Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Nagyon szeretnék gyereket, de...

Nagyon szeretnék gyereket, de félek, hogy a személyiségem miatt nem lennék jó anya. Mit gondoltok?

Figyelt kérdés

Amióta eszemet tudom, fiatalon szeretnék anyuka lenni, van is párom évek óta, akivel 2-3 év múlva tervezünk családot (most 21 és 23 évesek vagyunk).

A problémám az, hogy én, bár jól kijövök mindenkivel, több hobbim is van, könnyen nyitok emberek felé, alapvetően introvertált, lassabb ember vagyok. Kell nekem egyedüllét, nem pörgök egész nap, nyugis vagyok.

Viszont tartok attól, hogy ez egy kisbaba mellett nem fér bele: félek, hogy mi lesz ha nem lesz meg az "énidőm", plusz szeretnék a páromnak is jó társa maradni, és egy kisbaba bármennyire is csodálatos, sok energia, és félek, a páromra nem marad elég.

Aki hozzám hasonlóan lassabb temperamentumú nő, milyen anyuka lett belőletek?

2020. nov. 8. 18:29
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
75%

Ha szerencséd van (és újszülött kortól kezded), akkor a babád imádni fogja a hordozókendőt és ha hordozod, akkor sokkal nyugodtabb babakorra és kisgyerekkorra számíthatsz. Nézz utána a babahordozás és kötődő nevelés irányzatoknak. Az szokott problémát okozni, ha a szülő a saját elképzelését próbálja ráerőltetni egy olyan kis öntudatlan lényre, akit a biológia irányít. Ha ráhangolódsz a gyerekre és akkor reagálsz a szükségleteire, amikor azok megjelennek, nem pedig azt várod, hogy akkor jelenjenek meg, amikor neked kényelmes, úgy elkerülhetők a "konfliktusok", a baba megkapja a visszaigazolást arról, hogy a világ kiszámítható, gondoskodnak róla, nem kell kétségbe esni, így szükségtelen a nonstop problémázás. Az a baj, hogy a babák számára még nincs idő, tehát nagyon számít az, hogy mi van MOST. Ha MOST éhes, vagy MOST hiányzik az anyukája és ez senkit nem érdekel, az egy akkora törés, világfájdalom, ami komoly nyomot hagy benne és annyira rástresszelhet, hogy minden téren nyűgösebb lesz, ráadásul hosszabb ideig. A kötődőek hamarabb önállósodnak és magabiztosabbak is, ezért már kisgyerekkorban megtérül a kezdeti ráhangolódás.

A másik, hogy a párodnak is ugyanúgy fel kell készülnie a babavárás során mindenből, mint neked. Így nem az lesz, hogy a Te dolgod a baba, meg hogy utána még a pároddal is "törődj", hanem az első másodperctől legyen az ő dolga is a baba, vegye fel, tegye tisztába, fürdesse stb. Ha hazajön a munkából, a gyerekével építse a kapcsolatát. Sok férfi ezt hiányként is éli meg. Gyereket vállalni nem szolgaság, hanem közös döntés, minkét fél részvételével, nem a Te felelősséged az egész: a férfinek fel kell készülnie arra, hogy itt ő egy segítő, támogató, nem pedig egy második gyerek, akire legyen külön gondja az asszonynak.

2020. nov. 11. 15:37
 12/12 anonim ***** válasza:
100%
11 azért ez nem egészen így van. A kötődő nevelés szuper, magam is ezt alkalmazom születése óta. De a temperamentum egy született adottság. Én is hordoztam, válaszkész voltam az első perctől kezdve, semmit nem erőltettem, hagytam hogy alakuljanak a dolgok az ő igénye szerint. Ettől még egy bitang nehéz természet aki az első 6 hónapban rendkívül sokat sírt, és most 2 évesen is nehéz minden napom, mert egyszerűen ilyen a habitusa. Nem azért mert sz.tam az igényeire!
2020. nov. 11. 21:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!