosszban, szerelemmel, szertettel teli, igazi egyenrangú kapcsolat, ahol az anyukámmal így 71 évesen is úgy bánnak, mintha az első randira készülődnének. Apám igazi gavallér, mondjuk látszik anyun, hogy "jó dolga van", letagadhatna vagy 15 évet minimum. Gyerekkoromban az én apám volt az egytelen, aki minden szülőin ott volt (sokszor egymaga férfiként a játszótéren, homokozóban is) és gyakorta néztek rá ferde szemmel a férfi ismerősei, mikor büszkén felvállalta, hogy ő bizony ugyanúgy mos, főz, takarít, mint anyu, meg pelkenkázott is és aktívan gyereket nevelt.

2021. jan. 15. 08:24
 14/20 anonim ***** válasza:
100%

Tök érdekes ez a téma, és ha egy kicsit megkapargatjuk a felszínt, hamar kiderül, hogy régen sem volt ez annyira fekete-fehér.

Nekem két dédszülőm is "vadházasságban" élő szülőkől született a 20. század legelején. Egyik dédanyám szülei elég rossz körülmények között élő "prolik" voltak, a dédanyám 10 éves volt, amikor összeházasodtak a szülei, az apja nevét is akkor kapta meg. Azokban a körökben ez egyáltalán nem volt ritka.

A másik ágon az történt, hogy az ükapám felesége egyszer csak lelépett, onnantól nem lett meg, elválni se tudtak, semmi. Ükapám összejött az ükanyámmal, összeköltöztek, de elvenni nem tudta, hiszen papíron házas volt. A gyerekek törvénytelenként voltak bejegyezve, az anyjuk vezetéknevét viselték. Ez egy viszonylag magasabb társadalmi helyzetű, kb. kispolgári családban történt.

2021. jan. 15. 08:36
 15/20 anonim ***** válasza:
52%
Sok a becsúszott gyerek és hat ugye sokan mostában inkább megtartják aztán jön a kötelező leány keres stb pár év és a “férj” le is lép a kényszer családból a nő meg sír hogy egyedül marad. Én ezt latom, volt osztálytarsaimnál is. Mostanában azt vettem észre hogy tok mindegy hogy ki milyen élet szakaszban van ha becsúszik a gyerek mindent feladnak megtartják és megpróbálnak családként élni meg akkor is ha kb nem is ismerik egymást. Aztán vagy osszejon vagy nem, de én inkább azt latom hogy nem jön össze a dolog.
2021. jan. 15. 11:00
 16/20 anonim ***** válasza:
27%
Régen azért egész más volt két fiatal közös élete! Ott nem volt olyan, hogy járnak huszonéves kor végéig egymással, úgy, hogy mondjuk nem laktak együtt. Aki önállósodni akart a szülőktől az férjhez ment 18 évesen, aztán jöttek a gyerekek! ( korábban ugyan minek is jöttek volna). Akkor is volt szocpol, rengetegen abból építkeztek, és gyakran lakott több generáció egy portán. Ma már ez sem gyakori, mindenki sajátot szeretne meg nem nagyon akaródzik alkalmazkodni. Egyszóval, teljesen más volt régebben.
2021. jan. 15. 11:45
 17/20 anonim ***** válasza:
38%

Amúgy ha belegondolsz kérdező, már mégis mi hajtaná az embereket a hazassagba?

Ma nem nézi rossz szemmel a család, a környezet se a párok élettársi kapcsolatat, ha meg együtt élnek már úgy is, akkor formasagnak tűnik csak a hazassag. Főleg az ilyen minimál polgári eskuvok, (nekem is az volt) semmi ünnepélyes nincs bennük már, lagzira meg nem telik/ a szülők se annyira szponzoraljak, meg 30 körül fura is volna.

Akkor tényleg a gyerek születés az ami valtozas, az lehet egy egyértelmű új szakasz amit még lehet ünnepelni - na meg akkor jön képbe a családtámogatási rendszer ösztönző jellege. Amivel szerintem semmi baj, hiszen a házasság jogi szerződés is, jobb ha az tisztázott mielőtt közös hitelekbe vágnak.

2021. jan. 15. 11:49
 18/20 anonim ***** válasza:
69%

Lehet hülyeség,de szerintem a gyerek erősebb kötelék lett,mint maga házasság.Vagy jobban felértékelődött.

Mi megismerkedtünk,2 év után pici eljegyzés,hogy tudja a család,mi már egymáshoz tartozunk,majd lesz nagyobb esküvő,ha lesz pénzünk rá.Majd fél évre rá terhes lettem.De sajnos elvetéltem,utána pedig küzdöttünk,h legyen baba.Tervezgettük az esküvőt,kitűztük 1 évvel előtte az időpontot,augusztusra.Majd májusban hálaistennek megfogant a fiam,úgyhogy majdnem félidősen mentem férjhez,de örültem,hogy babát vártam végre!Kit érdekel,hogy közben volt az esküvő,megvolt,boldogság,9 éve házasok vagyunk,azóta még 2 született és nem érdekel ki,mit gondol,hogy terhes voltam már esküvő közben😅Akit érdekelt,tudta,mi a helyzet.

Majd nemsokra rá egyik ismerős,óh,ő nem akar esküvő közben terhes lenni,náluk először esküvő,utána baba.Aha,nagy szavakból lehet engedni.Persze,hogy előbb baba,majd kb.1 éves volt a gyerek és titokban megházasodtak a csok papírok miatt.😄Rengetegen most a babaváró miatt házasodnak,illetve mintha meggyorsította volna a folyamatokat a kapcsolatokban.Mindenkinek szíve joga.

2021. jan. 15. 14:34
 19/20 anonim ***** válasza:
100%
Én a menyasszonyos facebook csoportok alapján inkább úgy látom, hogy azért az elhatározás rendes menetben zajlik (előbb döntenek arról, hogy házasodni szeretnének, mint arról, hogy gyereket), csak a kivitelezés kinek így-kinek úgy jön össze. Manapság egy rendes esküvőt megszervezni minimum egy év (flancosat inkább 2 év, mert a legjobb helyeket és legjobb szolgáltatókat már ennyivel előre lefoglalják), és amikor már célegyenesben van az esküvő, akkor sokan úgy gondolják jöhet a baba ha szeretne. És tényleg, miért várjanak a papírra ha az elhatározás már meg van?
2021. jan. 15. 20:59
 20/20 anonim ***** válasza:
70%
Mi elhatároztuk hogy babát szeretnénk és lett is. Én sem és a párom sem házasságcentrikus, így nem házasodtunk össze azóta sem. Tőlünk mindig azt kérdezték hogy becsúszott-e a gyerek. Szerintünk nem a házasság és nem is a gyerek tartja össze a két embert, hanem a szeretet. Mert szeretet nélkül igen csak meg van lőve az ember, hiába van 2 gyerek és egy fogadalom a "birtokában". De ez a mi véleményünk, szerencsére mindenki másképp látja a világot, ezért is szép. Ami fontos, hogy egy véleményen legyen a pár.
2021. jan. 16. 12:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!