4 napig fogok vigyázni 1 2éves ikerpárra. csütörtök reggel 10töl vasárnap este 6 ig. Mennyit lehet kérni 4 teljes napért , 4 nap és 3 éjszakáért?
Ezt csak az alapján lehet meghatározni, hogy jelenleg mennyit keresel, úgy már be lehetne lőni egy összeget, mert abban is elég nagy szórás van hogy 1 sima órára mennyit kér egy bébiszitter, kb 700 Ft-tól 3000-ig... szóval ezt így nehéz megmondani.
Ha a Rózsadombon dolgozol egy 300 nm-es villában, tehát a szülők nagyon jómódúak, akkor nyilván többet tudsz kérni.
Azért érdekes családok vannak itt. A húgom nyáron konkrétan elkérte az 5 éves lányomat, hogy elvihessék nyaralni, a kicsit csak azért nem, mert ő még nem marad nélkülem. Mikor kérdeztem, hogy adjak-e pénzt, mert azért a szállás, programok stb nem olcsók, még fel is háborodott, hogy hadd szánjon már ennyit az unokahúgára. Pusztán azért, mert szereti, és szeretett volna vele időt tölteni. Más meg fél nap pesztrálást már kihasználásnak érezne, és várná a viszont szívességet meg a pénzt, családon belül. Érdekes.
Kérdező, hogy neked is válaszoljak, a szokásos óradíjaddal számold ki, és esetleg adj egy kis mennyiségi kedvezményt.
Mert szerintem kihasználás is. Főleg pici esetén. Mert utána a saját munkáját nem tudja elvégezni. A saját mosatlanja nem lesz elmosva stb.
Aki ráér programokra meg nyaralgatni járkálni, az is esetleg más, hogy egyik-másik program helyett unokahúgozik.
De én továbbra se gondolnám, hogy az évi 1db 3napos nyaralása vagy a félévi 1 kerti partija helyett a tesómnak az én gyerekemmel kellene veszkődni.
Én sem szívesen vesződöm máséval. Biztos mert elég a sajátom, de részemről minden percet tehernek éreznèk, amikor más gyerekére kell figyelni.
Talán ha vki gyerektelen de gyerekbarát, az is más lehet. Én gyerektelenül se bírtam a gyerekeket 😂
Hozzáteszem, én nem is engedném mással nyaralni, mert egy 2 órás családi ebéd alatt az anyám meg a nővérem úgy gallyra verik a gyereket, hogy fèl nap, mire rendbe hozom, pedig még nincs 2 éves, és nem is tudatosan hülyül meg az elkényeztetéstől.
De ez már tènyleg off.
Kezd messzire elkalandozni a vita, mind1 majd törlik ha akarják.
Én nagyjából 3 felállást tudok elkèpzelni:
1. Olyan a család, hogy folyamatos szívességek és viszontszívességek sora zajlik kiegyenlítetten. Ilyenkor nem kell egy konkrét segítséget egy megnevezett módon megköszönni, mégis ugye van viszonzás.
2. Olyan a család, hogy eredendően mindenki a maga dolgait oldja meg (tehát minden pár v szűkebb család). Tehát pl én is kiszervezem a munkák egy részét/megoldja maga, meg mondjuk a tesóm is. Ő nem baby sitter nálunk, én meg nem ásom a kertet náluk. Ettől még lehet jó a viszony, akár az is lehet a mögöttes ideológia, hogy inkább minőségi időt töltsenek együtt. De lehet laza a viszony vagy lakhatnak messze egymástól vagy lehetnek elfoglaltabbak, élhetnek más ritmusbah stb.
3. Aszimmetrikus a rendszer, az egyik mindig ad, a másik mindig kap. Ez is lehet még oké, ha pl van egy jómódú unatkozó rokon, akinek tényleg nem tétel heti 2 órát vigyázni a gyerekekre. Azért jó ízlésű ember ezt hosszú távon ösztönösen kompenzálja valahogy. A másik lehetőség, amikor csak az egyik fél áldoz a másikra, ami nem jó, és erre nagyon sok példa van, tipikusan a kisgyerekes családok tudnak nagyon visszaélni a nagymama/nagynéni stb idejével, erejével. Másik verzió, amikor a szegényebb vár állandó segítséget a gazdagabbtól, miközben ő is dolgozhatna. Nehezebb amikor ilyen szerencsétlen vki, elrontja minden kapcsolatát, kirúgják mindenhonnan, pszichésen vagy testileg beteg stb. Ilyenkor a szerencsésebb nyilván toleráns próbál lenni, de azért itt is tudnak érdekes helyzetek kialakulni.
Ez az általánosság. Ezen belül minden helyzetet lehet egyedileg elemezni.
Amit Te írsz, heti 3x4 órát vigyázni háztartást vezető kisgyerekesként plusz egy csecsemőre, az nekem rengetegnek tűnik, annyira, hogy a mi életünk ettől bedőlne, de mi mondjuk sajnos nem átlagos módon élünk idő és feladatok szempontjából.
Ekkora segítséget én nem kérnék/fogadnék, de nem is ajánlanék, és nem gondolom, hogy ettől én rosszabb lennék. Hogy Nálatok mért megy, nem tudom, talán kisebb a háztartás, nyugisabb a gyereked, nincs mellék, másod, ezred állásod, beteg szüleid stb.
Én őszintén szólva kedvelem a tiszta játékot, azt, hogy ha valami kell nekem, arra megteremtem a megoldást, a családtaggal meg találkozom szórakozásból, mint a mindenféle kusza szálakat, hálálkodást, random pillanatbab teherré váló szívességet, rejtett tartozásokat stb.
Persze jó ha valaki szereti az unokahúgát, és már civilizált életkorában elviszi egy moziba vagy ilyesmi, de egy csecsemő, tipegő vigyázása az nem kis teher. Talán az én gyerekem karaktere miatt gondolom ezt. Plusz 1 gyerek, az brutálusan sok, és de, a tesóm gyereke is "más" gyereke, pont olyan másik gyerek, mint a szomszéd, csak az ő esetében motiváltabb lennék, hogy a gyerekem élvezhesse, hogy van unokatesója (de amúgy az én tesómnak nincs gyereke, szereti az enyémet, de nem is ajánlott soha felvigyázást, és én nem is kértem soha, szívből megértem, hogy és mért nem fér bele ez az életébe).
Ez van, különbözőek vagyunk.
Igazából dolgozom gyerekek mellett itthonról, az enyémek ketten vannak, a nagyobb ovis, azért írtam, hogy csak a kisebb mellett lenne itt a baba többnyire. Nyilván nem akkor oldom meg a munkám, mikor itt lesz a tesóm gyereke is, de őszintén szólva én plusz egy kicsi gyereket nem érzek olyan nagy durranásnak a mindennapjainkban heti párszor néhány órában. Akkor is két gyerkőc volt itt nekem, mikor nálunk született kistesó, azt is megoldottam simán. Mivel a húgom gyerekét is ismerni fogom, nem gondolom, hogy ez nagyon más lenne. Szóval én eleve másképp állok a témához, mint te, nem érzem azt, hogy plusz egy gyerek brutálisan sok lenne, vagy nagy teher.
De amúgy igazad van, más a családok dinamikája, nálatok nem férne bele, nekünk meg nem is kérdés, hogy vállaljuk. Csak nagyon furcsa volt nekem ezt olvasni, hogy mekoora kihasználás, ha a tesó vigyáz a gyerekre, mert nálunk nem az, mondom, az én húgom magától kéri az 5 évest, a kicsit is csak azért nem, mert ő még pici ehhez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!