Szerintetek hogy kellett volna reagálni?
A másfél éves lányommal és a kutyánkkal a közeli parkerdőben sétáltunk. Találkoztunk véletlenül egy másik családdal, apuka 2 iskoláskorú gyerek, a kislány talán 7-8 éves lehetett.
Eléggé olyan fajta volt, amit vki életrevalónak, barátkozónak, más meg kotnyelesnek ítél meg.
Azzal kezdte hogy rámszólt, vigyàzzak a gyerek plüssére, mert a kutyájuk elveszi.
A megfogalmazása korrekt volt, magázott, de mondjuk felnőttnek ilyenkor visszaszóltam volna, hogy értem, akkor legyen kedves arrébb hívni a kutyáját.
Utana megkérdezte, hogy hívják a kutyát és megpróbálta odahívni, majd kérdezte, megsimogathatja-e.
Mondtam, hogy nem szeretném, mert örülök, hogy végre kicsit szabadon szimatolhat. Láttam, hogy nem érti, ezért hosszabban elmondtam, hogy most értünk ide, ritkán tudom mostanában kihozni, neki most az erdő az izgalmas, nem akar most mást szórakoztatni.
Erre elindult utána, amire még egyszer mondtam, hogy hagyja most a kutyust.
Az apuka elég zordan ezek után továbbhívta őket, éreztette velem, hogy megbántódott, pedig az elején nagyon kedvesen üdvözölt.
Kicsit bánt az egész, nem akartam elutasítani, de általában ilyenkor merlegelni szoktam pár szempontot (pl hogy nekik is volt kutyájuk, hogy tényleg epp akkor "szabadultunk ki", és a saját gyerekünk is nehéz a kutyának pl ugye sétakon alig haladunk a pórázon illetve a kislány hívására nem memt oda hanem kitérni kezdett. Amúgy szereti a gyerekeket, szoktam is ismerős gyerekekkel együtt tanítani.)
Szerintetek jól jártam el? Ilyen korú gyerek szülőjeként hogy éreznétek? Végül is a kislány illedelmesen járt el, ahogy tanítjuk (megkérdezte a gazdát), ilyenkor az elutasítás kudarc nekik?
Én mindig azt gondolom, hogy a kérés az elutasítás lehetősége és annak empatikus toleràlása miatt kérés, de ezt egy gyerek talán nem látja át.
Köszi.
En arra gondoltam, vajon nem volt-e kontraproduktív a kislány számára, hogy a helyes viselkedésére nem kapott pozitív visszajelzést.
Talán ezt jo lett volna mondanom neki, hogy ügyes hogy megkérdezte.
Szerintem pont akkora probléma, ami megérte a 2 percet, amíg megírtam a kérdést, meg azokat a perceket, amíg mások véleményét olvastam.
Őszintén érdekel, hogy Neked mért érte meg a "micsoda problémák" válasz gépelésére szánt időt egy ennyire jelentéktelennek tartott kérdés?
A "kit érdekel" is hasonló. Van itt napi sok kérdés. Mért nem arra írsz, ami Téged érdekel?
Őszintén, azért írtam a micsoda problémát mert pont raértem.
És őszintén 3 gyermekkel, plusz egy kutyával ilyenen nem akadnék fent. Mert nálunk a "probléma "kicsit többnél kezdődik. Ha nem ismered, nem engedted, kész.. Vagy találkoztok még, vagy nem. Ha megsértődik, meg, ha nem nem. Belatásod szerint elutasítottad. Más nagyobb dolgok miatt szól /nem enged..
Ez egy olyan értelmetlen szál szerintem. Ez a "hol kezdődik a probléma". Szerintem teljesen jogos, ha fejleszteni akarom a kommunikációmat. Minden olyan helyzetben, ami nem az elkèpzeléseim szerint alakul, szoktam elemezni a viselkedésemet. Lehet, hogy arra jutok, hogy rajtam múlt, lehet az ellenkezőjére. De mi ezzel a baj? Mi köze ahhoz, milyen problémám van még? (Van nyugi).
Az emberek nem így működnek. Gyakran pl pont egy rossz lelkiállapotban vagy egy terhelt elethelyzetben komminkálnak pl félre vagy bánkódnak aránytalanul egy apróságon.
Ez egy ilyen igazi bántalmazó duma ez a "micsoda probléma", szóval a helyedben nem vágnék fel azzal, hogy bezzeg Te milyen komoly ember vagy, hisz a komoly gondjaid mellett egy kis beszólogatás azért csak belefért.
Nekem meg belefért elgondolkodni, hogy megbántottam-e egy ismeretlen kislányt, és igazam volt-e. Mi van ha nekik is van nagy gondjuk és pont ez a kis kudarc fájt most aránytalanul.
Jó, jogos, hogy felmerül benned, hogy megbántottad-e a kislányt, de akkor gondolkozz el majd az ovis/sulis éveken, ott azért nagyobb gondok lesznek, hogy szólj ezért vagy azért vagy ne...
Egyszóval nem hinném hogy lelki sérülést okoztal neki, ha te így érezted, hogy hagyják már békén a kutyádat, szaladgaljon nyugodtan, ezt egy akkora gyermek már megérti..
A játszótéren, közösségben (főleg oviban, suliban) úgyis lesz olyan aki húzza a száját, szokj hozzá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!